Gör-det-själv: 10 enkla knep för bra bilvård

Bilentusiasten är sig själv nog! Med dessa tio enkla tips för bra bilvård sparar du inte bara tid och pengar utan skyddar även miljön.

16.04.2018

bilvård
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Det är många bilförare som önskar att de kunde sköta om sin bil utan för stor arbetsinsats och till låg kostnad. Minst två gånger om året behöver en bil en grundlig rengöring. Bilentusiaster underhåller sitt fordon oftare än så. Ofta behövs varken specialister eller dyra rengöringsmedel.

Lär dig hur du på egen hand kan sköta om din bil på ett enkelt och billigt sätt:

Rengöring av insidan:

  • Förarsäte
  • Bilklädsel
  • Luftkonditionering
  • Rengöring av läderklädsel
  • Luktneutralisering

Rengöring av utsidan:

  • Torkarblad
  • Vindruta
  • Stenskott
  • Rengöring av lacken
  • Fälgar och navkapslar

1. Använd enkla hjälpmedel för miljövänlig rengöring av insidan

Uppsugning, schamponering och våtrengöring är hörnstenarna i skötseln av bilens insida. Marknaden har otaliga produkter särskilt utformade för rengöring av klädsel eller förarsäte.

Många av dem består dock av kemikalier och är också ganska dyra. Det är dåligt för både miljön och din plånbok. Många säten tål inte heller alltför starka rengöringsmedel. Som alternativ kan du använda ett milt hårschampo och lite vatten.

Borsta fläckarna noggrant och med lätt tryck. Sedan suger du upp överbliven vätska ordentligt.

Särskild försiktighet krävs vid fläckar med sur mjölk. Sug noggrant upp dessa före våtrengöringen med en speciell våttorrsugare som finns på bensinstationen. Använd bara kallt vatten för efterföljande våtrengöring, eftersom mjölk flockulerar i varmt vatten. Utspädd vinäger, som delar mjölkenzymerna, tar bort lukten. Gnugga den försiktigt på fläcken.

2. Använd kaffebönor mot dålig lukt

kaffebönor

För att få bort dålig lukt i bilen finns det ett antal huskurer. För att neutralisera lukten ställer du helt enkelt en skål kaffebönor i bilen över natten. Kaffe absorberar fukt och en hel del lukter och neutraliserar dem. Ris eller mjöl fungerar lika bra som kaffe.

3. Grundlig rengöring av luftkonditionering och ventilationssystem

Trånga och smala hålrum, som finns i till exempel luftkonditioneringen, utgör ofta ett problem vid rengöringen av bilens insida. Det är här så gott som omöjligt att få bort damm med en normal trasa. En skurborste, helst en smal modell, används för att damma av ventilationssystemet.

4. Med dessa huskurer blir gammalt läder som nytt

Det finns många olika åsikter i frågan om det mest effektiva rengöringsmedlet för lädermöbler, särskilt för bilälskare. Inte utan anledning är läderrengöring ett av de mest krävande områdena inom bilvård.

Den som vill hålla sina lädersäten mjuka, smidiga och rena länge bör sköta dem ungefär en gång i halvåret. Många förordar olika huskurer såsom rengöringsmedel, babylotion, oliv- eller ricinolja, och återförsäljare erbjuder ett brett utbud av speciella produkter för alla typer av läder och för alla olika färger.

Var noga med att borsta lädret ordentligt innan du applicerar de valda produkterna. Arbetar med lite vätska och en bomullsduk och torka lädret noggrant direkt efter.

Du kan torka bort ytliga fläckar på lädersätet med fuktiga handdukar, men kontakta en specialist för att få bort envis smuts som fettfläckar eller tuggummi.

5. Att ge nytt liv åt slöa torkarblad

Byte av torkarblad

Använd helt enkelt grafit. Du kan köpa det svarta kolpulvret i järnhandeln för dryga femtiolappen. Jämfört med nya torkarblad, som kostar från 300 kr och uppåt, lönar sig denna investering. Häll grafiten på en trasa och gnugga in i gummit på dina torkarblad. Grafiten gör bladen smidiga och funktionella igen.

6. Effektivt medel mot riktigt smutsiga vindrutor

Ränder på vindrutan

Ränder och belägg på vindrutan som inte längre kan göras rena med normal spolarvätska eller ens med helt nya torkarblad, kan du få rena med avisningsvätska, till exempel. Det magiska medlet som du kan använda året om fungerar mot kåda, pollen, insektsexkrementer och mycket annat.

Den bör dock användas endast i verkliga nödfall och inte för ofta, då avisarvätska innehåller kemikalier. Även om dessa inte är giftiga är de ändå en belastning för miljön

7. Tandborste och tandkräm för skötsel av detaljer

Du redan har försökt att rengöra de smutsiga strålkastarna med glasrengöringsmedel och andra produkter, men inget har fungerat ordentligt. Prova då med vanlig tandkräm!

Gnid in den jämnt med en fuktig trasa av konstmaterial. När du har låtit den verka några minuter och torkat av krämen är lamporna på bilen som nya igen.

Detta trick fungerar endast med nya lampor gjorda av plast. Rengör strålkastare av glas med glasrengöringsmedel.

Med en gammal tandborste kan du rengöra svårtillgängliga delar på både bilens in- och utsida. Du kan till exempel använda de små borstarna till grundlig rengöring av fälgar eller navkapslar.

8. Första hjälpen vid små stenskott

Rockfall i vindrutan

Om vindrutan har sprickor från ett stenskott brukar det vanligtvis betyda ett besök i verkstaden. För att undvika större skador tills du har hunnit dit kan du klistra över hålen med en stark tejp. På det viset kan inte vatten tränga in i vindrutan och det bildas inga fler sprickor.

Vill du även reparera större bucklor i metallen på egen hand? Läs mer i vårt Magasin om hur du smartast reparerar lackskador.

9. Effektiv rengöring av lack behöver inte vara dyrt

En biltvätt kan kosta allt mellan 100 och 250 kronor.

Men ibland är en 15-minuters skumtvätt för hand mer effektiv än den dyraste biltvätt. Med endast några droppar tvål rengör du din bil snabbt och enkelt själv.

Använd helst handtvål. Denna är långt mindre koncentrerad än många andra rengöringsmedel och skyddar således lacken.

Var speciellt försiktig vid rengöring runt dörrarna: dessa är ofta mycket smutsiga. Rengör dem helst med utspätt rengöringsmedel. Det tar bort fett och smuts utan att skada lacken.

Sur fågelspillning är ofta svår att bli av med. Här hjälper det att mjuka upp spillningen med fuktiga dukar före våtrengöringen. Förutom vanliga näsdukar fungerar även våtservetter. Lägg dem bara ovanpå fläcken för att mjuka upp spillningen.

Mot kalkavlagringar hjälper utspätt rengöringsmedel som används till kaffebryggare. Lägg försiktigt på den och låt den verka i några minuter. Sedan torkar du helt enkelt upp den upplösta kalken.

10. Att fixa smidiga dörrtätningar

För att hålla gummit i dörrarna på ditt fordon tätt och smidigt kan du använda talg. Det finns att köpa som en praktisk penna. Alternativt kan detta trick fungera med vaselin också - det är värt ett försök, speciellt vid frost.

Dina bildörrar blir inte bara bättre isolerade mot väta utan också mot buller.

En bil som regelbundet underhålls och rengörs på rätt sätt behåller sitt värde och kan köras längre.