Vad är bilen värd – vi har svaret

Vad är bilen värd? Slösa inte tid på att jämföra din bils värde med andra modeller som säljs på marknaden. Vänd dig direkt till viköperdinbil.se istället.

När det kommer till att avgöra bilens värde spelar saker som märke, årgång och andra detaljer en stor roll.

Innan det fanns köp- och säljsajter fick man bilen värderad av en bilhandlare, numer finns det trovärdiga och enkla metoder för att ta reda på det verkliga värdet på din bil.

En sådan metod är att ta hjälp av experter hos en fordonsvärdering, för att få en säker och helt kostnadsfri värdering.

Ta hjälp av vår tjänst som ger dig snabba svar på alla dina frågor - utan att krångla till det och utan kostnad.

Värdera
Boka tid

Kostnadsfri
onlinevärdering

Expertvärdering på station

Sälj bara om
du vill

1. Få gratis och akuellt bilvärde

Bild på en leende man som tittar på sin mobil.

Hos viköperdinbil.se kan du på två minuter få reda på aktuellt bilvärde för din bil. Verktyget är helt gratis och ger dig insikt i vad som avgör priset på en bil.

Om något förblir oklart kan du samtidigt boka ett möte med en bilexpert, som fysiskt går igenom bilen för att göra en bilvärdering och ge dig ett pris. Om du vill kan du även sälja bilen via hemsidan. Det blir alltså inte enklare än så.

Det kravlösa med att göra en fordonsvärdering på denna sida är att det är helt gratis. Du binder dig inte till att sälja din bil eller att betala något, det enda du gör är att ta reda på bilens värde, och sedan väljer du själv hur du vill gå vidare, om du vill sälja bilen och i så fall hur. Funktionen för bilvärdering fungerar för alla märken, årsmodeller och versioner.

Nedan går vi igenom dels hur du får svar på frågan "Vad är bilen värd?" samt hur du går till väga om du vill sälja din bil via viköperdinbil.se. Du kan självklart välja att bara göra en av de båda.

2. Vad är bilen värd?

Om du går in på viköperdinbil.se kan du få svar på din fråga "Vad är bilen värd" genom att svara på tre enkla frågor. Det går snabbt att göra testet och du får svar direkt.

För att ta reda på bilens värde går du igenom 3 enkla steg vilket tar mindre än 2 minuter. Så här fungerar det:

 • Välj fordon
  Välj bilmärke, modell samt registreringsår för din bil
 • Fordonsinformation
  Välj chassityp, modell, version, mätarställning, samt ange dina kontaktuppgifter
 • Onlinevärdering inklusive bästa pris
  HVår onlinevärdering ger dig en prisuppskattning direkt. Du får även chansen att boka tid på en station för att sälja din bil direkt till Viköperdinbil.se

3. Sälj din bil

Om du har gjort en fordonsvärdering på hemsidan och bestämt dig för att du vill sälja din bil via Viköperdinbil.se behöver du bara gå igenom några ytterligare steg:

 • Bilvärdering
  Boka tid för värdering av din bil på en station tillhörande viköperdinbil.se nära dig. Där går en inköpsexpert igenom bilen för att göra en kvalificerad bedömning av priset. Ni kör även en provtur tillsammans i bilen. Allt sammans tar inte mer än 30 minuter totalt.
 • Betalning
  Efter inköpsexpertens tester ger denne dig ett värde på bilen samt ett prisförslag. Betalningen till dig för bilköpet sker sedan direkt till ditt bankkonto via banköverföring.
 • Ägarbyte
  Viköperdinbil.se köper inte bara din bil, utan ser även till att ägarbytet administreras korrekt. Du behöver alltså inte bry dig om diverse tillhörande pappersarbete. Du får en bekräftelse när ägarbytet av bilen är avklarat.

Fördelarna med att sälja din bil till viköperdinbil.se är att du får pengarna direkt via en banköverföring. På så vis undviker du att drabbas av betalningsbedrägerier. Dessutom sker ägarbytet sker helt gratis.

Om du undrar över något kring bilvärdering eller försäljning av din bil kan du alltid höra av dig till någon av de professionella bilköparna på viköperdinbil.se. Så vad är bilen värd? Surfa in på viköperdinbil.se och få svar.

Bild på en leende bilmekaniker som mekar med ett däck.

