Skrota bilen? Sälj den till oss istället!

Funderar du på att skrota bilen? Sälj den till oss istället! Till oss kan du sälja alla typer av bilar, även de som sett sina bättre dagar.

Vill du bli av med en gammal bil är att skrota bilen inte ditt enda alternativ. Ofta har din skrotbil ett restvärde och du kan sälja den istället.

När du ska skrota bilen är det viktigt att allt administrativt blir rätt så att du inte riskerar att få krav på skatt och andra avgifter i efterhand. Vi köper gärna din skrotbil och tar hand om allt pappersarbete.

Gör en onlinevärdering för din bil och ange uppgifter om den som eventuella defekter och miltal för att få ett försäljningspris direkt online. Alla våra tjänster är 100% gratis - utan dolda avgifter.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Gratis värdering online

Få slutligt försäljningspris direkt hemifrån

Försäljning på begäran & snabb betalning

1. Sälja eller skrota bilen - det är frågan

Man ser fundersamt ner på motorn på sin bil

Om du har en gammal bil som behöver dyra reparationer eller inte har använts på länge, kanske du funderar på att skrota den.

Ur miljöhänsyn är det allra bästa om bilen kan återanvändas så länge som möjligt. Produktionen av nya bilar har enorm klimatpåverkan, speciellt sådana med litiumbatterier, och att dra ut på skrotningen på en gammal bil kan därför vara fördelaktigt för miljön.

Enligt miljöbalken är även du som bilägare ansvarig om din bil bara står och bilen skulle släppa ut ämnen som orsakar förorening av mark och vatten. Att bara lämna bilen någonstans anses även enligt miljöbalken som nedskräpning, och igen, du som bilägare är ansvarig.

Så innan du kör bilen till skroten, överväg alternativ som kan förlänga livet på bilen och undvik huvudbryt med att förvara bilen riktigt. Ett sådant alternativ är viköperdinbil.se.

Gör först enkelt en värdering online - du behöver bara fylla i uppgifter om din bils skick och ladda upp en bild på bilen. Därefter får du direkt ett försäljningspris baserat på onlinevärderingen. Genom vårt internationella handelsnätverk kan vi erbjuda priser även för bilar som är svåra, eller rent av omöjliga, att sälja på den lokala marknaden.

Sälja skrotbil efter olycka

Har din bil råkat ut för en olycka kan det komma krav från försäkringsbolaget om att den ska skrotas. Även om bilen är relativt ny. För att undvika resursslöseri, kan du göra en kostnadsfri värdering online innan du bestämmer dig för att skrota bilen.

När du har ett uppskattat restvärde kan du kontakta försäkringsbolaget för att se om det finns utrymme för att sälja den istället.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

2. Skrota bilen - hur fungerar det?

Första steget är att hitta en auktoriserad bilskrot eller mottagningsställe. Din kommun kan hjälpa dig hitta en i närheten, men ofta inte ge information om villkor eller erbjudanden från de olika alternativen.

Det är väldigt viktigt att du handlar med en auktoriserad bilskrot så att du får ett mottagningsbevis och kan anmäla det riktigt till Transportstyrelsen, men även för att säkerställa att bilen omhändertas på rätt sätt och inga farliga komponenter hanteras fel.

Kan du inte själv transportera bilen till skroten eller helt enkelt inte har tid, kan du höra dig för om skroten kan hämta upp din bil. Detta kommer ofta kosta dig en slant.

Ett annat alternativ kan vara att anlita en tredje part, som t.ex. en bilbärgare, att transportera bilen till skrotning åt dig. Anlitar du en tredje part bör du kontrollera att de har tillstånd att transportera din skrotbil annars kan du bli betalningsskyldig om något går fel med transporten.

Det kan vara värt att höra runt med olika företag då det finns många olika typer av erbjudanden runt om i landet och kan variera väldigt beroende på din bils skick.

