Bilens värdeminskning förklarad - så tappar den i värde

Vänd dig enkelt till viköperdinbil.se för att räkna ut värdeminskning av en bil. Vi är experter på värdering av alla sorters bilar.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Med viköperdinbil.se:s tjänster kan du räkna ut värdeminskningen av en bil individuellt och kostnadsfritt. Använd dig av vår smidiga onlinevärdering för att få fram ett exakt värde av din bil.

Ange generella uppgifter om din bils skick och utrustning, ladda upp ett foto på bilen så får du en riktig värdering direkt online.

Beräkna värdeminskning av en begagnad bil i vår onlinevärderare idag och besök oss sedan på någon av våra stationer runt om i Sverige där du kan sälja till oss direkt. Snabbt, säkert och till bästa pris.

Gratis värdering online

Få slutligt försäljningspris direkt hemifrån

Försäljning på begäran & snabb betalning

1. Räkna ut värdeminskning av en bil

Man räknar på värdeminskningen av sin bil

Oavsett vilken typ av bil du säljer, gammal eller ny, elbil eller bensinbil, såkommer priset att spela en avgörande roll i bilförsäljningen. Både nya och begagnade bilar genomgår under årens lopp en stor värdeminskning. En bils värde påverkas bland annat av antal körda kilometer och dess ålder.

Graf som visar sambandet mellan bilens pris ochs dess ålder och mätarställning

Även om man installerar ny bilradio, luftkonditionering, eller lagar motorfel, så spelar antalet körda kilometer samt bilens ålder en avgörande roll för dess värde.

På grund av att en bil minskar i värde så pass snabbt, för var dag som går, så kan det vara värt att ordna sin tilltänkta bilförsäljning tidigare snarare än senare.

I regel kan man säga att ju äldre en bil är desto svårare försäljning - oavsett om bilen är utan skador och har få kilometer på nacken eller om bilen är halvskadad med hög mätarställning.

Det första du bör göra vid en bilförsäljning, innan du börjar kontakta återförsäljare eller privata bilköpare, är att ta reda på bilens värde. Tips för hur man beräknar värdet, eller värdeminskning av en bil, går att hitta i olika guider och i checklistor på internet.

Det finns många erbjudanden som låter dig uppskatta din begagnade bils värde och därmed också få reda på hur mycket den har minskat i värde sen du köpte den.

Den typen av tjänster räknar dock bara ut ett orienteringspris av din bil eftersom de bara tar med nyckeldata i beräkningarna, så som registreringsår, fordonsklass och mätarställning.

Annan användbar information för att kunna göra en korrekt värdering av bilen utelämnas; så som ytterligare teknik, annan utrustning, samt bilens olyckor, skador och allmäna skick.

Expertutlåtande viktigt för korrekt bedömning av värdeminskning på bil

Vi rekommenderar att kombinera en prisuppskattning av allt från småbilar och sportbilar till olycksdrabbade bilar, med en professionell onlinevärdering av våra experter. För att få fram det verkliga värdet på bilen är det viktigt att allt som influerar värdet kan bedömas objektivt.

När allt kommer omkring kan det faktiskt vara så att fordon av samma modell och år kan ha helt olika värde på grund av att deras individuella skick och utrustning.

Skador gör såklart att bilen förlorar i värde medan en väl underhållen bil, i ett gott skick, med många tillbehör och extramaterial påverkar priset positivt.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

För att få ett riktigt värde på din bil är dessa delar nödvändiga att ta med i beräkningarna. Däröver ska rådande marknadssituation, skador, fel, och tidigare reparationer tas med i beräkningarna.

Professionella partner för att se din bils värdeminskning - viköperdinbil.se

Front lykta på en blå vintage bil

På viköperdinbil.se erbjuder vi just en professionell och riktigt värdering online med ett slutligt försäljningspris till följd. Efter den professionella utlåtningen av din bils värdeminskning kan du sälja din din begagnade bil till oss för det försäljningspris vi erbjuder.

Vi köper allt från klassiska bilar till sportbilar och halvkombin till stadsjeepar. Du kan lita på värdeminskningen av din bil som vi beräknar.

2. Beräkna värdeminskning av begagnad bil professionellt

Efter du fått ditt pris bokar du en tid för överlämning av bilen på en av våra stationer. En av våra experter kontrollerar uppgifterna från onlinevärderingen om din begagnade bil på plats för att bekräfta bilens värdeminskning. Efteråt kan du få chansen att sälja din bil direkt. Eller vänta. Det finns ingen förpliktelse och mötet på stationen är alltid gratis.

Ju längre du väntar på att sälja ditt gamla fordon för att leta efter rätt köpare, desto mer kommer din bil att förlora i värde. Vilket tyvärr kan bli verklighet om man väljer att sälja sin bil privat via en annons-sida, då man kan komma att få vänta i veckor och ibland månader på att få sålt sin bil.