4. Är min gamla bil fortfarande värd något

“Så fort du rullar ut din fabriksnya bil från bilhandlaren börjar värdet sjunka".

Har du hört det förr? Det stämmer, tyvärr. Exakt hur värdet på din bil sjunker går aldrig att förutsäga. Däremot kan vissa aspekter förutsägas genom att titta på tidigare modeller.

För nya bilar har det visat sig att en bil sjunker i genomsnitt med 24 % av sitt ursprungliga värde på ett år. Efterföljande år sjunker bilens värde med ytterligare 5-6%.

Den genomsnittliga bilen i Sverige är 15 år gammal och förlorar i värde för varje dag som går. Hur mycket är en bil värd som är tre, fem eller tio år gammal? Naturligtvis finns det inga absoluta värden, varje bil är unik och skador och skötsel påverkar värdet.

Med viköperdinbil.se kan du värdera din bil snabbt och professionellt på din lokala station och få svar på frågan "hur mycket är min bil värd?".

Lägsta värdeförlust Bäst bevarade värde
Mini

Toyota Aygo

Opel Karl

Peugeot 108

Peugeot 108

Citroen C1

Opel Karl

Småbil

Mini One

Dacia Sandero

Skoda Fabia

Dacia Sandero

Skoda Fabia

Nissan Micra

Kompakt klassen

Mercedes CLA

Opel Astra

Dacia Logan

Dacia Logan

Seat Leon

Opel Astra

Mellan klassen

Mercedes C160

Audi A4

BMW 318i

Skoda Superb

Toyota Avensis

Volkswagen Passat

Överklass

Mercedes S-Klasse

Porsche Panamera

BMW 730d

Mercedes S-Klasse

Porsche Panamera

BMW 730d

Miljöbilar/ Hybrider

BMW i3

Smart Fortwo

Mini SUV

Mini Countryman

Mazda CX3

Dacia Duster

Dacia Duster

Citroen C4

Pugeot 2008

SUV

BMW X5

Volvo XC

Mercedes GL 350

Hyundai Santa Fe

Ssangyong Rexton

Mitsubishi Pajero

Minivan

Fiat 500L

Dacia Lodgy

Ford B-Max

Dacia Lodgy

Dacia Dokker

Nissan Note

Skåpbil

Renault Escape

Ford S-Max

Ford Galaxy

Ford S-Max

Fiat Freemont

Seat Alhambra

Cabriolet

Porsche Boxter

Mini Cabrio Cooper

BMW 420i

VW Beetle Cabrio

Mazda MX-5

Mini Cabrio Cooper

Sportbil

Porsche Boxter

Porsche 911 Carrera

BMW 435i

Nissan 370Z

Ford Mustang

BMW 235i


Med hjälp av ett urval av modeller som du ser nedan, kan du läsa om värdeutvecklingen på bilar genom åren. Läs mer om de mest populära modellerna och deras värdeutveckling.

5. Vad är min BMW 3-series värd?

Under flera decennier kvarstår BMW 3-serien som en av de mest populära begagnade bilarna. BMW 3-serien är ett av de mest stabila bilarna och väldigt populär på de svenska vägarna.

Med en bensinsnål motor, hög körkomfort, användarvänlighet, relativt låga kostnader för underhåll och reparationer är bara en av de många fördelarna som gör att BMW 3-serien fortfarande efterfrågas.

Men kvalitet har sitt pris. För en ny BMW 3-serien av sedanmodell får du betala runt 300 000 kronor. BMW 3-serie Touring kostar runt 320.000 kronor och en Gran Turismo från 375.000 kronor.

På grund av den höga kvalitén kvarstår ett högt värde även när bilen är begagnad. BMW 320d ligger i toppen - efter fyra år har bilen endast färlorat cirka 32 % av sitt inköpspris som ny. Med standardutrustning och utan extra tillval är den begagnade bilen värd 220.000 kronor.

Vad just din BMW 3-serie är värd beror på många faktorer. Det som avgör det aktuella marknadsvärdet och därmed slutpriset är bland annat tillvalet av utrustningen.

Speciellt ur BMW 3-seriens sedanmodell förväntas extrautrustning såsom Xenon-strålkastare, automat växellåda, läderstäten och display. Utan extrautrustningen minskar bilens värde eftersom efterfrågan blir lägre.

