Vad är bilen värd – vi har svaret

Undrar du: vad är bilen värd? viköperdinbil.se ger dig svaret. Få en exakt och proffsig värdering för din bil helt online.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

När det kommer till att avgöra bilens värde spelar saker som märke, årgång och registreringsår en stor roll.

Värdet påverkas också av hur du underhåller din bil, om den har skador eller repor, såväl som hur utbud och efterfrågan på marknaden för din modell ser ut.

Du kan enkelt få reda på vad din bil är värd genom att göra en onlinevärdering. Fyll snabbt och enkelt i allmän information om din bil för att få ett slutligt försäljningspris snabbt skickat till dig på mejlen.

Ta hjälp av vår tjänster som ger dig snabba svar på alla dina frågor - utan att krångla till det och utan kostnad.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Undrar du, vad är min bil värd?

Bild på en leende man som tittar på sin mobil

Med viköperdinbil.se's onlineverktyg utför du enkelt en onlinevärdering av din bil genom att fyll i generell information om din bils skick och utrustning samt ladda upp ett foto på bilens exteriör.Värderingen är helt gratis och ger dig insikt i vad som avgör priset på en bil.

Du får ett slutligt försäljningspris skickat till din mejl så du får en exakt bilvärdering utan att gå hemifrån. Boka sedan tid på en av våra stationer för att överlämna bilen. Besöket tar ca 30 minuter och om du vill kan du sälja bilen direkt till oss på plats.

Det kravlösa med att kolla bilens värde hos oss är att det är helt gratis. Du binder dig inte till att sälja din bil eller att betala något.

Nedan går vi igenom dels hur du får svar på frågan "Vad är bilen värd?" samt hur du går till väga om du vill sälja din bil via viköperdinbil.se.

2. Vad är bilen värd? Gör en onlinevärdering!

Här på viköperdinbil.se får du enkelt svaret på frågan "vad är bilen värd" genom att använda vårt onlinevärderingsverktyg. Hela värderingen görs med några få klick och skickas till den epost du angett.

Fördelen med en onlinevärdering är att du kan göra den var som helst. För att ta reda på bilens värde fyller du in kortfattad information som:

 • Välj fordon
  Fyll i bilmärke, modell samt registreringsår för din bil.
 • Fordonsinformation
  Välj chassityp, modell, version, mätarställning. Ange om bilen har extrautrustning.
 • Fordonets skick
  Ange om fordonet har varit med i en olycka, om den är modifierad, hur motorn fungerar.
 • Foton
  Ladda upp några ett foto på bilen.

Med viköperdinbil.se kan du värdera din bil snabbt och professionellt online och få svar på frågan "vad är bilen värd?".

3. Kolla bilens värde - Sälj om du vill

viköperdinbil.se's tjänst är unik i Sverige eftersom vi erbjuder en grundlig kostnadsfri värdering online och sedan endast gör en snabb kontroll av dessa uppgifter på station, vilket också är gratis.

Detta gör vi eftersom för att kunna ta hänsyn till din bils individuella aspekter, även online. För att bekräfta din bils exakta värde behöver den dock provköras av en expert. Det erbjuder vi på våra lokala stationer.

Så här går det till:

 • Bilvärdering
  Boka tid på närmaste viköperdinbil.se station. Där går en expert igenom din bil för att göra en kontroll av de uppgifter du angett online. Ni kör även en provtur tillsammans i bilen. Alltsammans tar inte mer än 30 minuter totalt.
 • Försäljningspris
  Baserat på onlinevärderingen och kontrollen på plats bekräftas det pris för din bil du redan erhållit online. Om du vill kan du sälja bilen till oss för det priset. Du kan också välja att fundera på erbjudandet under några dagar eller tack nej direkt. Värderingen och besöket hos oss är 100% gratis oavsett vad du väljer.

Tackar du ja till det priserbjudande som vi ger sker betalningsöverföringen omgående till ditt bankkonto. På så vis undviker du att drabbas av betalningsbedrägerier.

Vi ser även till att kontraktsskrivning och ägarbytet administreras korrekt, utan extra kostnad. Du behöver alltså inte bry dig om diverse tillhörande pappersarbete. Du får en bekräftelse när ägarbytet av bilen är avklarat

Bilar på sin mobil.

