Sälja min bil - vilka papper behövs? Här är hela listan

När man ska sälja en bil privat är det mycket administrativt att hålla reda. Säljer du din bil till oss slipper du oroa dig för saker som annons, avregistrering eller köpekontrakt. Det hjälper vi dig med.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Att ordna med alla papper som behövs, samtidigt som du ska leta efter en köpare, kan vara både tidskrävande och frustrerande.

Det finns ett enklare alternativ – sälj din bil till viköperdinbil.se. Utför en onlinevärdering och få ett slutligt försäljningspris direkt online.

På stationen bekräftar vi dina uppgifter om bilen kostnadsfritt och bekräftar priserbjudandet. Om du accepterar du vårt erbjudande sköter vi resten.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Jag vill sälja min bil, men vilka papper krävs?

Ett par som vill får hjälp med papper som behövs vid en bilförsäljning

Innan du får ett svar på frågan “Jag vill sälja min bil, men vilka papper krävs?" Gäller det att veta vilka dokument som hör till en bil. Inget av dem får glömmas bort när du ska sälja bilen.

Men har du koll på vad dokumenten heter och vad de är till för? Här följer en enkel guide som förklarar två av de viktigaste dokumenten:

  • Registreringsbevis, Del 1
  • Registreringsbevis, Del 2

Varje registrerat fordon har ett registreringsbevis som är uppdelat på två delar. Del ett innehåller uppgifter som till exempel ägare och brukare av fordonet, tekniska och allmänna uppgifter och dokument för på- och avställning av bilen.

Del två är en värdehandling som bevisar vem som äger bilen nu och vem som har ägt den tidigare. Ett nödvändigt dokument när du vill sälja din bil.

Bevis som utfärdats innan 2004 består bara av en del. Detta äldre bevis gäller fortfarande om du inte har fått något nytt. Del två är obligatorisk vid alla ägarbyten och ska alltid tas med vid en försäljning, men även första delen kan vara obligatorisk. “Jag vill sälja min bil, men vilka papper behöver jag", har alltså fått ett första svar: registreringsbeviset.

Efter försäljningen görs ägarbytet genom att man skickar in en ansökan till Transportstyrelsen. Väljer du att sälja din bil till en bilhandlare kan de ibland göra ägarbytet elektroniskt.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

2. Övriga dokument

När du ska sälja bilen behöver du även ta med dig protokollet från bilbesiktningen, serviceboken, en giltig ID-handling, bevis på att bilen är betald eller information om krediten, samt räkningar och kvitton på service.

Nu är svaret på din fråga “Jag vill sälja min bil, men vilka papper behöver jag" i princip komplett. Du behöver också ta med tillbehör som nycklar och däck till försäljningen.

3. Hur du kan sälja bilen på 24 timmar

Väljer du sedan att värdera och sälja bilen hos viköperdinbil.se behöver du inte vänta alls innan du packar ner dina papper och åker och säljer bilen. Vi köper upp din bil inom bara 24 timmar.

Du kan även sälja din belånade bil till oss – enklare än att sälja din bil privat med lån kvar! Värdera bilen online på viköperdinbil.se och boka sedan tid på en av våra stationer för överlämning av bilen. Sedan är det bara att packa ner alla dokument och åka till vår station för att slutföra försäljningen!


Vanliga frågor kring vilka papper som behövs när man säljer bil

F: Vilka papper behövs när man säljer bil privat?

S: Registreringsbeviset del 1 och 2 ska överlämnas vid privat försäljning och åter igen är del 2 obligatoriskt. Vi rekommenderar att även vid privat försäljning skriva ett juridiskt bindande köpeavtal med de villkor ni kommer överens om samt att kontrollera id-handling för både köpare och säljare för att undvika bedrägeri. Generellt avråder vi från att sätta upp en avbetalningsplan när man säljer bil privat, men om det blir aktuellt glömt inte att specificera summor och datum tydligt i ert avtal.

F: Vad är du skyldig att göra om du säljer bil?

S: Ägarbytet kan göras av er båda, men det måste göras. Säljer du din bil samma månad som fordonsskatten ska betalas in är även du fortfarande betalningsskyldig. Tänk även på att sälja bil i "befintligt skick" inte friar dig från ansvar om bilen har fel som du vet om, men inte berättat för köparen om eller om de uppgifter du lämnat om bilen är felaktiga.

 

Så här betygsätter våra kunder vår service