Värdeminskning bil: beräkna hur mycket bilen tappar i värde

Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Estimation voiture depuis chez vous
Räkna ut din bils värderminskning för att ta reda på vad den är värd

Vänd dig enkelt till viköperdinbil.se för att räkna ut värdeminskning av en bil. Använd dig av vår smidiga onlinevärdering för att få fram ett exakt värde av din bil.

 • Värdera din bil online
 • Få ditt försäljningspris per e-post
 • Helt gratis och ej bindande

Värdeminskning bil: värdera din bil

Det finns många erbjudanden som låter dig uppskatta din begagnade bils värde och därmed också få reda på hur mycket den har minskat i värde sen du köpte den.

Den typen av tjänster räknar dock bara ut ett orienteringspris av din bil eftersom de bara tar med nyckeldata i beräkningarna, så som registreringsår, fordonsklass och mätarställning.

Använd viköperdinbil.se:s kostnadsfria värderingsverktyg för att snabbt och enkelt beräkna korrekt värdeminskning av din bil. Vi efterfrågar ytterligare information för att kunna göra en korrekt värdering av bilen, så som ytterligare teknik, annan utrustning, samt bilens olyckor, skador och allmäna skick.

Vår onlinevärdering

 • Värdera din bil online med oss
 • Få ditt försäljningspris snabbt per e-post
 • Boka smidigt en tid för överlämning på en station nära dig via vår hemsida

För att ta reda på värdet på din bil behöver du endast några minuter för att fylla i värderingen online för att få ditt försäljningspris med e-post.

Om du är nöjd med ditt pris så bokar du helt enkelt en tid för överlämning av bilen på en av våra stationer. En av våra experter kontrollerar uppgifterna från onlinevärderingen om din begagnade bil på plats för att bekräfta bilens värdeminskning. Efteråt kan du få chansen att sälja din bil direkt. Eller vänta. Det finns ingen förpliktelse och mötet på stationen är alltid gratis.

Gratis beräkning av värdeminskning

Räkna ut värdeminskning av en bil

Både nya och begagnade bilar genomgår under årens lopp en stor värdeminskning. En bils värde påverkas bland annat av antal körda kilometer och dess ålder. På grund av att en bil minskar i värde så pass snabbt, för var dag som går, så kan det vara värt att ordna sin tilltänkta bilförsäljning tidigare snarare än senare. Det sägs vanligtvis att värdeminskningen för en bil första året är 20% till 25%.

Andra året, ligger värdeminskningen runt ytterligare 18%. Värdeminskningen för en 4 år gammal bil ökar med ytterligare 10%. I slutändan tappar din bil cirka 50 % av sitt värde efter 5 års cirkulation.

Värdeminskning bil: vilka faktorer ska tas i beaktning?

räkna ut värdeminskning

Ålder: bilens ålder är en viktig faktor som alltid tas i beaktning när man räknar ut en bils värdeminskning, men den är inte enskild viktigast.

Miltal: varierar beroende på motorn och dess användning. Generellt mellan 16 000 och 30 000 kilometer per år för dieselbilar och mellan 10 000 och 20 000 kilometer per år för bensinmotorer. Hög användning kan påverka dess funktion negativt och därmed även påverka värdeminskningen ytterligare.

En välskött bil har en långsammare värdeminskning: kom ihåg att hålla din bils servicebok uppdaterad.

Antal ägare: ju färre ägare det har varit, desto högre blir värdet på bilen. Om en bil har sålts flera gånger kan det vara ett negativt tecken och påverkar därmed också värdeminskningen negativt.

Typ av motor: bensin- eller elmotorer är mycket eftertraktade på begagnatmarknaden idag. Med ökad miljöpolitik som påverkar våra bilar har dieselbilar en större värdeminskning än andra typer av motorisering.

Bilmärke och modell: ju mer populär och efterfrågad en modell är, desto mer värdefull kommer den att bli med åren eftersom den är mycket eftertraktad. Detsamma gäller för vissa märken som har ett allmänt gott rykte.

Tillval: luftkonditionering, eldrivna fönsterhissar och centrallås ses nu som ett måste. Om bilen inte är utrustat med dessa kan dess värde minska avsevärt.

Färg: påverkar också dess värde. En grå bil säljer lätt, medan en mer skrikig färg som orange eller rosa kan vara mer svårsåld vilket innebär en lägre värdering.

