Har priset på bilar höjts? 5 myter om bilpriser att slå ihjäl

Har priset på bilar verkligen höjts eller är det bara en känsla som vi har? Läs vidare för att se verkligheten kring bilpriser.

03.03.2018

Mythes over autoprijzen

Det verkar som att priserna på bilar har höjts signifikant. Eller har dom? Sanningen är att både bilindustrin och ekonomin har förändrats. Kanske i absoluta termer så verkar priset högre men det finns vissa myter att slå ihjäl.

1. Tidigare var bilar billigare

Myt: Förut var bilar en lyxvara. Det är det inte idag men vi betalar mer för dem än förut.

Sanning: Bilar är bättre nu och kostar på ett ungefär lika mycket. Mer människor kan köpa en bil idag än förut.

1908 så kunde man köpa en Ford Model T för $850 gentemot $2,000 för den billigaste konkurrenten. Räkna in inflation, så är det runt 180 000kr idag och det är bara basmodellen. Dagens bilar är väldigt mycket mer utvecklade och kan kosta lika mycket som en Model T.

2. Bilmärken påverkar priserna för egen vinning

Myt: Bilar borde vara enklare att tillverka idag och billigare att köpa. Företagen bestämmer priset självrådigt för att göra vinst.

Sanning: Produktionen är mycket mer effektiv men bilarna är annorlunda idag. Vissa material och innovationer har prisvariationer.

Man skulle kunna förvänta sig att produktionen skulle vara mer kostnadseffektiv, så att slutpriset skulle vara lägre men det är lite mer komplicerat än så.

Dagens bilar använder nytt material, stålpriset har gått upp och de flesta elbilarna måste antingen importeras eller utvecklas, testas och produceras. Designers måste komma fram med attraktiva produkter. Alla dessa kostnader blir adderade till slutpriset.

3. Bilmärken pushar funktioner för att rättfärdiga högre priser

Myt: Bilföretagen lägger till oanvändbara funktioner och det slutar med att vi betalar ett högre pris för bilen i slutändan.

Sanning: Konsumenters förväntningar har förändrats. Idag begär vi att ha flera olika typer av funktioner och väljer efteråt vad vi vill betala för det.

gps technologie auto

Är parkeringssensor dyra? Det sa människor om bilbälten också när de var nya. Vad som en gång var en lyxprodukt har på senare tid blivit standard i alla bilar. Innovation och design betyder att företag måste spendera mer på research och utveckling. Bilföretagen måste tillgodose kunderna för att hålla sig levande och vara framgångsrika.

4. Om du skaffar en bil, måste du betala massor med pengar

Myt: Om du vill skaffa en ny bil, måste du acceptera att du måste betala massor för den.

Sanning: Bilföretagen erbjuder olika prisklasser; människor kan sälja sin gamla bil eller köpa en begagnad.

Marknaden är idag rikare i de val som du kan göra. Du kan också köpa en begagnad bil eller sälja din gamla. Sälja och köpa bilar idag går inte bara snabbt utan är också extremt enkelt tack vare de olika valen som finns där ute.

5. Underhåll av bilen är också mycket dyrare nu för tiden

Myt: Bilar är mycket dyrare att ta hand om idag. Bränsle, försäkring, nya uppdateringar m.m.

Sanning: Kostnaden för mekaniken och bränslet har gått ner. De adderade kostnaderna är också inräknat i värdet av bilen. Du har också möjlighet att spara pengar på skattereduktioner.

Har priset på bilar gått upp eller ner? Vi betalar mer men får mer på samma gång. Hurvida din plånbok påverkas är helt beroende på hur man lever, vilka val man gör och preferenser man har. Om du tycker prislappen på den nyaste modellen på den senaste modellen är för hög kan du alltid finansiera delar av din nya bil genom att sälja den gamla. Du kan enkelt börja med att kolla hur mycket du kan få för den.

Vår service