För att undvika onödig värdeminskning av din bil så är det bästa alternativet att göra en snabb bilvärdering och en efterföljande försäljning med ett säkert köpeavtal.

Vare sig det gäller bilar som Audi eller Volvo som går på diesel eller bensin, har automatisk eller manuell växellåda, hög eller låg vägmätare, är en fraktbil eller sportbil; alla dessa olika faktorer påverkar dess försäljningsmöjligheter.

Med proffessionell hjälp kan man med lätthet räkna ut värdeminskningen av en bil, oavsett bilmodell, och sedan få reda på marknadsläget för just din bil.

3. Gratis expertutvärdering och professionellt köp

Ett leende par som sitter på en bil

Använd viköperdinbil.se:s kostnadsfria värderingsverktyg för att snabbt och enkelt beräkna värdeminskning av din bil.

Fyll enkelt i information om din bil, t.ex. färg och material på bliklädsel, eventuella skador och slitage och ladda upp en bild på bilen. Med denna information kan vi fastställa ett slutligt försäljningspris för din bil helt online.

På våra stationer har du möjlighet att sälja din bil omgående sen, om du själv vill det. När vi överför betalningen så har du pengarna säkert på ditt konto efter några bankdagar.

Med viköperdinbil.se har du, i motsats till vanliga annonssidor för bilförsäljning, möjlighet att sälja din bil på bara en dag. Ju snabbare du agerar desto mindre värdeminskning på en begagnad bil.

Våra Tips

Om du funderar på att köpa en ny bil efter att du sålt din gamla så rekommenderar vi att ta hänsyn till eventuell värdeminskning av bilen följande år. Det kan vara värt att vända sig till experter för att få hjälp med att räkna ut en bils värdeminskning.

Gör man det minskar man risken att göra ett dåligt bilköp och att man måste göra många reparationer för att förbättra värdet.

Vanliga frågor kring värdeminskning bil

F: Hur beräknas värdeminskningen för en bil?

S: Den enklaste formeln räknar ut en bils aktuella värde med en formel som tar den procentuella värdeminskningen i beaktning samt hur gammal bilen är. Du ser den skrivas ut så här: Y=C*a^x, där y=nuvärde, C=nypris, a=värdeminskning, decimalt (t.ex. 20% blir 0,8) och x=antal år. Vad den procentuella värdeminskningen är för din bil beror på många faktorer, men främst efterfrågan naturligtvis. Det finns många tabeller ute på nätet som listar ungefärlig eller förväntad värdeminskning för olika bilmodeller, men vill du veta exakt vad som gäller för din bil är det bäst att få den professionellt värderad.

F: Hur mycket minskar en bil i värde per år?

S: Högst generellt brukar man säga att en bil minskar i värde runt 25% första året, sen är genomsnittet 15-20% tappat värde per år tills bilen anses gammal och då planar kurvan ut. Det finns naturligtvis individuella faktorer för din bil som bör tas hänsyn till, men allmänt brukar tjusigare premiumbilar tappa mer i värde än billigare småbilar. Vill du veta vad exakt din bil har för dagsvärde rekommenderar vi att göra en bilvärdering.

F: Vad är värdeminskning?

S: Värdeminskning är en vanlig term i affärsvärlden, men används även när man talar om hus och bilar. Termen betyder helt enkelt att en produkt tappar i värde med tiden. Detta är speciellt vanligt för bilar, som snabbt kan minska i värde.

F: Vad påverkar en bils värdeminskning?

S: Det finns många faktorer som spelar in på din bils värdeminskning. De viktigaste faktorerna är hur många mil bilen har kört, dess ålder och faktorer som bidrar till bilens efterfrågan på begagnade bil-marknaden som märke och modell. Andra faktorer är färg, eventuella skador eller fel som kräver reparationer samt eventuell extrautrustning.

 

Så här betygsätter våra kunder vår service

Jag upplever servicen väldigt bra. Killen förklarade sakligt och grundligt hela värderingsprocessen. Det gick snabbt och jag fick ett bra pris. Pengarna på kontot inom två dagar som det var sagt. Ägarbyte fixat, försäkring uppsagd. Helt enkelt, superbra
Sofie E. | Norrköping | Citroen C3, 2010 21.09.2019
Mycket nöjd, trevligt bemötande av kunnig personal! Allt gick mycket smidigt till.
Per I. | Kållered | Saab 9-3, 2007 24.08.2019
Varma rekommendationer, bästa & enklaste bilförsäljningen jag gjort.
Anders E. | Uppsala | Ford Mondeo, 2007 27.07.2019