Den årliga värdeminskningen på en bil varierar också beroende på hur många nya, mer effektiva modeller som kommer in på marknaden. När det kommer nya uppdaterade modeller ökar värdeminskningen för de gamla versionerna markant.

Låt oss ta ett exempel på en konkret värdeminskning

En Renault Clio IV togs i bruk den 1 januari 2017, vars initiala pris var 130 700 kr, idag bevarad i gott skick.

Under 2018 kommer dess värde att ha minskat med 20% och dess restvärde blir därför 100 960 kr. Hur mycket är det möjligt att sälja denna bil vidare 2022? Låt oss räkna ut värdeminskningen på en bil över 4 år:

 • Initialt värde: 130 700 kr
 • Värdeminskning bil 1 år: 100 960 kr
 • Värdeminskning bil 2 år: 80 987 kr
 • Värdeminskning bil 3 år: 70 639 kr
 • Värdeminskning bil 4 år: 60 722 kr

Kort sagt, ju mer tiden går, desto mer minskar värdet. Två likadana bilar registrerade samtidigt behåller dock inte samma värde. Det som kan påverka prisskillnaden är skador orsakade över tid, komponenter, utrustning eller till och med färg.

Så här betygsätter våra kunder vår tjänst

Snabbt, proffsigt och smidigt. Helnöjd.

Enkelt, inga konstigheter. De kan bedöma din bil på ett riktigt sätt.

Värdeminskning bil: mer av intresse

Topp 10 bilmärken med minst värdeminskning

Värdeminskningen för en bil är mycket lägre för exklusiva bilmärken, där säkerhet och prestanda är avgörande. Dessa tillverkare drar nytta av en låg värdeminskning och deras modeller behåller ett bra värde.

Vissa märken har ett rykte om pålitlighet eller modernitet vilket innebär att värdeminskningen går lika fort. Vi får samtidigt inte försumma de minsta tillverkarna som Dacia vars modeller inte heller drabbas av en accelererad värdeminskning. Upptäck de 10 bästa varumärkena med låg värdeminskning:

Bilmärken med minst värdeminskning (restvärde efter 1 år)

 • Aston Martin : - 4 %
 • Dacia - 7 %
 • Porsche : - 7 %
 • Chevrolet : - 8 %
 • Bentley : - 8%
 • Land Rover : - 9 %
 • Mc Laren : - 9 %
 • Ferrari : - 11 %
 • Ssangyong : - 11 %
 • Mini : -12 %

När du köper en begagnad bil glöm inte att kolla upp den projicerade värdeminskningen för märket och modellen för att vara införstådd vad du kan förvänta dig vid en eventuell försäljning. Begagnatmarknadens trender förändras snabbt, det är viktigt att försöka förutse för att sälja din bil till bästa pris.

Vanliga frågor om värdeminskning bil

F: Hur beräknas värdeminskningen för en bil?

S: Den enklaste formeln räknar ut en bils aktuella värde med en formel som tar den procentuella värdeminskningen i beaktning samt hur gammal bilen är. Du ser den skrivas ut så här: Y=C*a^x, där y=nuvärde, C=nypris, a=värdeminskning, decimalt (t.ex. 20% blir 0,8) och x=antal år. Vad den procentuella värdeminskningen är för din bil beror på många faktorer, men främst efterfrågan naturligtvis. Det finns många tabeller ute på nätet som listar ungefärlig eller förväntad värdeminskning för olika bilmodeller, men vill du veta exakt vad som gäller för din bil är det bäst att få den professionellt värderad.

F: Hur mycket minskar en bil i värde per år?

S: Högst generellt brukar man säga att en bil minskar i värde runt 25% första året, sen är genomsnittet 15-20% tappat värde per år tills bilen anses gammal och då planar kurvan ut. Det finns naturligtvis individuella faktorer för din bil som bör tas hänsyn till, men allmänt brukar tjusigare premiumbilar tappa mer i värde än billigare småbilar. Vill du veta vad exakt din bil har för dagsvärde rekommenderar vi att göra en bilvärdering.

F: Vad är värdeminskning?

S: Värdeminskning är en vanlig term i affärsvärlden, men används även när man talar om hus och bilar. Termen betyder helt enkelt att en produkt tappar i värde med tiden. Detta är speciellt vanligt för bilar, som snabbt kan minska i värde.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Få exklusiva experttips om bilar

När du anmäler dig godkänner du samtidigt de allmänna användarvillkoren samt vår sekretesspolicy .