Bilreparation vs försäljning - låt en värdering avgöra

Beslutet om att sälja eller reparera bilen är svårt. Innan du tar ditt beslut är det fördelaktigt att värdera bilen.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Funderar du på en bilreparation innan du säljer den eller reparera den för att använda några år till? Oavsett vad, så kan en fordonsvärdering hjälpa dig i ditt beslut.

På viköperdinbil.se kan du enkelt och kostnadsfritt göra en onlinevärdering. Du anger information om din bils färg, eventuell extrautrustning och på frågor om dess skick. Specificera eventuella bilreparationer som behövs och ladda upp några bilder på bilen så våra experter kan dig ett rättvist slutligt försäljningspris direkt online.

viköperdinbil.se gör bilförsäljning snabbt, okomplicerat och rättvist.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Sälja eller laga bilen?

bilreparation.png

Om den begagnade bilen har ett fel eller på något vis är skadad, uppkommer frågan om den är värd att reparera eller om det är dags att köpa en ny.

För att lättare kunna svara på frågan kan man göra en kostnadsanalys. I en sådan analys kan man förslagsvis jämföra de tre följande punkterna:

  • Kostnader för bilreparationen
  • Bilens nuvarande värde
  • Kostnaden för att köpa en ny eller begagnad bil

Genom att försöka uppskatta och räkna ut vad de tre vardera punkterna skulle kosta eller är värda, kan man jämföra dem för att underlätta beslutet.

Analysen bör dock inte ta med kostnader för tidigare reparationer eftersom det bara handlar om de aktuella kostnaderna. En reparation i det förflutna har inget att göra med nuvarande kostnadsanalys.

Om man räknar med gamla reparationer i sin analys är det mer eller mindre uppenbart att gamla reparationskostnader kan rättfärdiga nya bilreparationer.

En äldre bil är ofta i behov av reparationer, men det är inte alltid alla reparationer som lönar sig eftersom felen ibland kvarstår eller leder till nya.

2. Serva bilen och få reda på dess skick

En reparation av en bil lönar sig bara om man tar hänsyn till den framtida kostnadsutvecklingen. För att göra det så kan man med fördel vända sig till en verkstad som kan avgöra hur länge bilen håller med de tilltänkta reparationerna.

Hur länge kan bilen fortsätta användas och köras på ett säkert sätt, med nya reparationer och reservdelar för bilen? En verkstad kan göra en tillsyn och prognos över alla bilens delar, även de som för tillfället inte är skadade, för att avgöra när i framtiden den behöver nya reparationer.

En servicekontroll är en bra investering för att få en realistisk indikation av fordonets skick. Bedömningen kan sedan användas i kostnadsanalysen. Det blir således uppenbart om bilen är värd att reparera eller om kostnaderna överstiger vad som är rimligt att betala för en begagnad bil.

reparation av bil
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Bränsle och reservdelar till bil

Man bör också inkludera bränsleförbrukningen för en bil i kostnadsanalysen. Om en ny bil konsumerar sitt bränsle sparsamt, till skillnad från en äldre bil, så kan kostnaderna på lång sikt minskas betydligt.

För äldre och/eller väldigt populära modeller kan det även vara svårt att hitta reservdelar till bilen. Tillverkare har ingen skyldighet att leverera reservdelar.

Om din modell inte har producerats under en längre tid, avslutas högst sannolikt också produktionen av dess reservdelar. Ju längre tid det går sedan modellen slutat tillverkas, ju mer knappa och dyrare blir leveranserna av dess reservdelar. Detta har bland annat att göra med de verktyg och maskiner som används vid produktionen av reservdelarna.

När de blir föråldrade och oanvända under längre tid, finns det få eller inga ekonomiska skäl för tillverkaren att hålla dem gående. Är detta fallet för din bil, påverkar det dina möjligheter för bilreparation samt andrahandsvärdet av din bil.

Följaktligen kan det bli svårt och kostsamt att hitta reservdelar. Dessa överväganden bör också inkluderas i kostnadsanalysen så att försäljningen inte inträffar för sent, efter produktionsstoppet.

4. Räkna ut kostnadsanalysen

Underhållskostnader för ditt gamla fordon bör jämföras med kostnaderna för en ny bil. Förutom att nya bilar i regel kräver färre bilreparationer än en äldre bil, har de ofta billigare skatt och försäkring.

När verkstaden har uppskattat din bils reparationskostnader samt dess livslängd går det att jämföra med de andra alternativen.

