Så fungerar det att byta in bilen

När du vill sälja din begagnade bil för att köpa en ny, kan du ofta göra en bytesaffär hos en bilhandlare. Dock är inte detta alltid det bästa, rent ekonomiskt.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

När man ska byta in bilen hos en bilhandlare får man som regel ett kombinerat pris för den gamla och den nya. Du lämnar helt enkelt in den gamla och betalningen får du som en rabatt den nya bilen.

Tänk dock på att en bilhandlare ser till att inte sätta sin egen vinst på spel i en sådan affär. Därför är det i de flesta fall bättre att separera sälj och köp.

Till viköperdinbil.se säljer du din bil snabbt och enkelt till bästa pris istället. Gör en onlinevärdering där du fyller i uppgifter om din bil och få ett försäljningspris direkt online.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Vad menas med att byta in bilen?

Byta in bilen

Om en bilhandlare övertar en kunds gamla bil och samtidigt säljer en annan bil till denne, talar man om att byta in bilen. Inköpspriset och priset för den nya bilen kombineras, eller dras ifrån nybilspriset, liknande en rabatt.

Hur beräknas priset vid inbyte av bil

När bilhandlaren beräknar sitt erbjudande för ett inbyte använder de en blandningsberäkning. Det innebär att inköpspriset är avräknat på försäljningspriset av den nya bilen. Vad man ska ha i åtanke är att bilhandlare ibland erbjuder lockpriser för att motivera ett inbyte.

Vilket innebär att de erbjuder ett högt pris för din gamla bil för att sedan också ta ett högt pris för den nya. Bilhandlaren kan gå med förlust på uppköpet för om den andra ger en större vinst. På så sätt kompenseras förlusten med en godtagbar marginal.

Den enkla lösningen för att minska risken för att man gör en dålig affär är att räkna på mellanskillnaden. Ha koll på marknadspriserna för både din gamla och den nya bil du är intresserad av att köpa. På så vis kan du avgöra om affären är rättvis.

Vid första anblicken kan det verka som att byta in bil hos en bilhandlare är en lukrativ affär. Försäljning och inköp avvecklas i ett steg och återförsäljaren tar över formaliteterna. Det kan dock löna sig att titta närmare på det finstilta.

Vanligtvis bestämmer bilhandlare vilka personbilar som köps och under vilka villkor. Därför bör man alltid först överväga följande: Kan jag överhuvudtaget göra en affär hos just den här bilhandlaren? Om så är fallet, är priset jag erbjuds rimligt? Är prisavdraget på den nya bilen tillräckligt som betalning för den gamla?

Om du funderar på att byta in din bil så är det viktigt att komma ihåg att en bilhandlare endast kan komma dig till mötes prismässigt så länge vederbörandes vinst inte blir för liten.

Dock kan det hela ändå resultera i en ekonomisk fördel för dig, om du ger, för att byta-in, din gamla bil. Till exempel, om din begagnade bil redan är mycket gammal eller om priset för den nya bilen är mycket lågt. Eller om du helt enkelt bara vill ha en snabb affär utan komplikationer.

Det finns ingen “automatisk” ångerrätt vid bilköp efter att bilen levererats. Ångerrätt gäller bara om det specifikt skrivits in i kontraktet. Du kan då få pengarna tillbaka för den nya bilen samt få tillbaka den gamla. Är din gamla bil redan vidaresåld, ska bilhandlaren ge dig värdet av den gamla bilen. Därför är det viktigt att värdet av den begagnade bil som du lämnar in också anges korrekt i avtalet, så att du inte förlorar pengarna.

2. Två vanligaste alternativen för att byta in din bil

Man kan skilja på två olika former för bilbyte. Antingen köps bilen direkt av bilhandlaren eller så förmedlar denne bilen vidare till en annan köpare.

Bilhandlaren köper

Den vanligaste formen för inbyte är, som ovan nämnts, att bilhandlaren själv tar den gamla bilen i direkt byte mot köp av en ny bil. Den gamla bilen görs iordning och säljs sedan vidare. I en sådan affär är du och förhandlaren kontraktsparter. Ett enhetligt köpeavtal ingås för både köp och sälj.