Vilka dokument behöver man vid skrotning av en bil?

Dokument att ta med

  • Legitimation
  • Registreringsbevis del 2 (det gula)
  • Fullmakt om någon annan än bilägaren ska lämna bilen

Dokument att ta emot

  • Mottagningsbevis
  • Kvitto
  • Påskrivet registreringsbevis (om skroten inte sköter ägarbytet)

Har du tappat bort den gula delen av ditt registreringsbevis kan du beställa ett nytt på Transportstyrelsen hemsida. De skickar ett nytt hem till dig gratis eller mot postförskott för upphämtning. Du kan inte skrota bilen innan du har ditt nya i hand.

Efter du lämnat bilen på skroten ska detta anmälas riktigt till Transportstyrelsen med hjälp av mottagningsbeviset du fått på skroten eller av den tredje part du anlitat för upphämtning. Bilen ska avregistreras, inte att förväxla med avställning, vilket innebär att bilen permanent tas bort från vägtrafikregistret.

Avregistreras inte din bil riktigt kan du stå utan bil, men fortfarande vara betalningsskyldig för bilskatt och försäkring.

3. Skrota bilen - ersättning

Många tror att man får betalning eller ersättning när man skrotar bilen. Den statliga skrotningspremien avskaffades redan 2007 och sedan dess är det svårare att få betalt för vissa – särskilt äldre – bilar som ska skrotas.

Nu är det högst beroende på var du bor och bilens skick om du eventuellt skulle få betalt och i så fall hur mycket för att skrota bilen. De bilskrotar som kan erbjuda betalning för bilen kan även skilja sig mellan beroende om de huvudsakligen sysslar med metallåtervinning eller säljer reservdelar.

Är din bil körduglig är det möjligt att du kan få ersättning, men är den mer lik en tom kaross är det troligt att du får betala för att skrota bilen

I många av landets kommuner är det möjligt att skrota bilen gratis om du själv tar bilen till skroten, men i vissa kommuner kan de även ta en avgift för att skrota din bil.

Kostnad för att skrota bil tillkommer oftast:

  • Om du behöver få bilen hämtad till skroten.
  • Om bilen saknar delar som växellåda eller motor.
  • Om bilen har en tom kaross.

Om du vill undvika kostnader för att skrota bilen kan du sälja din bil till viköperdinbil.se.

Rad med gamla skrotbilar.

4. Till oss kan du “skrota” bilen gratis

Många tror att deras begagnade bil är värdelös men så är sällan fallet. Många skrotbilar har fortfarande ett restvärde. När du gör en onlinevärdering med hjälp av vårt verktyg får du direkt veta om vi kan erbjuda ett försäljningspris för din bil

Med hjälp av vårt smidiga onlinevärderingsverktyg hjälper vi dig att uppskatta värdet på bilen och du kan välja att sälja den till oss direkt eller tänka på saken några dagar. Vår tjänst är icke-bindande så du säljer bara din bil om du vill.

Att överlåta sin skrotbil till oss är helt gratis – du kan till och med tjäna pengar på det. Det ger ofta mer pengar att sälja den, även om du får en kostnadsfri skrotning av bil.

Välj alltså det lättaste och billigaste sättet när du ska skrota din bil. Tiden är förbi då du var tvungen att lösa allting själv, vi gör det enkelt att bli av med en oönskad bil.

Förutom att våra tjänster är helt gratis, oavsett om du säljer till oss eller inte, slipper du allt det jobbiga pappersarbetet.

Vanliga frågor kring att skrota bilen

F: Hur mycket är ersättningen för att skrota bilen?

S: Eftersom det inte längre finns någon statlig skrotningspremie beror det helt på var du bor och/eller vilket skick din bil är i om du får betalt för skrotning. Det kan även bero på om din närmsta skrot rör sig mest med metallåtervinning eller försäljning av bildelar. I vissa fall kan det även vara att du måste betala, speciellt om du själv inte kan transportera bilen. Därför kan det vara värt att se om det finns mer skrotvärde i att sälja din bil istället.