När du bestämmer dig för att köpa en bil är det därför viktigt att ta sig en funderare över vad för sorts extrautrustning man vill ha och behöver.

Funderar du fortfarande på vad just din BMW 3-serie är värd? Vi rekommenderar dig att testa vår kostnadsfria onlinevärdering på vår sida.

Exempel värdeminskning - BMW

Här nedan har vi ett exempel på en BMW 3-serie, årsmodell april 2012 med en årlig körsträcka på 16.000 kilometer. Använd den för att se riktning i värdeförlusten.

2012: Ursprungligt: 354.700 kronor.

2016: Värde: 234.200 kronor.

2018: 183.300 kronor

2019: 168.700 kronor

2020: 149.200 kronor

2021: 129.700 kronor

2022: 110.200 kronor

6. Vad är min Mercedes-Benz C-klass värd?

Mercedes-Benz står för kvalitet, komfort och lyx, vilket också påverkar värdeutvecklingen på bilarna. Bilarna är en av vinnarna när det kommer till bra utveckling av värdet - det faller inte lika snabbt som hos andra bilar.

För att svara på frågan “Hur mycket är min bil värd?", måste du först se över några kriterier.

Är byggformen på din Mercedes av sedanmodell, kombi eller kupé?

Vilket år har den producerats?

Vad är den totala körsträckan?

Dessa punkter ligger som ett första underlag för bedömning av din bils värde. C-klass är en av de ledande modellerna när det kommer till bra utveckling av värdet eftersom det inte faller lika snabbt.

Efter tre år kan en bil av modell C-klass fortfarande ha ett restvärde på 55 %. Åtminstone när det gäller situationen på begagnade bilar, men här måste man även täcka in efterfrågan och andra faktorer för att få ett rättvist marknadspris.

Har din Mercedes speciell utrustning ökar värdet. Även bilens fordonshistoria spelar in:

Finns det repor på lacken?

Reparationer som gjorts?

Eller finns det tillbehör såsom takboxar, dragkrok eller parkeringsassistans?

All unik historia om just din bil gör att det krävs en personlig bedömning av bilen för att kunna ge det rätta priset. För att göra en personlig värdering av din bil - helt kostnadsfritt - kan du boka tid hos oss.

Exempel värdeminskning - Mercedes-Benz

Här nedan har vi ett exempel på en Mercedes-Benz C-klass, årsmodell april 2012 med en årlig körsträcka på 16.000 kilometer. Använd den för att se riktning i värdeförlusten.

2011: Ursprungligt: 341.530 kronor

2016: Värde: 153.200 kronor

2018: 129.800 kronor

2019: 109.900 kronor

2020: 90.000 kronor

2021: 70.000 kronor

2022: 49.900 kronor

7. Vad är min Volkswagen Polo värd?

Volkswagen Polo har länge varit den perfekta småbilen för människor som vill dra nytta av en rolig körning. Sedan den lanserades 1975 är VW Polo en av europas mest sålda bilar.

I början av 2009 presenterades VW Polo V på Geneva International Motor Show där modellen bestod av fem dörrar. Ett halvår senare lanserades den med tre dörrar. Med sina 280 liters lagringsvolym är VW Polo inte nödvändigtvis mest lämpad som familjebil, men på grund av sin smidighet är den en solklar favorit som andrabil.

Priset för en begagnad bil är konkurrenskraftigt. Vad just din VW Polo är värd beror på flera olika faktorer.

För att avgöra priset på din VW Polo är det viktigt att ta hänsyn till utrustningen. Grundmodellen “Trendline" går i dagsläget att köpa för 126.000 kronor, “Comfort" från 143.250 kronor och “High" från 168.500 kronor.

Priserna ligger till grund för beräkning av värdet på bilen. Men som alla andra bilar sätter år på vägarna spår på bilen - och gör att värdet faller. Defekta drivaxlar, oljeförlust, dåliga bromsledningar och defekter på avgasröret är inte ovanliga.

I genomsnitt tappar en VW Polo 28,4 % av sitt värde det första året, efter fem år och 75.000 kilometer senare landar värdeförlusten på 47,6 %. Vill du få information om värdet på din bil? Använd vår kostnadsfria onlinevärdering för att få en snabb uppskattning.

Exempel värdeminskning - Volkswagen

Här nedan har vi ett exempel på en VW Polo, årsmodell april 2012 med en årlig körsträcka på 15.000 kilometer. Använd den för att se riktning i värdeförlusten.