Det finns två varianter av detta slag:

  1. Det fastslås ett individuellt pris som baseras på din bils skick. Detta inbytespris subtraheras från priset för den nya bilen. Eventuellt kan du ha möjlighet att förhandla om båda priserna. Men kom alltid ihåg att bilhandlaren räknar med att det kombinerade priset ska ge vinst för den själv.
  2. Du får en premie av bilhandlaren vid bytet av bilen. Detta är ett relativt vanligt sätt för bilhandlare att främja försäljningen av nya modeller. I vissa fall kan man få särskilda rabatter om man väljer att byta till ett visst bilmärke eller modell. Vårt tips: innan du kontaktar din bilhandlare bör du informera dig om pågående rabatter från tillverkare och olika bilhandlare i närheten av dig.

Bilhandlare som förmedlar

Du avtalar ett pris med bilhandlaren som din begagnade bil senare ska säljas vidare för. Summan dras sedan av från priset på din nya bil. Därefter börjar bilhandlaren leta efter en köpare. Om den nya köparen betalar ett lägre pris för bilen än det du mottagit, är det handlaren som tar risken.

3. Byta in bil hos bilhandlare - var medveten om detta

Det är en rad olika faktorer som man bör vara vaksam över, både med när du ska byta in bilen och köpa en ny hos en bilhandlare. Det är inte nödvändigtvis så att alla bilhandlare tar emot alla typer av bilar för inbyte.

Vissa begränsar sig till att endast ta emot sitt eget märke. Andra avvisar bestämt bilar av en bestämd ålder eller bilar som är i sämre skick.

Detta beror på att bilhandlaren säljer bilen vidare och är bilen av en opopulär modell eller en ovanlig färg, kan det vara svårt att hitta en ny köpare. Har du en sådan bil kan det även vara svårt att få sålt bilen privat.

Det är också svårt att sälja bilar som har varit med om någon olycka, mycket gamla bilar eller bilar med olika typer av defekter, exempelvis tekniska.

Dessa bilar är det knappast några bilhandlare som tar emot. Anledningen är att bilhandlare måste erbjuda garanti när den begagnade bilen säljs vidare.

Det innebär att de föredrar bilar som inom närmaste tiden inte blir garantifall. Många bilhandlare nekar att köpa en bil om det först ska investeras i reparationer, för att kunna ge garanti.

byta in bil hos bilhandlare
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

4. Vad lönar sig - byta in din bil eller sälja den själv?

Liksom vid alla försäljningsmetoder har inbytet sina för och nackdelar. Vi rekommenderar att du noggrant beräknar erbjudandet, oavsett från var det kommer. Glöm inte att priset för den nya bilen, även utan inbyte, är förhandlingsbart.

Eventuellt finns det även rabatter att dra fördel av. I dessa situationer är det mest förnuftiga att skilja köp och sälj från varandra. På det sättet får du ett rättvist pris för din begagnade bil och kan ändå spara på köpet av den nya.

Fördelar med köp hos bilhandlare

  • Inget besvär med försäljningen
  • Ibland kan också äldre bilar bytas in
  • Prissänkning av den nya bilen
  • Bilhandlarens erbjudanden kan ge prisfördelar

Nackdelar med köp hos bilhandlare

  • Den nya bilen måste köpas av samma bilhandlare
  • Det är inte alla bilhandlare som tar emot alla typer av bilar
  • Vinsten på en privat bilförsäljningen är oftast högre
  • Specialerbjudanden är ofta begränsat till en bestämd tid och bestämda modeller.

Nya bilar för inbyte

Om du äger en nyare och mer populär bilmodell bör du noga överväga om du vill göra ett inbyte. Det lönar sig nämligen ofta att sälja en sådan bil separat. Du kan enkelt få din bil värderad hos oss, både online och på stationen.