Beräkna sedan kostnaderna, för samma tidsram, med kostnader för en ny bil, inklusive ett eventuellt lån, minus restvärdet för den begagnade bilen utan reparationskostnaderna. Med de två kostnaderna kan man jämföra och se vilket som lönar sig ekonomiskt på lång sikt.

5. Reparationer som lönar sig

Det finns olika typer av skador och fel som man kan fixa själv och andra som man måste reparera hos en verkstad. Skulle en av bilens lyktor gå sönder, så klarar de flesta av att byta det själva med en ny reservdel.

Handlar det om större skador, som oljeläckage på motorn, gör de flesta bäst i att låta en professionell på en verkstad ta hand om det.

Speciellt när det handlar om mindre skador, som man själv kan fixa, så är det alltid rekommenderat att göra det innan försäljning. De kan nämligen avsevärt höja värdet, samt intresset, för bilen utan att det behöver kosta dig särskilt mycket.

Följande tabell kan användas som guide för att avgöra när man behöver anlita en verkstad eller inte:

Fel / Skada Åtgärd
Belysning Reservdelar
Drivlinan / axlar Reparation
Axelfjädrar / dämpning Reparation och reservdelar
Bromsfunktionen Reparation
Bromsdelar Reservdelar
Oljeläckage på motorn Reparation och reservdelar
Avgassystemet Reparation och reservdelar
Styrning Reparation
Däcken Reparation och reservdelar

En väl underhållen bil, som regelbundet servats, är lättare att hitta en köpare till än en bil med bristande vård. En bil av bättre skick har även ett högre värde. Fordonets visuella utseende bör alltid vara väl underhållet. Efter prissättningen av bilen, är det visuella intrycket det som bilköpare lägger märke till först. Det kan därför löna sig att reparera det man kan, som små repor och bucklor, och allmänt snygga till bilen inför en försäljning.

Skador i lacken ökar inte bara risken för korrosion. Risken för att värdet minskas, i takt med att bilen helt enkelt blir mindre optiskt tilltalande, ökar också. Att laga sådana skador i lacken kan därför höja bilens värde.

Reparation av bilens bromsar, avgassystem, koppling, och andra slitna delar, bidrar också till att höja bilens värde men också till att öka dess trafiksäkerhet.

vi varderar din bil

6. Vi värderar din bil

Med viköperdinbil.se kan du snabbt och kostnadsfritt få reda på värdet av din begagnade bil. Vi erbjuder dig service som gör att du kan utföra en enkel och okomplicerad försäljning, till ett rättvist pris.

Det bästa med vår värderingstjänst är att allt sker online och du kan välja själv när du har någon minut över att fylla i lite information om bilen för att få fram ditt försäljningspris.

Med en värdering från oss får du inte bara reda på om en reparation av bil är värd att göra, du har också möjlighet att snabbt och på bästa sätt inleda en försäljning.

Väljer du att sälja din bil till oss tar vi hand om resten åt dig! När du överväger att sälja din bil tenderar det svåraste vara att uppskatta värdet din egen bil. Detta hjälper viköperdinbil.se dig med. Vi värderar din bil helt gratis.

När du använder onlinevärderings-verktyget behöver du ange kort information om din bil, såsom märke, modell och registreringsår. I nästa steg ber vi dig fylla i ytterligare allmän information om din bil gällande dess färg, bilklädsel, servicehistorisk, generella skick och utrustning. Ladda sen upp några bilder på bilen och eventuella skador så kommer våra proffsiga prissättare att fastställa ett slutgiltigt försäljningspris för din bil.

Du får försäljningspriset skickat till dig via e-post och det är helt utan förpliktelse, men väljer du att gå vidare med försäljningen bokar du smidigt online en tid på en station nära dig för överlämning.

Dina fördelar med viköperdinbil.se

Vi värderar din bil, oavsett vad du har för bil, Volvo, Audi eller Ford, och ger dig ett priserbjudande. När du vänder dig till viköperdinbil.se får du en bilvärdering som är både helt gratis och helt på nätet.

Du får en snabb professionell bilvärdering som tar i beakting alla specifika detaljer för just din bil och därmed ger dig ett riktigt och rättvist värde.

I tillägg till värderingen erbjuder vi att köpa din bil. Betalningen överförs säkert och omgående till ditt bankkonto. Redan efter några bankdagar har du pengarna på kontot. Dessutom tar vi också hand om allt pappersarbete med bilförsäljningen, som ägarbyte och avställning.