Registreringsbevis vid ägarbyte av bil - så fungerar det

När du säljer din bil till viköperdinbil.se tar vi hand om all administration kring köpet; inklusive din bils registreringsbevis och ägarbyte.

Det är med hjälp av registreringsbeviset som man utför ett ägarbyte. Ordnar man inte med ägarbytet och registreringsbeviset innan man överlåter bilen till en annan privatperson står man kvar som juridiskt ansvarig för bilen; även om den inte längre är i din ägo. Vilket kan leda till stora problem om man skulle ha att göra med en ohederlig figur.

Om du vill sälja din bil enkelt, snabbt och tryggt ska du vända dig till viköperdinbil.se. Vi ser till att ditt registreringsbevis och ägarbyte behandlas korrekt. Du behöver inte oroa dig för att något ska gå fel; vi är experter på bilförsäljning.

Onlinevärdering
Boka tid för att sälja
Gratis onlinevärdering av din bil
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Kostnadsfri
onlinevärdering

Expertvärdering på station

Sälj bara om
du vill

1. Vad är ett registreringsbevis vid ägarbyte och bilförsäljning

Registreringsbevis ägarbyte

Vid alla bilförsäljningar måste man göra ett ägarbyte hos transportstyrelsen. Det du behöver ha tillgång till registreringsbeviset för bilen i fråga.

Sälja bil registreringsbevis

Registreringsbeviset består av två delar:

  • Del 1 som är blått
  • Del 2 som är gult
Båda registreringsbevisen innehåller information om bilen samt vem som äger eller använder den. Den största skillnaden mellan de två delarna är att Del 1 är ett mer informativt dokument medan Del 2 räknas som en värdehandling.

För att lagligt kunna sälja din bil och göra ett ägarbyte måste du ha ett giltigt registreringsbevis. Beroende på hur du vill göra ägarbytet för din bilförsäljning så behöver du ha tillgång till antingen Del 1 eller Del 2.

2. Sälja bil registreringsbevis - vad händer vid ägarbyte

Det som händer när du gör ett ägarbyte med hjälp av registreringsbeviset är att någon annan då juridiskt äger bilen. Ett ägarbyte ska därför göras först efter att man har skrivit ett utförligt köpekontrakt samt mottagit betalningen på ett säkert sätt.

Anmäler man ett ägarbyte innan de delarna är på plats kan man riskera att bli snuvad på sin bil. Om den tilltänkta köparen redan juridiskt äger bilen, eftersom du genomfört ett ägarbyte, kan det i vissa trista fall leda till att du får vänta på en betalning som aldrig kommer.

Privatpersoner som råkat ut för denna typ av bedrägeri vittnar om ett svårt läge att ta sig ur; polisen kan nämligen inte hjälpa dem eftersom de juridiskt inte äger bilen längre.

Registreringsbevis nätet

Är man osäker på allt som har med ägarbyte och registrering hos transportstyrelsen att göra kan det vara värt att kontakta någon professionell som kan hjälpa en med detta.

Många bedrägerifall i samband med just denna del av bilförsäljning har de senaste åren uppmärksammats av media och det kan vara ett krångligt pussel att hålla reda på som privatperson.

I viköperdinbil.se’s service ingår det kostnadsfri hantering av alla dokument som behövs vid en säker bilförsäljning.

Gratis onlinevärdering av din bil
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Sälja bil registreringsbevis - Vem ska anmäla ägarbyte

Både den som köper eller säljer en bil ska göra en anmälan för ägarbyte; anmälan gör ni tillsammans. I vissa specialfall behöver även en tredje part inkluderas i ägarbytet.

Om man till exempel säljer en bil från ett dödsbo ska även en tredje part underteckna försäljningen, såsom en dödsbodelägare, boutredningsman eller en annan representant för dödsboet.

Om du säljer din bil till viköperdinbil.se ordnar vi ägarbytet åt dig. Vi har en specialutformad fullmakt som kan användas i de tillfällen du ska sälja en bil åt någon annan, till exempel ett dödsbo.

