Hur ska du finansiera din nya bil? 6 sätt att göra det

Det finns flera alternativ där ute att finansiera din en helt nya bil. Upptäck de bästa här!

06.02.2018

röd bil

Funderar du på att skaffa en ny bil? Men du är inte riktigt säker på hur du ska finansiera den? De flesta människor finansierar sin nya bil och här är de 6 vanligaste sätten att göra det på. Vilket av dessa skulle passa dig bäst?

1. Få ett personligt lån från ett finansinstitut

Detta är det vanligaste sättet att finansiera och det är vanligt att banker, bygglån, eller ett finansinstitut. Du kan bara få ett sådant lån om du kan bevisa att du har en bra kreditvärdighet och att du har möjligheten att betala tillbaka alla pengar i tid.

Handtecknande kontrakt

Ränta och totala kostnaden kan också variera rätt stort mellan olika långivare, att köpa bilen kan bli mycket dyrare än vad du tänkt i slutändan. Tänk också på att långivaren kommer fråga efter en säkerhet när du tar lånet. Räkna med att dina värdefulla saker löper risk att bli förlorade.

Fördel: du kan enkelt arrangera ett sådant lån och du får pengarna nästan direkt.

Nackdel: den totala kostnaden med ränta riskerar att bli hög

2. Få ett lån från en vän eller en familjemedlem

Ett annat alternativ är att få ett lån från en vän, släkting eller en bekant istället för en institution. I detta fallet är det väldigt viktigt att diskutera detaljerna kring lånet och att sätta allt på skrift så att man undviker framtida dispyter.

Fördel: du behöver inte gå igenom en hel del frågor om din kreditvärdighet och du har möjligheten till flexibel betalning. Beroende på hur ditt förhållande till den person som du lånar pengar av kan räntan vara mycket lägre eller kanske inte någon ränta alls.

Nackdel: du kan sätta vänskapen eller förhållandet i fara.

3. Låneköp

Denna finansieringsmetod är helt enkelt att du köper med avbetalning. Du skriver ett kontrakt med en bilhandlare (lokal eller internationell) där du kommer överens om att köpa bilen över en längre tid.

Under tiden kan du använda bilen och du kan ha fast pris över hela perioden tills bilen är avbetald. Du är står som användare av bilen och du är ansvarig för försäkring och underhåll av bilen, men bilhandlaren står som ägare på den tills sista räkning är betald. Efter det blir bilen helt din.

Fördel: bilhandlare erbjuder detta alternativ direkt, det är enkelt att arrangera, betalningarna är hyfsat flexibla och depositionen är låg.

Nackdel: det kan hända att du betalar mer över det långa loppet beroende på räntan, vilket också är en nackdel. I motsats till flexibel finansiering har du normalt inte möjlighet att byta bil till en annan modell när du sedan äger den.

4. Flexibel finansiering

Vissa stora bilmärken erbjuder möjligheten att flexibelt betala av din bil. Detta är liknande låneköp bara med vissa små skillnader. I kontrast till tidigare metod, när du har betalt alla räkningar, så kan du bestämma om du vill ha kvar bilen, lämna tillbaka den eller byta ut den mot en nyare modell.

Låneplan

Du kan också förhandla om ett billigare pris för den nyare modellen. Denna metod är ofta erbjuden för vissa modeller och inte alla tillgängliga bilar.

Fördel: du kan bestämma själv vad du vill göra i slutet av kontraktstiden vad du vill göra med din bil. Du har också förtroende för större bilmärken.

Nackdel: kontraktsvillkoren kan vara mindre flexibla än vid låneköp.

5 Leasa en bil

Om du funderar på att leasa en bil, så skulle du betala månadsvis till en bilhandlare. Det enda kravet är att i slutet av leasingperioden inte överstiger den körsträcka som ni kommit överens om. I slutet av kontraktet måste bilen lämnas tillbaka till bilhandlaren eller köpas ut på det resterande värdet. (vissa bilhandlare erbjuder inte möjligheten att köpa ut bilen).

Fördel: du behöver inte oroa dig över värdeminskningen över bilen och du kan enkelt byta till en annan modell.

Nackdel: i slutet av dagen kan kostnaderna bli högre än bilens värde och du kan bli straffad om du har kört längre än vad kontraktet säger.

6. Spara och köp med saker du inte använder

Du behöver inte gå in i någon finansiell deal om du redan har pengar sparat, ärvda pengar, din egen bil och du kan sälja den, eller andra saker som du kan göra dig av med och sälja eller det osannolika men väldigt glada fallet att du vinner på lotto, då har du nog tillräckligt för att betala din nya bil.

Fördel: du behöver inte betala ränta eller vara beroende av någon annan.

Nackdel: det kan ta mycket längre tid än andra metoder, det kommer vara en stor ekonomisk utmaning och alla har inte den möjligheten.

Slutsats, att köpa en ny bil behöver inte vara ett jättestort bekymmer för dig. Det finns flera olika alternativ för alla olika typer av situationer, livsstilar och fickor. Så, gör dig av med din gamla bil och skaffa en ny! Du kan börja med att kolla hur mycket du kan få för din gamla.

Vår service