Allt om bilskatt förklarat: hur mycket och när den ska betalas

Vad ligger bakom bilskatten, när ska den betalas och hur påverkar den en försäljning? Vi hjälper dig få koll på allt gällande vad bilskatten kostar.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Bilskatten betalas vanligtvis en gång per år och hur mycket avgörs bland annat av bilens ålder, vikt och koldioxidutsläpp. Därför beskattas till exempel en äldre SUV högre än en ny miljöbil.

Funderar du på att sälja din bil tänk då på att det är mindre attraktivt för en köpare med en bil vars bilskatt behöver betalas omdelebart, speciellt om skatten är hög.

Till viköperdinbil.se kan du dock alltid snabbt och enkelt sälja din bil. Få ett fast försäljningspris skickat till din e-post när du utfört onlinevärderingen.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Vad är bilskatt?

Ett leende par

Skatten ska betalas för alla bilar som är skattepliktiga och inte avställda. En bil med obetald bilskatt får inte användas. För att köra lagligt måste skatten på bilen vara betald.

Detta är på grund av att bilskatten i Sverige är beräknad att motsvara trafikens samhällsekonomiska kostnader. Med andra ord, skatten ska användas till att betala för skador orsakade av fordon. Skador som exempelvis buller, emissioner, olyckor, slitage, och liknande.

I de flesta fall är alla fordon som är registrerade hos vägtrafikregistret skattepliktiga. Med hjälp av de uppgifter som finns i vägtrafikregistret skickar Transportstyrelsen inbetalningskort till ägare av skattepliktiga fordon. Avgiften betalas sedan till skatteverket, enligt information du finner på inbetalningskortet.

Generellt måste du betala bilskatt / fordonsskatt för:

  • personbilar
  • lastbilar
  • bussar
  • motorcyklar
  • traktorer
  • motorredskap
  • släpvagnar
  • tunga terrängvagnar.

2. Vad kostar bilskatten?

Skattens storlek avgörs av en mängd olika faktorer. Dels på mängden utsläpp, drivmedel och koldioxid, men också av vilket typ av fordon du har och dess tjänstevikt.

En bekymrad kvinna som sitter i en bil

I regel kan man säga att ju äldre en bil är, desto högre bilskatt. Vilket mestadels beror på att äldre bilar är mindre miljövänliga och belastar på så vis samhället mer.

Det motsatta gäller för nya, mer miljövänliga bilar. Vissa nya bilar är även skattebefriade de första åren eftersom de är så pass miljövänliga.

Det går enkelt att ta reda på mängden skatt som en bil ska betala genom Transportstyrelsens onlinetjänster. De räknar automatiskt ut skatten.

Men om man ska försöka besvara frågan “vad kostar bilskatten”, kan man i stora drag dela upp personbilar i två grupper beroende på fordonsår; bilar från 2006 eller senare och bilar från 2005 eller tidigare.

Bilar efter 2006, samt de bilar i 2005 klassen som uppfyller vissa miljökrav, beskattas baserat på hur mycket koldioxid de släpper ut. Bilar från 2005 eller tidigare, beskattas baserat på tjänstevikt.

Tjänstevikten av en bil är den sammanlagda vikten, inklusive förare, reservhjul, karosseri, verktyg, drivmedel, och så vidare av det som är nödvändigt för att kunna köra bilen. Bilens last ska inte räknas med i tjänstevikten.

När man pratar om en personbils ålder används begreppet fordonsår. Initialt används årsmodellen, om den uppgiften saknas i vägtrafikregistret använder de istället tillverkningsåret eller när bilen användes i trafik första gången, för att avgöra bilens fordonsår.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Kolla när bilskatten ska betalas?

I dagsläget finns det inte möjlighet att betala bilskatt per månad, alltså månadsvis. I de flesta fall betalas skatten på bilen per år. Om skatten på din bil är över 3 600 kronor per år delas den dock upp i tre delbetalningar.

När du har tagit reda på “vad kostar bilskatten” är det sedan lätt att ta reda på när den ska betalas. Tiden för fordonsskattens betalning avgörs nämligen med hjälp av den sista siffran på registreringsskylten. Beroende på vilken siffra du har, får du reda på din “bilskatt-månad”.