4. Vad är din bil värd? Undersök värdeminskningen

“Så fort du rullar ut din fabriksnya bil från bilhandlaren börjar värdet sjunka".

Har du hört det förr? Det stämmer, tyvärr. Exakt hur värdet på din bil sjunker går aldrig att förutsäga. Däremot kan vissa aspekter förutsägas genom att titta på tidigare modeller.

För nya bilar har det visat sig att en bil sjunker i genomsnitt med 24 % av sitt ursprungliga värde på ett år. Efterföljande år sjunker bilens värde med ytterligare 5-6%.

I tabellen nedan finner du bilar från olika kategorier som jämförelsevis har högt andrahandsvärde. Det som skiljer sig mellan de två kolumnerna är:


Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

5. Vad är min bil värd efter tre eller fem år?

Bild på en leende bilmekaniker som mekar med ett däck

Den genomsnittliga bilen i Sverige är 15 år gammal och förlorar i värde för varje dag som går. Vad är bilen värd när den är tre, fem eller tio år gammal? Naturligtvis finns det inga absoluta värden, varje bil är unik och skador och skötsel påverkar värdet.

Ett generellt svar på frågan “Vad är min bil värd efter tre år?" är inte möjligt. Flera faktorer spelar roll i värderingen av en bil. Förutom typiska förutsägbara faktorer, såsom märke, modell och miltal, måste man även se till den rådande marknadssituationen på begagnade bilar.

Tänk också på att varje bil är unik, och har dessutom unika skador och reparationshistoria. Kanske är din bil i toppskick? Eller så har du transporterat djur i den, vilket sänker värdet. Alla faktorer spelar roll när din bil slutvärderas.

Det är alltid ett klokt val att låta någon värdera din bil professionellt när du vill sälja bil. Hos oss på viköperdinbil.se kan du värdera din bil online vilket sen kontrolleras av en expert på en av våra stationer.

Allt är kostnadsfritt och du bestämmer själv om du vill sälja din bil eller inte. I bilbranschen pratar man ofta om “femårsgränsen" som spelar en avgörande roll för värdet av din bil.

Varför talar man om femårsgränsen? Efter fem år innehar nämligen de flesta bilar skador som måste repareras. Saker som rost på bärande delar, till exempel.

viköperdinbil.se är experter på att värdera bilar, så börja värdera din bil online nu.

6. Vad är bilen värd - 4 exempel

Med hjälp av ett urval av modeller som du ser nedan, kan du läsa om värdeutvecklingen på bilar genom åren. Läs mer om de mest populära modellerna och deras värdeutveckling.

1. Vad är min BMW 3-series värd?

Under flera decennier kvarstår BMW 3-serien som en av de mest populära begagnade bilarna. BMW 3-serien är en av de mest stabila bilarna och väldigt populär på de svenska vägarna.

Med en bensinsnål motor, hög körkomfort, användarvänlighet, relativt låga kostnader för underhåll och reparationer är bara en av de många fördelarna som gör att BMW 3-serien fortfarande efterfrågas.

Men kvalitet har sitt pris. För en ny BMW 3-serien av sedan-modell får du betala runt 300 000 kronor. BMW 3-serie Touring kostar runt 320 000 kronor och en Gran Turismo från 375 000 kronor.

På grund av den höga kvalitén kvarstår ett högt värde även när bilen är begagnad. BMW 320d ligger i toppen - efter fyra år har bilen endast förlorat cirka 32 % av sitt inköpspris som ny. Med standardutrustning och utan extra tillval är den begagnade bilen värd 220 000 kronor.

Vad just din BMW 3-serie är värd beror på många faktorer. Det som avgör det aktuella marknadsvärdet och därmed slutpriset är bland annat tillvalet av utrustningen.

Speciellt ur BMW 3-seriens sedanmodell förväntas extrautrustning såsom Xenon-strålkastare, automat växellåda, läderstäten och display. Utan extrautrustningen minskar bilens värde eftersom efterfrågan blir lägre.

När du bestämmer dig för att köpa en bil är det därför viktigt att ta sig en funderare över vad för sorts extrautrustning man vill ha och behöver.

Funderar du fortfarande på vad just din BMW 3-serie är värd? Vi rekommenderar dig att testa vår kostnadsfria onlinevärdering på vår sida.

