Kan man sälja bil utan registreringsbevis? Vi förklarar!

Hur kan jag sälja min bil utan registreringsbevis? Vi köper din bil medan du väntar på ditt nya och guidar dig genom hela processen.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Utan registreringsbeviset kan du inte genomföra ägarbytet, men vi hjälper dig reda ut vad du behöver göra när du vill sälja din bil utan registreringsbevis

För att minska risken för bedrägerier vid privata bilaffärer bör betalning, överlämning och ägarbyte ske samtidigt. Till viköperdinbil.se kan du dock sälja din bil på ett säkert sätt även om du är utan registreringsbevis just nu.

Värdera din bil smidigt online, fått ditt försäljningspris och beställ lugnt ett nytt registreringsbeviset som du ger till oss sen för att avsluta affären. Vi gör din bilförsäljning enkel!

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Bilregistret och registreringsbevis

del 1 och del 2 registreringsbevis

Från och med att bilen för första gången blir såld, tills att den hamnar på skroten, har den ett registreringsbevis som visar vem ägaren är. Det betyder att ägaren till bilen står med i bilregistret hos Transportstyrelsen.

Först när man lämnar bilen till en auktoriserad skrot eller en annan plats för kasserade bilar, blir den borttagen från bilregistret och därmed också blir av med sitt registreringsbevis.

Registreringsbeviset består av två delar; Del 1 som är blå, och Del 2 som är gul. Färgindelningen gör det enklare att skilja på de två delarna. Vardera del innehåller specifik information om bilen i fråga.

Eftersom delar av det räknas som värdehandling ska du aldrig lämna registreringsbeviset i bilen under natten.

Om du har tappat bort eller förlorat någon del av registreringsbeviset kan du enkelt beställa ett nytt från Transportstyrelsen. Beställer du nytt registreringsbevis med e-legitimation skickas det till din folkbokföringsadress kostnadsfritt.

Om du inte vill använda e-legitimation eller saknar det, kan du även beställa ett registreringsbevis via blankett. Registreringsbeviset skickas därefter till ett postombud för avhämtning.

Vid avhämtningen tillkommer en liten avgift på ca 50 kr. Så fort du mottagit det nya registreringsbeviset upphör det gamla att gälla.

2. Varför man inte ska köpa eller sälja en bil utan registreringsbevis privat

Söker man i forum och på andra platser online går det att hitta olika förslag och teorier på hur man mellan privatpersoner kan köpa eller sälja en bil utan registreringsbevis.

Vi vill avråda från alla sådan typer av affärer eftersom risken för bedrägerier är stor.

Scenario 1: Köpa en bil utan registreringsbevis

Scenario: Du ska köpa en bil och när du kommer fram säger den nuvarande ägaren att registreringsbeviset inte går att finna. Hen säger att ni kan göra upp affären ändå, skriva ett kontrakt, avklara betalningen och sedan vid ett senare tillfälle genomföra ägarbytet. Är det riskfritt att köpa på ett sådant sätt?

Svar: Nej. Om man inte har tillgång till registreringsbeviset kan man inte heller genomföra ägarbytet. Det betyder att du kan få betala för en bil du tror att du faktiskt köper men som juridiskt fortfarande tillhör någon annan.

Det finns ingen garanti på att ägarbytet faktiskt kommer att genomföras och du kan heller inte säkerställa att personen som säljer dig bilen är densamma som faktiskt äger den utan att få se registreringsbevisen.

Har man riktig otur kan hen även ringa och anmäla bilen stulen; det vill säga att du har stulit bilen.

Scenario 2: Sälja en bil utan registreringsbevis

Scenario: Du ska sälja en bil men hittar inte registreringsbeviset när den nya köparen knackar på hemma. Ska du sälja bilen ändå?

Svar: Nej. Säljer du bilen utan att ha genomfört ägarbytet, med registreringsbeviset, står du fortfarande som juridiskt skyldig för allt som den som nu använder bilen hittar på. Du kan bli skyldig till och få betala avgifter för vägtullar, parkeringsböter, olyckor, försäkring, och så vidare.

