Tips när du ska sälja bil privat

Om du funderar på att sälja din bil kan du göra så här. Och om du letar efter det snabbaste sättet, prova här på vikoperdinbil.se!

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Om du säljer din bil privat är det bättre att följa en beprövad process. Så att du inte glömmer några detaljer och inte tar onödiga risker. Se till att du säljer din bil på bra villkor redan från början.

Med snabb försäljning erbjuder viköperdinbil.se den idealiska lösningen för att sälja bilar på ett säkert och effektivt sätt. Vi tar hand om alla formaliteter, till exempel avregistrering av bilen och ersättande av finansiering.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Sälja bil privat: processen

I den här artikeln listar vi 5 enkla steg som ska tillämpas för att göra en privat bilförsäljning framgångsrik och säker.

Steg 1: Bestäm bilens värde

Redan innan du tänker på en annons bestämmer du bilens värde när du säljer en bil till en privatperson. Eftersom en lyckad bilförsäljning endast är garanterad om försäljningsannonsen har ett realistiskt pris . Om värdet sätts för högt kommer den privata bilförsäljningen att ta längre tid. Intresserade parter kommer då att kontakta dig i färre antal och snabbare. Dessutom kommer bilen att fortsätta att förlora i värde under denna tid, vilket kan sänka priset.

Om priset däremot är för lågt kommer det att finnas ett stort antal potentiella köpare, men du kommer då att sälja din bil för mindre än dess värde. Du kan bara sälja din bil framgångsrikt med rätt värde för ditt fordon. Detta innebär att du kan gå igenom processen för privat försäljning utan alltför mycket stress eller köpslående om priset.

Steg 2: Annonser: Hur du hittar rätt köpare

Det första intrycket är viktigt även vid privatbilsförsäljning, och potentiella köpare letar efter tilltalande bilder. Försäljningsannonser med suddiga eller få bilder har en negativ effekt på potentiella köpares intresse. Fotografera din bil i bra ljusförhållanden och ta bilder från olika vinklar. Bilens interiör fotograferas tillsammans med alla viktiga funktioner. I de flesta fall är det lämpligt att lägga ut en annons på nätet. Den är oftast mer detaljerad än den tryckta pressen och du kan nå en stor grupp köpare. Dessutom kostar en annons på nätet vanligtvis inga pengar, om du inte väljer ytterligare premiuminnehåll.

I försäljningsannonsen beskriver du till exempel bilens specialutrustning eller tillbehör, oavsett om det är en bilradio eller lädersäten. Om man inte är ärlig kan man dock inte uppnå mycket när man säljer en bil till en privat köpare. Det är bara om du korrekt bedömer bilens allmänna skick och anger alla kända fel som köparen har ett underlag för att besluta om han eller hon ska köpa bilen. I annonsen anges naturligtvis om bilen är en olycksbil. Den anger också hur många tidigare ägare bilen har haft eller om den endast har registrerats på dig. Eftersom ett förstahandsfordon är populärt. Som en pålitlig säljare ger du också exakt information om när du kan nås per telefon.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Steg 3: Privat bilförsäljning med endast provkörning

Innan provkörningen börjar ska du kontrollera fordonet noggrant för att se om det är skadat. Naturligtvis bör du göra detta tillsammans med testföraren för att undvika diskussioner om detta i förväg. Du ber också provföraren att ge dig körkortet. Du fyller också i ett kontrakt som den potentiella köparen och du som säljare skriver under. Avtalet om provkörning innehåller ett ansvarsavtal där den presumtive köparen bekräftar att han eller hon är ansvarig för eventuella skador som uppstår under körningen. Han tar också ansvar för t.ex. böter. Åtgärden att inte genomföra en provkörning förrän du har undertecknat avtalet om provkörning skyddar dig ekonomiskt.

Att avregistrera eller inte avregistrera ett fordon

Skäl:

  • I annat fall finns det en risk att skadeståndsklassen höjs i händelse av en olycka; med ett korrekt provkörningsavtal skyddar du dig själv.
  • Genom att avregistrera dig undviker du ekonomiska krav även efter försäljningen och överlåtelsen, annars kommer du fortfarande att få parkeringsböter från köparen och skattebesked.

Skäl mot:

  • Bilen får då inte parkeras på allmän plats.
  • Dessutom krävs ett nytt försäkringsavtal när du registrerar den kortvariga registreringsskylten, som endast ger ett ansvarsskydd och inte täcker dig eller köparen mot stöld.

Takt 4: Köpekontraktet

Det är bättre att aldrig avsluta en bilförsäljning till en privatperson muntligt, utan alltid med ett skriftligt köpeavtal. Det är tillrådligt att använda en mall för köpeavtal. Se till att använda ett köpekontrakt vid privat försäljning av en bil. Den innehåller en klausul som utesluter den lagstadgade garantin.

Steg 5: Sälj bilen privat: Överföring av pengar

Vid privat bilförsäljning har kontantbetalning ofta visat sig vara ett beprövat medel mot bedrägerier. Man får dock inte underskatta att det handlar om stora summor pengar. Det är därför alltid klokt att överlämna pengarna till en bank. Här kan du direkt kontrollera om sedlarna är äkta och därmed inte falska. Du har också möjlighet att betala in beloppet direkt på ditt konto.

Som säljare är det bättre att inte ha med checkar att göra. De kan inte kontrolleras snabbt och kanske inte omfattas. I värsta fall får du inte betalt för din bil.

När försäljningen har slutförts

Köpekontraktet har undertecknats. Du har fått hela köpeskillingen. I gengäld har köparen fått alla relevanta papper och nycklarna.

Detta är också en del av överlämnandet vid en privat försäljning:

  • Bekräftelse på avregistrering, om bilen har avregistrerats.
  • Registreringsbevis del I (tidigare registreringsbevis för fordon).
  • Registreringsbevis del II (tidigare registreringsbevis för fordon).
  • Intyget från den senaste allmänna besiktningen om bilen är äldre än tre år.
  • Ett allmänt typgodkännande (förkortat ABE) för de tillbehör som inte finns med i registreringsbevisen.

Det är också viktigt att du informerar registreringsmyndigheten och försäkringsbolaget om att bilen har sålts och att fordonet har en ny ägare. Den nya ägaren har då en särskild uppsägningsrätt gentemot ditt försäkringsbolag, förutsatt att avtalet med försäkringsbolaget fortfarande finns kvar och du inte redan har avregistrerat bilen själv.

2. Sälj din bil snabbt: få ett riktigt erbjudande nu

Vi är här för att hjälpa dig att sälja din bil på ett snabbt och enkelt sätt. Allt du behöver göra är att ange din registreringsskylt och e-postadress för att få en snabb värdering av ditt fordon. Vi kommer att skicka dig via e-post vårt köpeerbjudande för vilket vi avser att köpa din bil. Gillar du erbjudandet? Allt du behöver göra då är att boka ett möte på ett av våra kontor och få pengarna direkt på ditt bankkonto genom en banköverföring följt av ett köpekontrakt. Du behöver inte oroa dig för något annat: vi tar hand om all byråkrati och avregistrering av din bil. Hur mycket är din bil värd? Ta reda på det nu!