Vad är ett registreringsbevis för bil

Lagliga bilar i Sverige har två registreringsbevis som behövs när man ska sälja sin bil. När du säljer din bil till oss hjälper vi dig med vilka papper som behövs vid bilförsäljning.

För att samordna med övriga Europa får alla som beställer ‘registreringsbevis för bil’ ett intyg utfärdat i två delar; Del 1 och Del 2. Båda dokumenten utfärdas av Transporstyrelsen och innehåller information om din bil. Den viktigaste skillnaden mellan de två dokumenten är att Del 1 mestadels innehåller teknisk information om bilen, medan Del 2 räknas som en värdehandling.

viköperdinbil.se har stationer över hela landet som värderar din bil gratis. Använd vår onlinevärdering för att få en prisuppskattning av din bil och boka sedan en tid på en station nära dig. Kom förbi om du vill sälja din bil snabbt, enkelt och till bästa pris!

Onlinevärdering
Boka tid för att sälja
Gratis onlinevärdering av din bil
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Kostnadsfri
onlinevärdering

Expertvärdering på station

Sälj bara om
du vill

1. Vad är ett ‘registreringsbevis för bil’ och vad används det till?

registreringsbevis för bil

För att lagligt köra med ett fordon på en svensk väg måste fordonet ha ett registreringsbevis. I Sverige är det Transportstyrelsen som utfärdar registreringsbevisen.

Varje bil i Sverige som är registrerad hos Transportstyrelsen har därför ett tillhörande registreringsbevis.

I Sverige är det inte längre nödvändigt att ha med sig sitt registreringsbevis i bilen. Om man blir stoppad i en poliskontroll kan de enkelt slå upp all information om din bil i sina datorer.

Åker du utomlands är det däremot rekommenderat att ha med sig Del 1 av registreringsbeviset i bilen. Detta eftersom man inte kan räkna med att de utomlands har tillgång till samma teknik eller databaser för att säkerställa att du inte använder ett stulet eller oregistrerat fordon.

Var dock vaksam på att registreringsbevis Del 2 är en värdehandling. Därför bör Del 2 aldrig lämnas kvar i bilen när bilen inte används.

Om bilen blir stulen kan tjuven nämligen registrera bilen på sig själv, eller någon annan, med hjälp av Del 2 i registreringsbeviset.

registreringsbevis i bilen

2. Registreringsbevis och bilförsäljning

När man säljer sin bil privat är det viktigt att man inte lämnar ifrån sig varken bil eller registreringsbeviset för tidigt. När du har hittat en köpare för sin bil ska ett köpekontrakt mellan er skrivas ner.

Ju mer utförligt avtalet mellan er är desto mindre risk för missförstånd och bedrägerier. Se därefter till att betalningen verkligen är genomförd och säkert på ditt konto innan du genomför ägarbytet.

När du väl skrivit över bilen på någon annan är det nämligen väldigt svårt, om inte omöjligt, att kräva en betalning. Och polisen kan i dessa fall inte heller hjälpa dig, eftersom bilen lagligt ägs av någon annan.

Tänk också på att om du lämnar ifrån dig bilen utan att korrekt genomföra ägarbytet så står du kvar som juridiskt ansvarig för böter och bilförsäkring, även om du inte längre har tillgång till bilen.

Men gör du däremot ägarbytet innan du fått ordning på kontrakt och betalning riskerar du alltså att du “skänka” bort bilen. Båda dessa fall är viktiga att ha i åtanke eftersom det är relativt vanligt med bedrägerier vid privat bilförsäljning.

Även om du har en bil som rent ekonomiskt inte är värd mycket så är det viktigt att få till dessa saker i rätt ordning när man säljer en bil. Just för att kunna slappna av, ha “ryggen fri”, när man väl lämnat ifrån sig bilen.

När du säljer din bil till viköperdinbil.se ser vi till att allt med kontrakt, ägarbyte och betalning utförs korrekt och tryggt för dig. När du lämnar bilen till oss är jobbet för dig färdigt, våra experter sköter resten.

