Tips för att behålla ett högt andrahandsvärde - bil

Oavsett om du ska sälja eller köpa ny bil så har andrahandsvärdet betydelse. Lär dig mer om olika faktorer för andrahandsvärdet och hur du håller det högt.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Redan när du köper en ny bil är det smart att undersöka vad den har för andrahandsvärde. Om bilen har ett lågt andrahandsvärde, blir den totala kostnaden för bilen jämförelsevis högre eftersom andrahandsvärdet för en bil avgör vad du kan sälja den vidare för.

Förutom att välja en bil som står sig bra, är det givetvis också av betydelse för andrahandsvärdet om bilen är välskött, hur långt den har gått samt hur bilmarknaden för tillfället ser ut.

Med viköperdinbil.se kan du göra en bilvärdering gratis online.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Bilens värdeminskning = Andrahandsvärde bil

Man står vid en bil redo att undersöka bilens andrahandsvärde

Alla bilar minskar kontinuerligt i värde tills de så småningom åker över bilarnas regnbågsbro. Det vill säga, skrotas.

Med undantag för vissa specialfordon, såsom veteranbilar, har en bil i normalfall en livslängd på ca 15–20 år och för varje år som går så minskar bilen i värde.

Andrahandsvärdet kan räknas ut med följande formel: Nypris - Årlig Värdeminskning x Bilens Ålder = Andrahandsvärde Bil

Andrahandsvärdet, som även kan kallas second-hand värdet, är alltså det pris som du rimligtvis kan sätta på din bil när du vill sälja den.

Precis som med alla andra second-handprylar, såsom handväskor, möbler eller båtar, så påverkas andrahandsvärdet för bil av:

  1. Hur välbevarad den är: är bilen dåligt skött eller väl underhållen? Det säger sig själv, men en välbehållen bil är helt enkelt mer attraktiv än en rostig, ostädad, halvtrasig bil. Vanligtvis blir bilen mer sliten ju fler mil den har kört; miltalet kan alltså var en indikator på bilens skick.
  2. Vad den har för märke (samt modell): precis som med alla materialistiska saker så kan man få ett högt andrahandsvärde på bilen om den är av ett högkvalitativt märke med ett gott rykte.
  3. Marknadssituation: Finns det många eller få bilar av din typ på marknaden? Utbud och efterfrågan styr naturligtvis även vad du kan få för bilen. Har du en begagnad bil av en populär modell som det finns få av på marknaden, då är chansen stor att priset blir jämförelsevis högt.

Om du snabbt vill ta reda på andrahandsvärdet för din bil kan du enkelt göra en onlinevärdering på viköperdinbil.se. Med grundläggande information om din bil och lite fler uppgifter om din bil gällande dess skick och utrustning kan vi skicka dig ditt rättvisa och riktiga försäljningspris via e-post.

2. Andrahandsvärde bil - att tänka på vid bilköp

Redan vid valet av ny bil kan du motverka att den har får ett lågt andrahandsvärde. Som ovan nämnts, i punkt två, står helt enkelt vissa bilar sig bättre på andrahandsmarknaden.

Det kan till exempel vara värt att köpa en bil från ett dyrare bilmärke om man vet att andrahandsvärdet på bilar av den typen också är högt. Till skillnad från att köpa en lite billigare bil som snabbt minskar i värde.

Populära bilar som kombis, stora bilar och de med automatlåda och fyrhjulsdrift, tenderar alla att ha ett högre andrahandsvärde.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Fyra tips för att få bästa andrahandsvärde bil

Att bilen minskar i värde är oundvikligt. Vad du kan påverka är dock hur snabbt den gör det. Följande fyra tips kan höja andrahandsvärdet på din bil.

  1. Regelbunden biltvätt, både invändigt och utvändigt, samt service har ofta en positiv påverkan på bilens andrahandsvärde.
  2. Uppgradera bilen med ny säkerhetsteknik som farthållare, dödavinkel-hjälp och backkamera. Detta har de allra flesta nya bilar och många konsumenter vill ha det.
  3. Undvik dock att bygga in teknik som har kort livslängd. Inbyggd GPS och viss ljudteknik har visat sig vara just sådana investeringar som inte påverkar andrahandsvärdet eftersom de snabbt blivit omoderna.
  4. Strunta även i att köpa specialfälgar eller specialdäck. Den breda massan av privatpersoner är inte intresserade av det = ökar inte chanserna för ett högre försäljningspris.

4. Få fram andrahandsvärdet - gratis

Om du står inför en försäljning är det såklart intressant att veta vad som är bästa möjliga andrahandsvärdet för bilen. Med tjänsterna från viköperdinbil.se kan får du reda på värdet av din bil - gratis och utan förpliktelse.

andrahandsvärde bilar kolla utrustningen

1. Prisuppskattning

Lyckligtvis finns det numera verktyg som hjälper kan räkna ut andrahandsvärde på bilar. Såsom onlinevärderingen viköperdinbil.se erbjuder.

I första steget av onlinevärderingen knappar du in din bils data, inklusive märke och modell, registreringsdatum och körsträcka. Därefter jämför systemet din bil med tusentals liknande fordon för att använda statistiken som en del i prissättningen av din bil.

Vad som saknas i en ren statistisk onlinevärdering är dock hur välbevarad bilen är. Det är inte ovanligt att två bilar av exakt samma märke, modell, och årgång kan ha skilda andrahandsvärden eftersom de har använts på olika sätt.

Därför är det inte heller möjligt att ta fram en "andrahandsvärde bilar" lista. Bilar slits högst individuellt och behöver därför även värderas individuellt.

2. Gratis bilvärdering online

För att få reda på det exakta andrahandsvärde bil ber vi dig därför om mer information om din bil. Ange enkelt uppgifter om din bil så som dess generella skick, antal tidigare ägare, färg, och informera oss om eventuella skador. Ladda sen upp en bild på bilen, eller flera om du så önskar, och du får ett slutligt försäljningspris skickat till dig på mejlen.

Försäljningspriset är giltigt i 4 dagar och du kan smidigt boka en tid för överlämning av bilen på en av våra stationer när dig.

På stationen, väljer du själv om du vill sälja bilen och lämna kvar den direkt, fundera över erbjudande i några dagar, eller tacka nej.

Onlinevärderingen och besöket på stationen är båda icke-bindande och 100% kostnadsfra.

Så här betygsätter våra kunder vår service