Sälja bilen till en bilhandlare

För att kunna känna sig säker och göra bästa möjliga affär, måste man förbereda sig. Här är några saker man bör tänka på.

19.03.2018

Handslag

Att sälja sin bil kan kännas stressande och besvärligt eftersom man inte vet var man ska börja. Ett av de första bekymren är att man inte riktigt vet var man ska sälja bilen, eller till vem. Valet tycks stå mellan att annonsera ut den eller att vända sig till en bilhandlare. Det finns även flera varianter av bilhandlare.

Här ger vi några tips på hur du förbereder dig och gör bästa möjliga affär när du säljer till en bilhandlare och vad som passar dig bäst.

1. Olika slags bilhandlare

  • Stora bilhandlare/-kedjor: Litet förhandlingsutrymme, men flera av dessa köper vilken bil som helst. Skicket, hur långt den har gått eller om du köper en ny bil hos dem eller inte, spelar mindre roll.
  • Specialiserade tjänster för bilköp: Det dyker upp nya aktörer, såsom Vikoperdinbil.se, som konkurrerar med traditionella bilhandlare. Dessa aktörer strävar efter att skapa mervärden genom att erbjuda sina kunder en bättre, mer skräddarsydd upplevelse och erbjuder därutöver onlinetjänster som komplement till de traditionella verksamheterna.
  • Fordonsförmedlare eller fristående handlare: Många bilförmedlare tar in bilar och säljer dem i konsignation, och behåller en viss procent av försäljningspriset i provision. Du kan förhandla om ett pris och låta dem köpa loss din bil eller kan de hjälpa dig att fastställa ett försäljningspris och sälja i konsignation om du så vill.
  • Grossistfirmor: Dessa säljer inte fordon till slutkonsumenterna, utan enbart till andra bilhandlare eller grossistauktioner.
  • Handlare som erbjuder finansiering åt kunder med lågt kreditbetyg: Många av dem som köper av dessa handlare behöver bilen i sin vardag, och detta behov är som störst där kollektivtrafiken är dålig. Eftersom dessa kunder har lågt kreditbetyg, är det inte troligt att de väljer dyra modeller.

Ta reda på vad din bil är värd gratis

Bara 2 klick: Det bästa erbjudandet! Mer än 700.000 kunder är övertygade.

2. Vilken handlare ska du vända dig till?

Alternativ

Beroende på bilmärke, modell, tillverkningsår och skick, bör du välja den handlare som kan tänkas ha störst intresse av att köpa din bil. Dessa kommer troligen att erbjuda mer för den. Aktörer specialinriktade på köp av begagnade bilar, såsom Vikoperdinbil.se, är det bästa valet, eftersom det ligger i deras intresse att köpa vilken typ av bil som helst, oavsett hur långt den har gått, dess ålder eller skick.

Inte ens hos en märkeshandlare är det säkert att du får ut mer för bilen, eftersom deras huvudsakliga affärsidé är nybilsförsäljning, inte att köpa in begagnat.

audi-rot

Vad är min bil fortfarande värd?

På bara en minut får du reda på värdet på din bil. Få bästa priset och sälj direkt.

3. Hur bör man förbereda sig?

När man säljer till en bilhandlare kanske man känner en viss osäkerhet eftersom de har större erfarenhet från bilbranschen. Hur som helst, får detta inte göra att du intar en passiv roll vid förhandlingen. Det är en god idé att förbereda sig på vad man kan förvänta.

Bil under förstoringsglas
  • Var påläst: Gör först och främst en uppskattning av marknadsvärdet på din bil och visa vid förhandlingen att du är påläst. Prova ett onlineverktyg för detta ändamål, såsom det Vikoperdinbil.seerbjuder gratis..
  • Var realistisk: De allra flesta företagare är införstådda med att nöjda kunder är det som ger störst intäkter i det långa loppet. En bilhandlare kommer att lämna ett bud som är ekonomiskt rimligt för denne; det finns alltid ett förhandlingsutrymme men de kan inte betala lika mycket som en slutkund (köpare) skulle kunna göra, eftersom handlaren även måste kunna sälja bilen med vinst och se till att verksamheten går runt.
  • Smarta inbyten: Om du funderar på att använda din bil som inbyte, så ska du hantera varje affär separat: Slut först ett avtal gällande din inbytesbil, och först när detta är undertecknat så tittar du på nya bilar.
  • Var öppen för olika alternativ: Om du fortfarande inte är nöjd med erbjudandet från bilhandlaren, så överväg andra alternativ. Du kan även kostnadsfritt få ett erbjudande från Vikoperdinbil.se, via någon av våra filialer. Detta utan förbindelse att sälja. Vi kanske kan ge dig ett bättre bud och du slipper dessutom all administration.

Gratis bilvärdering på bara ett steg

Vår service