Att sälja en bil privat: Vad är viktigt att tänka på?

Den som vill sälja en bil privat frågar sig vad som måste beaktas. Din pålitliga servicepartner hjälper dig med detta: vikoperdinbil.se.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Det är mycket vettigt att ha en översikt över planen att sälja din bil privat - med allt du måste tänka på . På så sätt undviker du att glömma viktiga steg i förberedelserna. Vi har de bästa tipsen för din privata bilförsäljning.

Att sälja en begagnad bil är ännu enklare med oss . Med den snabba försäljningen erbjuder vi en bekväm lösning för de flesta av våra kunder. Vi tar hand om alla formaliteter - till exempel avregistrering och ersättande av finansiering. Ditt första steg till en lyckad bilförsäljning? Vårt onlineverktyg!

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Förfarande för att sälja en bil privat: Vad ska jag tänka på?

En framgångsrik försäljning av begagnade bilar följer en tydlig struktur . Den som säljer sin bil privat behöver en checklista med allt som måste beaktas. Detta inkluderar till exempel noggranna förberedelser av bilen.

Ett rent och snyggt fordon ger ett bättre intryck och säljer därför lättare.

Om du vill göra reklam för ditt fordon på ett attraktivt sätt ska du först ta bra bilder av din rena bil. Valet av bakgrund är lika viktigt som att belysa bilen på rätt sätt.

Dessutom behöver du en bra beskrivningstext för din annons. Det är viktigt att beskriva bilen sanningsenligt och samtidigt få texten att låta tilltalande. Men inte bara förberedelserna inför försäljningen är viktiga.

Försäljningsprocessen är väl organiserad

När du har hittat en potentiell köpare som privat säljare är nästa steg en inspektion med provkörning. Stanna inte ensam, för det är alltid säkrare att provköra bilen tillsammans med ett vittne. Om din partner är bekant med fordon har du också en säker kontaktperson om fel upptäcks under besiktningen och du kan förhandla ner priset. När du har kommit överens med köparen är det viktigt att upprätta ett korrekt köpekontrakt. Uteslut effektivt ansvar för materialfel och uppge bilens skick sanningsenligt. Då står inget i vägen för en smidig försäljning av det begagnade fordonet.

Sälja avregistrerat fordon

Om du säljer din registrerade begagnade bil privat i stället för till en återförsäljare finns det några saker att tänka på. Även om du kan parkera din registrerade bil på allmän plats utan begränsningar har detta förfarande också nackdelar. Om köparen inte omedelbart omregistrerar bilen måste du fortfarande betala fordonsskatten. Dessutom får du straffavgifter och en olycka som orsakats av köparen påverkar din skadefrihetsgrad hos försäkringsbolaget.

Det är därför viktigt att du anmäler försäljningen av bilen till registreringsmyndigheten och försäkringsbolaget. Se till att datum och tidpunkt för fordonsöverlåtelsen antecknas i köpekontraktet så att eventuella efterföljande överträdelser tydligt kan hänföras till den nya ägaren.

Checklista för försäljning av begagnade bilar

  1. Förbereda fordonet
  2. Ta bilder av bilen
  3. Skapa en annons med en bra beskrivning
  4. Besvara frågor från berörda parter
  5. Organisera ett besök och en provkörning
  6. Utarbeta köpekontrakt
  7. Anmäl försäljningen av fordonet till registreringsmyndigheten och försäkringsbolaget (endast om personbilen är registrerad).

2.Bedrägerier när du säljer en bil privat - Vad ska du se upp för?

När du säljer en privat bil är det viktigt att komma ihåg att det inte bara ärliga köpare som är intresserade av din bil. Det finns många bedrägerier när man säljer en begagnad bil. Vi har sammanställt fem av dem för dig.

Fall 1: Ett vanligt tillvägagångssätt är att klaga på påstådda skador efter att fordonet har sålts..

Efter en lyckad bilförsäljning får du plötsligt ett samtal om att bilen har allvarliga skador som du medvetet har dolt. De kräver en prisnedsättning och hotar dig med en advokat.

Undantaget från garantin skyddar dig juridiskt från sådana krav. Om du säljer din bil privat är det viktigt att du följer denna klausul i avtalet. Om du har inkluderat alla kända fel i avtalet är du som lekman skyddad från sådana situationer.

Fall 2: Någon visar intresse för din bil och reserverar den via e-post. De skickar dig ett kontrakt med avsiktligt felaktiga uppgifter och ber dig bekräfta det. Sådana avtal är giltiga även utan en handskriven underskrift, vilket bedragare utnyttjar.

På grund av den falska informationen i avtalet kommer han förmodligen att kräva en senare prisnedsättning. Ett liknande förfarande tillämpas om den berörda parten plötsligt slutar kontakta dig. I det här fallet väntar han på att du ska annonsera ut fordonet på nytt för att kunna göra anspråk på dig och kräva ersättning.

Läs alltid noggrant igenom ett e-postkontrakt som du inte själv har fyllt i innan du bekräftar det. Om den intresserade parten inte kontaktar dig igen måste du skriftligen frånträda köpeavtalet inom den angivna tiden innan du annonserar ut bilen igen. Den tidigare köparen har då inte längre rätt till din bil.

Fall 3: Ett annat bedrägeriförsök börjar med att en bedragare ringer upp telefonnumret från en nyligen avslutad annons. Han spekulerar i en lyckad försäljning av bilen och låtsas nu för säljaren att han är en släkting till köparen.

Diskutera inte med köparens släktingar eller bekanta. Om du säljer din begagnade bil privat ska du se till att följa detta! Försäljningsavtalet är ett avtal mellan dig och köparen. Därför är det också köparen som måste framföra sina synpunkter till dig.

Fall 4: En intressent från utlandet erbjuder sig att köpa din bil och skickar en check med ett alldeles för högt belopp, som också ska täcka fraktkostnaderna och alla andra utgifter.

Du sätter in pengarna på ditt konto via checken, bilen hämtas och den korsade checken visar sig vara ogiltig. Pengarna från den ogiltiga checken återlämnas och din bil är hos köparen utomlands.

Fall 5: Ett annat bedrägeriförsök med korsade checkar börjar med att en potentiell köpare "av misstag" skriver en för hög check till dig. Köparen ber dig överföra skillnaden i stället för att vänta på att banken ska utfärda en korrekt check.

I det här fallet hämtas bilen vanligtvis inte ens, men om det rör sig om en dålig check med kryssning återförs de krediterade pengarna. Du förlorar alltså skillnaden som du överförde till köparen.

Återigen, var försiktig med korsade checkar! Din bank överför pengarna endast under vissa förutsättningar och debiterar dem tillbaka om köparens konto inte har tillräckligt med pengar.

3. bekymmersfri bilförsäljning via snabb försäljning

Om du letar efter ett bekvämt alternativ till att sälja din bil privat hjälper vi på vikoperdinbil.se dig gärna. Vi bedömer nästan alla fordon och fastställer sedan dina försäljningsalternativ.

Om vi erbjuder dig vår snabba försäljning får du omedelbart ett erbjudande för din bil. Om vårt pris motsvarar dina förväntningar behöver du bara acceptera det och underteckna vårt köpeavtal. Därefter avslutas försäljningen av den begagnade bilen för din räkning och vi tar hand om alla formaliteter.

Vår tjänst är helt gratis. Börja nu värdera din bil med vårt onlineverktyg och sälj din begagnade bil snabbt och enkelt!