Ska man sälja sin bil till en annan privatperson är det viktigt att ha ordning på att alla sina “sälja bil papper”, inklusive registreringsbevisen.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Sälja bil, registreringsbevis och andra viktiga handlingar

Det är ett pussel som behöver klaffa samtidigt; betalning, ägarbyte och överlämning av bilen. Har man inte koll på sina ‘sälja bil papper’, inklusive bilregistret/registreringsbevis, kontraktsskrivning eller försäkring, så öppnar man alltså upp för potentiella bedrägerier.

Även om det går att sälja en bil till viköperdinbil.se utan registreringsbevis så kan det i vissa fall vara värt att vänta på att man får hem en ny version.

Det går alldeles utmärkt att lämna in och sälja bilen till oss medan man väntar på sitt nya registreringsbevis, men om man vill ha affären uppgjord direkt på plats vid sitt första besök hos oss, kan det vara värt att vänta tills man får hem det nya.

Att beställa registreringsbevis till bilen går snabbt, vanligtvis tar det ca tre dagar.

Om du vid ditt besök på våra stationer har med alla bilhandlingar direkt, kan du få möjlighet att sälja din bil omgående. Det underlättar hanteringen av din bilförsäljning och du får snabbare betalningen på ditt konto.

Om du har några som helst frågor angående bilregistret, registreringsbevis, sälja bil utan registreringsbevis, eller undrar över andra “sälja bil papper” är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice.

Våra medarbetare finns tillgängliga på e-post kundservice@vkdb.se och telefon nr 08 12 44 30 00 under tiderna:

  • måndag till fredag: 08:00 - 20:00
  • lördag: 09:00 - 18:00
  • söndag: 12:00 - 16:00.

4. Sälj din bil till oss - viköperdinbil.se

Hela karusellen med att sälja bil och registreringsbevis får du hjälp med när du vänder dig till viköperdinbil.se. Utför vår kostnadsfria onlinevärdering efter vilken du får ett slutligt försäljningspris för din bil direkt via e-post. Därefter har du möjlighet att sälja din bil till oss till detta pris.

Valet är ditt, det finns inget säljtvång, våra kostnadsfria värderingstjänster är icke-bindande.

Viköperdinbil.se är ett tryggare alternativ än att privat sälja en bil utan registreringsbevis. Våra experter gör en oberoende värdering av din bil och baserat på bilens skick, utrustning och marknad blir den rättvist prissatt.

När du kommer till oss på en station får du vara med när din bil undersöks och du har möjlighet att ställa frågor till vår personal. Väljer du att sälja din bil till oss kan du lämna in den omgående om du vill - enklare bilförsäljning är svår att hitta! Boka en tid idag och upptäck själv.

Vanliga frågor kring sälja bil utan registreringbevis

F: Kan man sälja en bil utan registreringsbevis?

S: Det korta svaret är: nej. Det finns dock en del saker du kan göra för att förbereda dig inför bilförsäljning vilket inte kräver ett registreringsbevis i hand.

F: Hur lång tid tar det att få ett nytt registreringsbevis?

S: Om du har e-legitimation kan du beställa ett nytt via Transportstyrelsens hemsida utan kostnad och du får hem det i brevlådan inom några dagar.

F: Varför behöver man registreringsbeviset när man ska sälja bil?

S: Registreringsbeviset behövs för att officiellt och juridiskt genomföra ägarbytet för bilen.

F: Vilken del av registreringsbeviset behövs för att sälja bil?

S: Båda delarna av registreringsbeviset är viktiga, men beroende på hur du vill genomföra ägarbytet kan det vara så att du bara behöver ett av dem i handen.

 

Så här betygsätter våra kunder vår service

Tjejen på repslagarvägen var oerhört hjälpsam å gjorde det lätt att genomföra försäljningen ! Stort plus till henne å bra service helt enkelt ! Suveränt!
Bengt L. | Solna | Toyota AYGO 2007 12.12.2022
Väldigt nöjd. Snabbt, enkelt och tryggt
Anna M. | Örebro | Honda Civic 2006 23.11.2022
Riktigt bra support och hjälp
Erik L. | Sundsvall | Opel Vivaro 2008 28.09.2022