F: Vad kostar det att skrota en bil?

S: Om din skrotbil saknar många viktiga delar och liknar mer ett skal än en fullständig bil är det troligt att du måste betala för att skrota den. Vad det kostar beror helt på din lokala bilskrot och om du själv har möjlighet att transportera bilen till skroten eller ej, om inte kan det bli den större kostnaden. Om din bil täcks av producentansvarslagen kan du transportera din bil till en bilproducents mottagningsställe och lämna den där gratis.

F: Vem köper skrotbilar?

S: Det kan finnas ett antal olika verksamheter i din närhet som köper skrotbilar. Beroende på om din bil är mest bara gammal, om den är defekt eller många viktiga bildelar saknas (t.ex. katalysatorn) så kan du få olika prisförslag för din bil. Ofta är verksamheter som sysslar med försäljning av bildelar eller återvinning av olika metaller intresserade, t.ex. din lokala bilskrot, och om bilen till det mesta fungererar kan det finnas många intressanter som t.ex. vi på viköperdinbil.se.

 

F: Hur skrotar man bilen?

S: Du tar med din bil en auktoriserad bilskrot eller mottagningsställe tillsammans med registreringsbeviset del 2. På plats mottager du ett mottagningsvis bilket är viktigt för att avregistrera bilenhos Transportstyrelsen. Efter du avslutat affären tar skroten hand om bilen och sköter resten. Glöm inte att ta med legitimation eller fullmakt om du inte står som ägare till bilen.

F: Vem kan hämta en skrotbil?

S: Det finns tyvärr inget svar som gäller för hela landet, utan igen beror det helt och hållet på var du bor. I vissa fall kan skroten hämta bilen mot betalning eller om de erbjuder ersättning för skrotningen kan de dra av för hämtningen av bilen. I vissa delar av landet finns det gratis bilhämtningsservice så det kan vara värt att titta upp vad som gäller där du bor. Om inte annat, finns det ofta bilbärgningsservice som kan hämta bilen och ta den till skroten.

F: Hur skrotar man bilen i delar?

S: Runt om i landet finns miljöcertifierade bildemonterare som kan vara ett alternativ. Annars kan du även ta din skrotbil till skroten som vanligt då många skrotar demonterar bilen och säljer de olika delarna vidare eller hitta din lokala skrotnisse. Tänk dock på att ibland kan det löna sig att sälja skrotbilen hel istället för i delar då du blir lämnad med ett tomt skal av skrot som du sen måste ta till skroten eller återvinning.

F: Kan man skrota en utländsk bil i Sverige?

S: Det är möjligt om du har bilens alla handlingar tillgängliga. Du får sedan ett skrotningsintyg, endast giligt för EU-länder, som du skickar in med nummerplåtar till ansvarig myndighet i det land där bilen är registrerad.

F: Vilka papper behövs för att skrota bilen?

S: Du behöver ta med dig din legitimation, registreringsbeviset del 2 och en fullmakt om personen som tar bilen till skroten inte är bilens ägare.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Bra mottagande, snabb värdering och bra affär.
Christer N. | Kållered | Volvo V 70, 2012 04.10.2019
Ett väldigt trevligt bemötande när vi kom till stationen och det gick snabbt att få en besikningsman o att det gick att fika medans vi väntade kommer att återkomma i framtiden tack vare personalen på plats. Är en mycket nöjd kund
Tove Sophia Christina W. | Sollentuna-Edsberg | Citroen C3, 2002 12.06.2019
Trevlig personal, objektiv och förtroendefull värdering samt att jag fick ett schyst erbjudande för min bil. Vid försäljning var allt avklarat på 10 min vilket va sanslöst smidigt. Så super nöjd
Conny S. | Malmö | Mercedes-Benz V-Klasse, 2001 01.02.2019