Boka en tid på en av våra stationer så kan de hjälpa dig direkt på plats eller kontakta våra kundservicemedarbetare om du vill veta mer först.

4. Sälja bil registreringsbevis - Hur anmäler man ägarbyte

Ägarbyte kan anmälas både online och offline. När du använder ditt registreringsbevis på nätet, antingen via Transportstyrelsen hemsida eller app, för att anmäla ägarbyte så registreras det direkt.

E-tjänsterna kommer automatiskt välja dagens datum för ägarbytet. Vill man hellre välja ett framtida datum måste man skicka in sitt registreringsbevis med post.

Om ägandebytet genomförs med registreringsbevis på nätet behöver man tillgång till viss information på den blåa delen, det vill säga Del 1.

Väljer du däremot att skicka in ditt registreringsbevis med post ska du använda den gula delen, Del 2. Notera dock att det endast är privatpersoner som kan anmäla ägarbyte och ändringar i sitt registreringsbevis på nätet.

5. Se upp för att inte bli lurad

Registreringsbevis vid ägarbyte

Som ovan nämnts så håller olika typer av bedrägerier vid bilförsäljning tyvärr på att bli allt mer vanliga. Lämna aldrig ifrån dig bil, bilnycklar, eller registreringsbeviset innan det finns ett komplett kontrakt mellan dig och den tilltänkta köparen samt att betalningen finns på ditt konto.

Det finns i stora drag två typer av bedrägerier som kan uppstå gällande ‘sälja bil - registreringsbevis och ägarbyte’.

  1. Om köparen har tillgång till registreringsbeviset kan denne utföra ägarbytet själv, utan din vetskap, till sig själv eller någon annan. Eftersom registreringsbeviset är en typ av värdehandling ska man aldrig låta det ligga framme synligt när man har bilspekulanter på besök om man vill minska risken att bli av med bilen.
  2. Å andra sidan, säljer du din bil och lämnar över den till köparen utan att korrekt ha genomfört ägarbytet kan du komma att få betala parkeringsavgifter, vägtullar, skador, försäkring och i värsta fall “springnotor” vid bensinstationen som den som använder bilen drar på sig. Det är du som står på bilen och därför också på bilförsäkringen och potentiella böter bilen får. Den nya köparen kan komma att åka runt på din bekostnad.

Tänk också på att ens försäkring i regel inte gäller om din bil blir stulen i samband med en provkörning eftersom du frivilligt lämnat över nycklarna. Man ska därför vara försiktig med vem man låter provköra sin bil.

6. viköperdinbil.se - din trygga partner i bilförsäljning

Om du vill genomföra en trygg, enkel och juridiskt riktig bilförsäljning ska du vända dig till viköperdinbil.se. Säljer du din bil till oss kan vi lova en säker och snabb försäljning.

Våra experter hjälper dig med alla papper, korrekt avregistrering hos transportstyrelsen, samt att vi använder oss av ett rättssäkert köpekontrakt som vi utformar efter just din bil. Vi ser till att bilförsäljningen känns säker för dig,

På våra stationer får du kostnadsfritt din bil värderad av våra experter. Du kan få möjlighet att sälja din bil till oss, men oavsett om du väljer att sälja till oss eller inte, så är alla våra tjänster gratis.

Beslutet om att sälja din bil är ditt eget, därför är det i vårt intresse att ge dig en bra deal och en så enkel och trygg process som möjligt för dig.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Duktiga, snabba , bra bemötande. Prisvärt
Björn F. | Malmö | Renault Megane, 2010 01.06.2019
Personligt och professionellt service. Snabb behandling men ändå förtroendfullt.
Osa L. | Hisings Backa | Skoda Fabia, 2014 02.11.2018
Lätt att boka tid. Värderingen gick snabbt o enkelt. Nöjd med priset även om man alltid önskar lite mer. Enkel men samtidigt seriös administration. Snabb betalning. Personalen genomgående mycket hjälpsamma o seriösa. Kunde inte fungera bättre.
Thomas B. | Hisings Backa | BMW X3, 2011 17.10.2018

Gratis onlinevärdering på bara ett steg