Exempel värdeminskning - BMW

Här nedan har vi ett exempel på en BMW 3-serie, årsmodell april 2012 med en årlig körsträcka på 16 000 kilometer. Använd den för att se riktning i värdeförlusten.

2012: Ursprungligt: 354 700 kronor.

2016: Värde: 234 200 kronor.

2018: 183 300 kronor

2019: 168 700 kronor

2020: 149 200 kronor

2021: 129 700 kronor

2022: 110 200 kronor

2. Vad är min Mercedes-Benz C-klass värd?

Mercedes-Benz står för kvalitet, komfort och lyx, vilket också påverkar värdeutvecklingen på bilarna. Bilarna är en av vinnarna när det kommer till bra utveckling av värdet - det faller inte lika snabbt som hos andra bilar.

För att svara på frågan “Vad är bilen värd?", måste du först se över några kriterier.

Är din Mercedes av sedanmodell, kombi eller kupé?

Vilket år har den producerats?

Vad är den totala körsträckan?

Dessa punkter ligger som ett första underlag för bedömning av din bils värde. C-klass är en av de ledande modellerna när det kommer till bra utveckling av värdet eftersom det inte faller lika snabbt.

Efter tre år kan en bil av modell C-klass fortfarande ha ett restvärde på 55 %. Åtminstone när det gäller situationen på begagnade bilar, men här måste man även täcka in efterfrågan och andra faktorer för att få ett rättvist marknadspris.

Har din Mercedes speciell utrustning ökar värdet. Även bilens fordonshistoria spelar in:

Finns det repor på lacken?

Reparationer som gjorts?

Eller finns det tillbehör såsom takboxar, dragkrok eller parkeringsassistans?

All unik historia om just din bil gör att det krävs en personlig bedömning av bilen för att kunna ge det rätta priset. För att göra en personlig värdering av din bil - helt kostnadsfritt - kan du boka tid hos oss.

Exempel värdeminskning - Mercedes-Benz

Här nedan har vi ett exempel på en Mercedes-Benz C-klass, årsmodell april 2012 med en årlig körsträcka på 16.000 kilometer. Använd den för att se riktning i värdeförlusten.

2011: Ursprungligt: 341 530 kronor

2016: Värde: 153 200 kronor

2018: 129 800 kronor

2019: 109 900 kronor

2020: 90 000 kronor

2021: 70 000 kronor

2022: 49 900 kronor

3. Vad är min Volkswagen Polo värd?

Volkswagen Polo har länge varit den perfekta småbilen för människor som vill dra nytta av en rolig körning. Sedan den lanserades 1975 är VW Polo en av Europas mest sålda bilar.

I början av 2009 presenterades VW Polo V på Genevé International Motor Show där modellen bestod av fem dörrar. Ett halvår senare lanserades den med tre dörrar. Med sina 280 liters lagringsvolym är VW Polo inte nödvändigtvis mest lämpad som familjebil, men på grund av sin smidighet är den en solklar favorit som andrabil.

Priset för en begagnad bil är konkurrenskraftigt. Vad just din VW Polo är värd beror på flera olika faktorer.

För att avgöra priset på din VW Polo är det viktigt att ta hänsyn till utrustningen. Grundmodellen “Trendline" går i dagsläget att köpa för 126 000 kronor, “Comfort" från 143 250 kronor och “High" från 168 500 kronor.

Priserna ligger till grund för beräkning av värdet på bilen. Men som alla andra bilar sätter år på vägarna spår på bilen - och gör att värdet faller. Defekta drivaxlar, oljeförlust, dåliga bromsledningar och defekter på avgasröret är inte ovanliga.

I genomsnitt tappar en VW Polo 28,4 % av sitt värde det första året, efter fem år och 75 000 kilometer senare landar värdeförlusten på 47,6 %. Vill du få information om värdet på din bil? Använd vår kostnadsfria onlinevärdering för att få en snabb uppskattning.

Exempel värdeminskning - Volkswagen

Här nedan har vi ett exempel på en VW Polo, årsmodell april 2012 med en årlig körsträcka på 15 000 kilometer. Använd den för att se riktning i värdeförlusten.

2015: Ursprungligt: 126 000 kronor

2016: Värde: 70 500 kronor.

