Så använder du ditt registreringsbevis vid ägarbyte

Vid en bilförsäljning behöver man registreringsbeviset för ägarbytet. När du säljer din bil till oss sköter vi all bilbyråkrati.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Det är många papper att hålla reda på när man ska sälja en bil privat. Om till exempel inte ägarbyte och betalning sker i rätt tid finns det risk att man utsätts för bedrägerier.

Vill du däremot sälja din bil säkert, enkelt och snabbt ska du vända dig till viköperdinbil.se. Vi säkerställer att all administration för köpet går rätt till.

Värdera din bil online på vår hemsida genom att fylla i uppgifter om bilen och ladda upp en bild för att få ett slutligt försäljningspris direkt online. Värderingen är 100% gratis och icke-bindande.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Registreringsbevis för ägarbyte vid bilförsäljning

Bilnycklar som överlämnas

Vid alla bilförsäljningar måste man göra ett ägarbyte hos transportstyrelsen. Det du behöver ha tillgång till registreringsbeviset för bilen i fråga.

Registreringsbeviset består av två delar:

  • Del 1 som är blått
  • Del 2 som är gult

Bild på registreringsbevis del 1 och 2.

Båda registreringsbevisen innehåller information om bilen samt vem som äger eller använder den. Den största skillnaden mellan de två delarna är att Del 1 är ett mer informativt dokument medan Del 2 räknas som en värdehandling.

För att lagligt kunna sälja din bil samt göra ett ägarbyte måste du ha ett giltigt registreringsbevis. Beroende på hur du sen vill göra ägarbytet , behöver du antingen tillgång till Del 1 eller Del 2.

2. Sälja bil registreringsbevis - vad händer vid ägarbyte

När du gör ett ägarbyte med hjälp av registreringsbeviset betyder det att du ger ifrån dig den juridiska äganderätten för bilen till någon annan. Ett ägarbyte ska därför först göras efter att man har skrivit ett utförligt köpekontrakt samt mottagit betalningen på ett säkert sätt.

Anmäler man ett ägarbyte innan de delarna är på plats kan man riskera att bli snuvad på sin bil. Om den tilltänkta köparen redan äger bilen, eftersom du genomfört ett ägarbyte, kan en ohederlig typ känna sig omotiverad till att betala dig.

Privatpersoner som råkat ut för denna typ av bedrägeri vittnar om ett svårt läge att ta sig ur; polisen kan nämligen svårt inte hjälpa dem eftersom du juridiskt inte äger bilen längre.

En röd bil och bilnycklar
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Sälja bil registreringsbevis - Vem ska anmäla ägarbyte

Både den som köper och säljer bilen ska göra en anmälan för ägarbyte. I vissa specialfall behöver även en tredje part inkluderas.

Om man till exempel säljer en bil från ett dödsbo ska även en tredje part underteckna försäljningen, såsom en dödsbodelägare, boutredningsman eller liknande representant.

När du säljer din bil till viköperdinbil.se ordnar vi ägarbytet åt dig. Vi har även en specialutformad fullmakt som kan användas i de tillfällen du ska sälja en bil åt någon annan.

4. Gör ett ägarbyte för bil - online eller per post

Ägarbyte kan anmälas både online och offline. Använder du dig av Transportstyrelsns ägarbyte online, via deras hemsida eller app, registreras ägarbytet direkt.

De båda e-tjänsterna kommer automatiskt välja dagens datum för ägarbytet. Vill man välja ett framtida datum för det nya ägarbeviset för bilen måste man skicka in registreringsbevis med post.

Väljer du att genomföra ägarbyte av bilen online behöver du viss information från den blåa delen av registreringsbeviset, det vill säga Del 1.

Väljer du däremot att skicka in ditt registreringsbevis med post ska du använda den gula delen, Del 2. Notera dock att det endast är privatpersoner som kan anmäla ägarbyte och ändringar i sitt registreringsbevis på nätet.

5. Se upp för att inte bli lurad

Bild på en bil, bilnycklar och kreditkort

Olika typer av bedrägerier vid bilförsäljning är tyvärr allt mer vanliga. För att vara på den säkra sidan bör du aldrig lämna ifrån dig bil, bilnycklar, eller registreringsbevis innan det finns ett komplett kontrakt mellan dig och köparen samt att betalningen finns på ditt konto..

Det finns i stora drag två typer av bedrägerier som kan uppstå i samband med ägarbytet av bilen:

  1. Om köparen har tillgång till registreringsbeviset kan denne utföra ägarbytet på egen hand till sig själv eller någon annan, utan din vetskap. Eftersom registreringsbeviset är en värdehandling ska man aldrig låta det ligga framme synligt när man har bilspekulanter på besök om man vill minska risken att bli av med bilen.
  2. Säljer du din bil och lämnar över den till köparen utan att korrekt ha genomfört ägarbytet kan du komma att få betala parkeringsavgifter, vägtullar, skador, försäkring och i värsta fall “springnotor” vid bensinstationen, orsakade av den som använder bilen. Det är du som står på bilen och därför också på dess avgifter och böter. Den nya köparen kan komma att åka runt på din bekostnad.

Tänk också på att bilförsäkringen som regel inte gäller om din bil blir stulen i samband med en provkörning eftersom du frivilligt lämnat över nycklarna. Man ska därför vara försiktig med vem man låter provköra sin bil.

Är man osäker på allt som har med ägarbyte hos transportstyrelsen att göra kan det vara värt att anlita professionell hjälp.

Många bedrägerifall i samband med just denna del av bilförsäljning har de senaste åren uppmärksammats av media och det kan vara ett krångligt pussel att reda ut som privatperson.

I viköperdinbil.se’s service ingår det kostnadsfri hantering av alla dokument som behövs vid en säker bilförsäljning.

6. viköperdinbil.se - din trygga partner i bilförsäljning

Om du vill genomföra en trygg, enkel och juridiskt riktig bilförsäljning ska du vända dig till viköperdinbil.se. Vi kan garantera en säker och snabb försäljning.

Våra experter hjälper dig med alla papper, korrekt avregistrering hos transportstyrelsen, samt att vi använder oss av ett rättssäkert köpekontrakt som vi utformar efter just din bil. Vi ser till att bilförsäljningen känns säker för dig,

Beslutet om att sälja din bil är ditt eget, därför är det i vårt intresse att ge dig en så bra deal som möjligt. Börja med att värdera din bil online genom att enkelt fylla i uppgifter om din bil, t.ex. vilken färg bilen har, om den varit med i en olycka och eventuell extrautrustning. Ladda sen upp en bild på bilens exteriör och vi återkommer direkt online med ett försäljningspris för din bil.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Snabb, professionell och effektiv.
Ladan F. | Solna | MINI Cabrio 2014 04.12.2022
trevlig personal, Jack fick samma pris från email
chrysovalantis R. | Halmstad | Citroen C3 2007 21.11.2022
Jag är jätte nöjd med hur jag blev mött och med min värdering . Jag är jätte nöjd
Annika S. | Sollentuna-Edsberg | Kia cee'd 2011 26.09.2022