Så kan du enkelt sälja leasingbil eller företagsbil

Det kan vara komplicerat att sälja en leasing- eller företagsbil. Olika bud gäller om du leasar privat eller via företag och sen om du vill sälja till en privatperson. Vi hjälper dig.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Vad som är viktigt att ha koll på när du vill sälja din företags- eller leasingbil är ditt leasingavtal och vad som gäller angående överlåtande, lösensumma eller efter leasingperioden löpt ut. Är det en företagsbil måste du även hålla reda på momsen.

Gör enkelt en icke-bindande värdering för din bil på vår hemsida och få ett försäljningspris direkt online så sparar du både tid och energi. Vi sköter all administration gratis när du vill sälja din leasingbil!

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Att sälja en leasingbil eller firmans företagsbil

en kvinna står utanför en bilhandlare

Om man vill sälja leasingbilar eller företagsbilar finns det flera saker man bör tänka på innan man skrider till verket. Speciellt om du har tänkt sälja en leasad bil eller företagsbil till en privatperson.

Detta då reklamationsrätten för ursprungliga fel på firmabilen är 3 år för näringsidkare, om du väljer att sälja till en privatperson. Detsamma gäller ej om du säljer en företagsbil direkt till en bilhandlare.

Så skulle det alltså visa sig att bilen är defekt på grund utav ett ursprungsfel slipper du ansvaret som säljare av företagsbilen. Därför ska du sälja tjänstebilen direkt till bilhandlare.

Att sälja firmabilen till oss på viköperdinbil.se innebär inte bara att du slipper den tidigare nämnda ansvarsbiten. Vi underlättar även den administrativa delen så som vilka papper som behövs vid försäljningen av din firmabil, samtidigt som det är snabbt, enkelt och säkert.

Hos oss kan du värdera din företagsbil gratis och samtidigt få en uppfattning om restvärdet. Gör först en värdering av företags tjänstebil online med vårt värderingsverktyg online, det tar bara 1 minut.

Boka sedan en tid för kostnadsfri manuell värdering där du direkt på plats får ett säljerbjudande. Den manuella värderingen tar 30 minuter samtidigt som du får chans att ställa frågor om din bils skick samt hur en försäljning av företagets tjänstebilar går till, vilka papper, intyg och dokument som är viktiga för att bokföra försäljningen av bilen.

2. Om moms när du säljer företagets personbil eller en leasingbil

Om du som företagare säljer en bil har du rätt att ta ut moms endast om du hade rätt att göra avdrag för moms när du först köpte företagsbilen.

Du har rätt att ta ut moms ur företaget om bilen du säljer har använts för följande (källa Skatteverket): Återförsäljning i bilhandel, uthyrning i biluthyrningsverksamhet, taxitrafik, transport av avlidna, körkortsutbildning.

Vinstmarginalbeskattning får ej användas om du köpt företagsbilen momsfritt i ett annat EU-land. Du kan alltså inte använda ditt momsregistreringsnummer. Vinstmarginalbeskattning kan inte heller åberopas om du betalat moms i ett annat EU-land vid inköpet eller importen.

sälja leasingbil
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Allmänt om leasingbilar och företagsbilar

Endast bilhandlare, uthyrningsverksamhet, transportföretag eller körskolor har rätt att göra momsavdrag på bilen. Gällande en leasingbil är halva momsen avdragsgill samtidigt som leasingkostnaden i sig är avdragsgill fullt ut för företaget.

Vid finansiell leasing betalar man en fast månatlig kostnad till leasinggivaren, detta innebär att företaget som hyr bilen själva tar ansvar för fordonets underhåll och dess drivmedel.

Vägtrafikskattelagen befriar miljöbilar från vägtrafikskatt i 5 år. Detta innebär i regel att en leasingbil är skattebefriad under leasingperioden när det är en miljöbil.

Om en leasingbil används för privat bruk i mer än 10 tillfällen per år eller med en sammanlagd körsträcka på 100 mil/år) anses det vara en förmån som man därmed är skatteförpliktigad för.

Om du vill köpa en bil du redan leasar behöver du fastställa dess marknadsvärde. Värderingsintyg på bilen bör införskaffas samtidigt som du ser över skattebestämmelser samt köpbeloppet på bilen.

Gör en kostnadsfri värdering online redan idag och få veta med några få steg vad din leasingbil eller tjänstebil är värd. Det är enkelt - du fyller bara i information om din bil på vår hemsida, laddar upp en bild på bilen och vi ger dig ett slutligt försäljningspris via e-post. Boka sedan en tid på en av våra stationer för att överlämna bilen och du har sålt din bil! Glöm inte att ta med alla servicepapper, bok och kvitton vid reparationerna till stationen.

Besöket på vår station är naturligtvis inte bindande och du kan välja att tänka över erbjudandet i några dagar. Vill du sälja din leasingbil eller tjänstebil till oss så hjälper vid dig med pappersbiten och ägarbytet.

Vanliga frågor om att sälja leasingbil

F: Hur säljer jag en leasingbil?

S: Det är viktigt att ha koll på vad som gäller för din leasingbil gällande lösensumma, eventuellt överlåtande, leasingperiod och sen kan momsen bli en fråga om det är en företagsbil. Det är lite krångligare att sälja en bil du äger själv, men absolut möjligt om du har dedikerad köpare. Först kontakta din leasingpartner för att få tydligt svar på vad som gäller för restvärdet av din bil och vad du behöver betala för att köpa ut bilen och häva säljspärren (detta för att kunna genomföra ägarbytet). Eventuellt kan ni även diskutera att överlåta leasingkontraktet till köparen, men detta är oftast ett svårare alternativ. Ett annat alternativ är att sälja bilen till en professionell bilköpare som kan hjälpa dig med allt det byråkratiska. Vi tar över allt pappersarbete om du säljer till oss.

F: Kan jag sälja en företagsbil till en privatperson?

S: Det är absolut möjligt, om lite krångligt. Tänk på att få rätt på allt med momsen och att en riktig värderingen görs så att du säljer den enligt Skatteverkets bestämmelser.

F: Hur fungerar momsen vid försäljning av företagsbil?

S: Du ska bara ta ut moms om du haft rätt att göra avdrag för momsen när du köpte bilen. Den moms som du betalar vid lösen av ett leasingkontrakt är alltså moms på bilens inköpspris och inte moms på leasingavgiften (hyran). Därför gäller samma avdragsförbud vid utköp av en leasingbil som vid andra bilköp.

 

F: Kan jag överlåta företagsleasing till privatperson?

S: Det beror helt på din leasingspartner. I vissa fall kan detta vara möjligt och i andra fall behöver du betala restvärdet för att de ska släppa leasingspärren.

F: Hur säljer jag en privatleasad bil?

S: Löser man ut leasing själv så kan vi därefter köpa in bilen men så länge bilen är privatleasad så kan vi dessvärre inte köpa in den. För att lösa ut leasingen ber vi dig ta kontakt med ditt leasingföretag.

F: Hur fungerar det med Skatteverket när man köper ut sin leasingbil?

S: Vid utköp av en leasingbil gäller samma regler som vid vanliga bilköp. Den moms som du betalar vid lösen av ett leasingkontrakt är alltså moms på bilens inköpspris och inte moms på leasingavgiften (hyran). Därför gäller samma avdragsförbud vid utköp av en leasingbil som vid andra bilköp.

Så här betygsätter våra kunder vår service