2018: 62 500 kronor

2019: 55 200 kronor

2020: 47 200 kronor

2021: 37 700 kronor

2022: 28 800 kronor

4. Vad är min Ford Focus värd?

Oavsett som kombi, sedan eller cabriolet: Ford Focus har övertygad svenskarna sedan hösten 1998. År 2000 och 2001 var Ford Focus den bäst säljande bilen i hela världen.

En av många anledningar är dess köregenskaper, den snygga designen och den särskilt bränsleeffektiva motorn. Ford Focus är nu inne på tredje generationens modell, vilken lanserades 2011.

Vissa Ford-modeller hör till en av vinnarna när det kommer till en bevarad värdeutveckling, och är en av de mest stabila i sin klass. När man ställer frågan, “Vad är min Ford Focus värd?" finns en enkel tumregel: efter tre år är din begagnade bil bara värd hälften av det ursprungliga inköpspriset.

Det är trots detta viktigt att vara medveten om att många faktorer påverkar värdet. Även om den nuvarande efterfrågan spelar in, avgör andra faktorer slutpriset för din begagnade bil. Har du alltid förvarat bilen i garaget? Har den körts mer i stan, snarare än längre sträckor? Och naturligtvis: vilken utrustning och tillbehör finns med din bil?

Grundutrustningen “Ambiente" går i dagsläget att köpa för 164 500 kronor. “Trend" är något dyrare med ett pris från 200 000 kronor och slutligen “Business Edition", vars inköpspris landar på 214 100 kronor.

Priserna ligger till grund för beräkning av värdet på bilen. För att få ett rättvist slutpris på din bil måste du även inkludera regionala förutsättningar. Har du t.ex. specialutrustning gällande uppvärmda element såsom rattvärme och sätesvärme får du bättre pris i Norrland än i Skåne, eftersom vintern är längre i Norrland.

Vill du veta vad din bil är värd? Använd vår kostnadsfria onlinevärdering för att få en exakt värde för just din bil.

Exempel värdeminskning - Ford

Här nedan har vi ett exempel på en Ford Focus, årsmodell juli 2014 med en årlig körsträcka på 15 000 kilometer. Använd den för att se riktning i värdeförlusten.

2014: Ursprungligt: 164 500 kronor

2016: Värde: 101 800 kronor.

2018: 86 800 kronor

2019: 70 400 kronor

2020: 55 300 kronor

2021: 41 300 kronor

2022: 27 300 kronor

Vanliga frågor kring vad bilen är värd

F: Hur tar jag reda på vad bilen är värd online?

S: Det finns olika tjänster att använda dig av på nätet. Många fungerar utifrån en formel om värdeminskning baserad på bilmärke, ålder och miltal. Om du väljer att fylla i lite fler uppgifter om din bil, såsom färg och information om dess skick, kan vi däremot ge dig ett exakt värde helt online.

F: Kan jag få veta vad är bilen värd gratis?

S: Absolut. Det finns en hel del betalningsstjänster däre ute, men våra värderingsstjänster är alltid 100% gratis. Fyll i allmänna uppgifter om din bil och få veta vad bilen är värd gratis och helt online. Smidigt, enkelt och helt utan att binda upp dig för något.

F: Vad är min bil värd idag?

S: Om du vill veta vad din bil är värd idag så är det absolut bästa att få den värderad idag. Formler och listor ger endast ett väldigt generellt pris som inte tar hänsyn till lokal efterfrågan eller din unika bil. På vår hemsida kan du smidigt och enkelt ta reda på vad din bil är värd helt online. Vi ber dig endast fylla i generella uppgifter om bilen i tre steg och sedan återkommer vi med ett dagsaktuellt och slutligt värde för din bil via e-post.

 

Så här betygsätter våra kunder vår service

Den var väldigt bra
Terese N. | Norrköping | Volvo XC 60 2017 29.11.2022
Den bästa service man kan önska sig trevligt bemötande kunnig personal. Kan verkligen rekommendera vi köper din bil
Jeanette L. | Kållered | Renault Clio 2001 13.11.2022
Hej, tyckte allting var mycket smidigt med både service värdering, bra bemötande snabb hantering, hade missat att ta med mig det senaste registreringsbeviset fick beställa ett nytt men det gick snabbt så inga problem, men det kan vara bra att ta med i den checklista ni skickar ut, så det blir rätt registreringsbevis man har med sig.
Lars H. | Malmö | Audi A4 2011 21.09.2022