Till exempel, om din bil har ett registreringsnummer som slutar på 0, ska fordonsskatten finnas på Transportstyrelsens konto senast sista mars. Om årliga skatten för samma bil är på mer än 3 600 kronor, delas betalningen upp på mars, juli och november.

Notera att du själv är ansvarig för att skatten på bilen betalas. Om skatten inte är betald vid slutet av månaden får inte bilen användas. Ursäkter som att man inte mottagit inbetalningskort gäller inte, enligt Transportstyrelsen.

4. Bilskatt ägarbyte

Skatten på bilen betalas av den som står som registrerad ägare till fordonet när dess skatte-månad infaller.

Som i exemplet ovan, om du står som ägare för en bil vars registreringsnummer slutar på noll, är det du som ska betala bilskatten i mars.

Om du är registrerad på bilen när mars månad infaller, alltså natten mellan sista februari och första mars, så är du betalningsskyldig. Det spelar ingen roll om du säljer bilen senare under mars månad, du blir ändå skyldig att betala skatten.

Leende kvinna som ska sätta sig i sin bil

Den nya ägaren kan dock njuta av att slippa betala skatt på bilen det följande året. Bilskatt och ägarbyte är två separata saker; du kan fortfarande vara skyldig att betala bilskatten även om du inte kommer ha bilen i din ägo för den tid du betalat.

Frågor om bilskatt vid ägarbyte och försäljning

När du ska sälja en bil kommer du säkerligen få “vad kostar bilskatten” av olika intressenter. Speciellt om du vill sälja en bil av äldre modell. Många räknar ut en budget för vad de har råd att spendera på en bil och inkluderar då den årliga skatten på bilen.

Att köpa en lite billigare, äldre bil, med hög skatt kan snabbt bli en dyrare affär än att köpa en lite nyare, dyrare bil men med lägre bilskatt.

Vad man också ska tänka på vid köp av begagnade bilar är att kontrollera att den tidigare ägaren har betalat skatt på bilen. Köper du en bil med obetald skatt från tidigare år, även om du betalat den senaste skatten, är den olaglig att använda.

5. Sälj din bil till oss - viköperdinbil.se

Glada barn som sitter i backluckan i en bil

Om du går i tankarna att sälja din bil kan det därför vara smart att ha koll på när skatten på bilen ska betalas. Har du det kan du undvika att betala ett helt års skatt för en bil du inte använder.

Å andra sidan kan det vara svårt att hitta en privatperson som vill köpa en bil där skatten omedelbart ska betalas. Speciellt om du vill sälja en äldre bil med hög bilskatt.

Om du vill undvika att betala nästa års skatt för en bil du vill sälja, men samtidigt inte vill förhandla med privatpersoner om bilpriset och om vem som ska betala skatten, kan du kontakta oss. Vi köper alla typer av bilar, gamla som nya, stora som små.

Gör vår kostnadsfria onlinevärdering av din bil och få ett slutligt försäljningspris helt online. När din bil har fått en oberoende värdering, kan du besöka en av våra stationer för att enkelt sälja din bil.

Tack vare vårt stora nätverk, som omfattar hela Europa, kan vi erbjuda attraktiva priser för alla typer bilar. Även för äldre bilar de som är svårsålda lokalt på grund av höga skattekostnader.

Vanliga frågor kring bilskatt

F: Hur fungerar det med bilskatten vid ägarbyte?

S: Fordonskatten följer med bilen och är inget du får tillbaka vid ett ägarbyte. Det kan vara något att reflektera i priset dock om du precis betalat in årsskatten.

F: Vad avgör fordonskatten?

S: Det finns några olika faktorer som ligger bakom din fodronsskatt: fordonsår, tjänstevikt, mängden utsläpp, drivmedel, vilken typ av fordon och om bilen räknas till miljöklass.

F: När ska bilskatten betalas?

S:Titta på ditt registreringsnummer - sista siffran i numret hänvisar till månaden när bilskatten ska betalas. 0 betyder mars, 1 betyder april, 2 betyder maj osv. Om din bilskatt är mer än 3600 kr per år kan du dela upp betalningen över tre inbetalningar och om du då har 0 som sista siffra i registreringnummer är dina andra inbetalningar i juli och november; har du 1 är nästa inbetalningar i augusti och sen december, osv. Vi har en tydlig tabell på hemsidan som du kan läsa.

 

Så här betygsätter våra kunder vår service