2015: Ursprungligt: 126.000 kronor

2016: Värde: 70.500 kronor.

2018: 62.500 kronor

2019: 55.200 kronor

2020: 47.200 kronor

2021: 37.700 kronor

2022: 28.800 kronor

8. Vad är min Ford Focus värd?

Oavsett som kombi, sedan eller cabriolet: Ford Focus har övertygad svenskarna sedan hösten 1998. År 2000 och 2001 var Ford Focus den bäst säljande bilen i hela världen.

En av många anledningar är dess köregenskaper, den snygga designen och den särskilt bränsleeffektiva motorn. Ford Focus är nu inne på tredje generationens modell, vilken lanserades 2011.

Vissa Ford-modeller hör till en av vinnarna när det kommer till en bevarad värdeutveckling, och är en av de mest stabila i sin klass. När man ställer frågan, “Vad är min Ford Focus värd?" finns en enkel tumregel: efter tre år är din begagnade bil bara värd hälften av det ursprungliga inköpspriset.

Det är trots detta viktigt att vara medveten om att många faktorer påverkar värdet. Även om den nuvarande efterfrågan spelar in, avgör andra faktorer slutpriset för din begagnade bil. Har du alltid förvarat bilen i garaget? Har den körts mer i stan, snarare än längre sträckor? Och naturligtvis: vilken utrustning och tillbehör finns med din bil?

Grundutrustningen “Ambiente" går i dagsläget att köpa för 164.500 kronor. “Trend" är något dyrare med ett pris från 200.000 kronor och slutliten “Business Edition", vars inköpspris landar på 214.100 kronor.

Priserna ligger till grund för beräkning av värdet på bilen. För att få ett rättvist slutpris på din bil måste du även inkludera regionala förutsättningar. Har du t.ex. specialutrustning gällande uppvärmda element såsom rattvärme och sätesvärme får du bättre pris i Norrland än i Skåne, eftersom vintern är längre i Norrland.

Vill du veta vad din bil är värd? Använd vår kostnadsfria onlinevärdering för att få en snabb indikation.

Exempel värdeminskning - Ford

Här nedan har vi ett exempel på en Ford Focus, årsmodell juli 2014 med en årlig körsträcka på 15.000 kilometer. Använd den för att se riktning i värdeförlusten.

2014: Ursprungligt: 164.500 kronor

2016: Värde: 101.800 kronor.

2018: 86.800 kronor

2019: 70.400 kronor

2020: 55.300 kronor

2021: 41.300 kronor

2022: 27.300 kronor

9. Vad är min bil värd efter tre eller fem år?

Ett generellt svar på frågan “Vad är min bil värd efter tre år?" är inte möjligt. Flera faktorer spelar roll i värderingen av en bil. Förutom typiska förutsägbara faktorer, såsom märke, modell och miltal, måste man även se till den rådande marknadssituationen på begagnade bilar.

Tänk också på att varje bil är unik, och har dessutom unika skador och reparationshistoria. Kanske är din bil i toppskick? Eller så har du transporterat djur i den, vilket sänker värdet. Alla faktorer spelar roll när din bil slutvärderas.

Det är alltid ett klokt val att låta någon värdera din bil professionellt när du vill sälja bil. Hos oss på Viköperdinbil.se kan du värdera din bil online och dessutom av en expert på en av våra stationer.

Allt är kostnadsfritt och du bestämmer själv om du vill sälja din bil eller inte. I bilbranschen pratar man ofta om “femårsgränsen" som spelar en avgörande roll för värdet av din bil.

Varför talar man om femårsgränsen? Efter fem år innehar nämligen de flesta bilar skador som måste repareras. Saker som rost på bärnande delar, till exempel.

viköperdinbil.se är experter på att värdera bil, så boka en tid hos din närmaste station idag.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Noggrant! Tryggt! Trovärdigt!
Johanna H. | Hisings Backa | Volvo V 70, 2007 07.05.2019
Mycket trevligt bemötande av er personal. Snabbt och effektivt.
Jan-Ingvar T. | Halmstad | BMW 3er, 2005 30.10.2018
Smidigt enkelt skäligt!
Liburn S. | Solna | Audi Q5, 2013 29.10.2018

Gratis bilvärdering på bara ett steg