Gratis onlinevärdering av din bil
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Skillnader mellan registreringsbevis för bil Del 1 och Del 2

Innan 2014 utfärdades endast ett registreringsbevis för bilar av Transportstyrelsen. Men för att underlätta rörligheten inom EU utfärdar de numera liknande registreringsbevis i hela regionen, bestående av två delar.

registreringsbevis del 1

Registreringsbevis del 1

Om man beställer ett registreringsbevis för bil del 1 så skickas det till folkbokföringsadressen till den som använder bilen. Ofta är det den som äger bilen som också använder den.

Men i vissa fall, till exempel om ägaren av bilen är minderårig eller om bilen är leasad, så skickas registreringsbevis del 1 till någon annan än ägaren; det vill säga till den som använder bilen.

Del 1 av registreringsbeviset är ett blått ark som bland annat innehåller tekniska uppgifter om bilen:

  • Information om vem som äger eller använder bilen.
  • Information om bilen är leasad eller köpt på kredit.
  • Allmän och teknisk information om bilen, så som högsta tillåtna vikt för släp, miljöfakta, information om motor och växellåda, bilens tjänstevikt, och så vidare.

Registreringsbevis del 2

Registreringsbevis för bil del 2 är ett gult ark som till skillnad från del 1 klassas som en värdehandling. Del 2 skickas endast till den som äger fordonet.

Vilket betyder att du som till exempel har leasat ett fordon, inte har tillgång till registreringsbevis del 2. I sådana fall är det leasinggivaren som har Del 2 registreringsbeviset.

registreringsbevis del 2

Det är Del 2 som i de flesta fall är den viktigaste att ha med sig vid en bilförsäljning. Eftersom den delen av registreringsbeviset är ett intyg på vem som faktiskt äger bilen, och vem som därför också har rätt att sälja den.

Därför är det också viktigt att, som ovan nämnts, aldrig lämna sitt registreringsbevis i bilen.

Till exempel i handskfacket som många tyvärr gör. Blir bilen stulen tillsammans med värdehandlingen så gör man det onödigt lätt för tjuven att registrera om och sälja bilen vidare. Registreringsbevis del 2 ska alltså förvaras tryggt och det är viktigt att vara rädd om det.

Värdehandlingen innehåller bland annat nedanstående information:

  • Vem som äger bilen idag
  • Vilka som tidigare ägt eller använt bilen (max tre stycken)
  • Allmänna uppgifter om bilen

4. Sälj till viköperdinbil.se om du vill undgå en komplicerad bilförsäljning

Om du känner dig osäker på vad som gäller vid bilförsäljning och med registreringsbevis för bil kan du enkelt boka ett möte på en av våra stationer. Vi hjälper dig att enkelt sälja din bil - genom att köpa den.

Säljer du din bil till oss hjälper vi dig med all administration kring ägarbytet samt kontakt med Transportstyrelsen. Med viköperdinbil.se så slipper du en utdragen försäljningsprocess och en komplicerad förhandling med många olika privatpersoner.

I våra stationer runt om i landet är du välkommen att få din bil värderad av våra experter. Våra experter undersöker och provkör din bil personligen; för att korrekt kunna värdera den.

Värderingen är kostnadsfri, precis som alla våra tjänster, oavsett om du väljer att sälja din bil till oss eller inte.

Om du är ute efter att enkelt, säkert och snabbt få din bil såld är viköperdinbil.se dit du ska vända dig. Väljer du att sälja din bil till oss kan du luta dig tillbaka och slappna av - vi sköter resten.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Proffsigt bemötande, snabb betalning!
Krister D. | Kållered | Mercedes-Benz GLC-Klasse, 2017 24.09.2019
Mycket Mycket nöjd fint bemötande och trevlig personal.
Veroljub S. | Hisings Backa | Volvo V 60, 2016 02.06.2019
Tendens till övervärdering via förhandsbesked på nätet. Men på plats var de ärliga med information om att bilhandlare bjuder direkt, så det var OK+.
Ewa E. | Malmö | Lexus RX-Serie, 2002 17.12.2018