Gamla bilar bytes

Kör du en äldre bil, över tio år gammal, med hög mätarställning och ytterligare skador, kan en bytesaffär vara en god idé. Det vill säga, om bilhandlaren överhuvudtaget erbjuder att byta in bilen.

På viköperdinbil.se ger vi alla bilar en professionell och rättvis värdering online. Vi är ett säkrare alternativ än att försöka hitta någon som vill byta in din gamla bil.

5. Bilvärdering som bas för varje bilförsäljning

Om du har fått ett inbytespris för din bil, är frågan sedan om det är ett bra pris. Vi rekommenderar att du först värderar din bil. Det är först när du vet det verkliga värdet som du kan avgöra om priset du fått är rättvist.

Ett alternativ är att få bilen värderad hos en lokal bilhandlare. Fördelen med det är att du får ett mer exakt bilvärde. Vid denna form av värdeberäkning tillkommer dock ofta avgifter. I denna aspekt har viköperdinbil.se en klar fördel eftersom vi erbjuder professionella bilvärderingar gratis som dessutom görs helt online när du vill.

Du kan enkelt fylla i värderingsformuläret på vår hemsida. Ange generella uppgifter om din bil, t.ex antal nycklar, antal tidigare ägare, om dess skick och utrustning. Ladda även upp ett foto på bilens utsida.

För att kunna beräkna ett individuellt värde av bilen tittar våra experter på vad du skickat in och tar med den aktuella marknadssituationen i värderingen. Du får då ett slutligt försäljningspris skickat till dig via e-post.

6. Vilka fördelar får du med viköperdinbil.se

viköperdinbil.se erbjuder en enkel lösning till dig som vill sälja en begagnad bil snabbt och säkert. En försäljning till ett rättvist pris och som inte är bunden till att du måste köpa en ny samtidigt, till skillnad från att byta in bil hos bilhandlare.

Vårt erbjudande motsvarar det värde som våra experter fastslår att din bil har. Om du accepterar försäljningspriset kan du sälja din bil omgående - om du vill.

Alla formaliteter i förbindelse med köpet, inklusive ägarbyte och avställning, övertar vårt team kostnadsfritt åt dig. Till oss kan du sälja bilar av alla typer av märken, modeller och åldrar.

Därefter kan du koncentrera dig på köpet av den nya bilen utan stressen av att inte bli av med den gamla. Dessutom med fritt utrymme att välja vilken ny bil, från vilken privatperson eller bilhandlare, som du helst känner för.

Vanliga frågor om att byta in bilen

F: Hur fungerar inbyte av bil?

S: Du kommer överrens med en bilhandlare om hur ni vill lägga upp affären. Vanligast är att bilhandlaren köper din gamla bil av dig och du köper din nya bil från bilhandlaren, vilket i realiteten innebär att du alltså endast betalar mellanskillnaden. I vissa fall vill bilhandlaren inte köpa bilen själv utan agerar istället som en bilförmedlare för att sälja din gamla bil. Förvänta dig att förhandla om priset både för din gamla och nya bil.

F: Ska jag byta in bilen eller sälja?

S: Det finns inget definitivt svar, men det är upp till dig att bestämma vad som är viktigast för dig i affären. Det kan vara väldigt smidigt och enkelt att byta in bilen hos en bilhandlare, men oftast det minst ekonomiskt fördelaktiga för dig. Det kan vara svårt att få ett bra pris för din bil om det är en äldre modell eller om det är märke som bilhandlaren oftast inte handlar med. Säljer du bilen först kan det ta lite tid att hitta rätt köpare privat även om priset kan bli högre. Numer finns det ett bra tredje alternativ: du kan sälja bilen till en professionell bilköpare som kan ger dig en mer objektiv värdering av bilen och ofta ge dig ett högre pris än hos bilhandlaren. Det går även lika snabbt och om du vänder dig till viköperdinbil.se kan du ofta sälja bilen inom 24 timmar.

 

Så här betygsätter våra kunder vår service