En av de viktigaste frågorna: Vad kostar min bil?

Lär dig mer om hur du bör ta värdeminskningen, ca 20% varje år, i beaktning för driftskostnaderna för din bil. Din bil är dyrare i drift än vad du tror.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Det är många som glömmer att räkna med en bils värdeminskning när de ska se över vad den kostar i drift. Till skillnad från direkta kostnader som för drivmedel, reparationer och bilskatt, märks ofta värdeminskningen först när du ska sälja bilen.

Om du har en gammal bil kanske du börjar fundera och överväga om det är dags att sälja den. Om du som många tvekar över vad du ska göra med din begagnade bil kan du enkelt börja med att göra en värdering online hos viköperdinbil.se. Du får ett icke-bindandet försäljningspris direkt online.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Hög värdeminskning av bil - sälj den

bil kostnad

En av de största utgifterna för en bilägare är fordonets oundvikliga värdeminskning. När du köper en ny bil går det inte många år förens den har förlorat mestadelen av sitt ursprungliga värde.

Många säger skämtsamt att “en bil är den sämsta investeringen man kan göra” och det ligger sannerligen något i det.

En Hyundai i3 med ett nypris på 210 000 kronor är efter fyra år endast värd 86 000 kronor. Efter 8 år från nyköpet är samma bil endast värd 35 000 kronor. Värdeminskningen är tydlig.

Men trots en hög värdeminskning faller inte omkostnader för en bil i samma takt som bilens värde minskas. Det tråkiga är att det motsatta ofta gäller. Du kan tvärtemot räkna med att en bil blir dyrare i drift i takt med värdeminskningen och att bilens ålder ökar.

Med en hög ålder och ihållande värdeminskning stiger också en bils kostnader. Du kommer att spendera mer pengar på att hålla din gamla bil körandes, än vad du hade kunnat få för bilen om du istället skulle sälja den.

2. Värdeminskning bil - formel

För att räkna ut värdeminskning för bil med “formel” kan man använda sig av nedanstående tabell. Tabellen kan ge dig en uppfattning om din bils värdeminskning per år. Dock varierar detta såklart en del beroende på vad du har för bilmärke och modell.

0 År

 • Värde: 210 000 kr.
 • Värdeminskning: 0 kr.

1 År

 • Värde: 168 000 kr
 • Värdeminskning: 42 000 kr.

2 År

 • Värde: 134 400 kr.
 • Värdeminskning: 33 600 kr.

3 År

 • Värde: 107 520 kr.
 • Värdeminskning: 26 880 kr.

4 År

 • Värde: 86 016 kr.
 • Värdeminskning: 21 504 kr.

5 År

 • Värde: 68 813 kr.
 • Värdeminskning: 17 203 kr.

6 År

 • Värde: 55 050 kr.
 • Värdeminskning: 13 763 kr.

7 År

 • Värde: 44 040 kr.
 • Värdeminskning: 111 010 kr.

8 År

 • Värde: 35 232 kr.
 • Värdeminskning: 8 808 kr.

9 År

 • Värde: 28 186 kr.
 • Värdeminskning: 7 046 kr.

10 År

 • Värde: 22 549 kr.
 • Värdeminskning: 5 637 kr.

3. Är det dags att sälja bilen?

service bil kostnad

Allt med att din bil blir äldre börjar den också kosta dig mer i årliga utgifter. I din bils kostnad per år måste du ta med avgifter för verkstadsreparationer, service för bil-kostnader samt bränslekostnader.

Om din gamla bil är för dyr i drift i förhållande till dess värde, kanske det är dags att överväga att sälja bilen.

Service för bil - kostnad

En bilservice gör man för att motverka att bilen slits onödigt mycket eller går sönder. Servicen ska hjälpa till att upptäcka fel - innan felen uppstår. I servicehäftet som hör till din bil ska det finnas information om hur ofta din bil behöver servas.

Som regel kan man säga att ju äldre en bil är, desto dyrare är det är serva den. Kostnaderna varierar dock beroende på vilket märke, modell och ålder din bil har. Service för en ny bil kostar ca 3000 kronor.

Servicekostnader för samma bil några år senare kan uppgå till det dubbla. Kostnaderna kan tyckas dyra men bör sättas i förhållande till hur mycket det kan kosta att laga en bil som gått sönder. Med en väl servad bil så kan man motverka slitage, skador samt att dra ner bränsleförbrukning.

Till skillnad från bilservicen så är inte besiktningen valfri. Besiktningen ska se till så att bilen är trafiksäker. Vanligtvis ska en bil besiktigas för första gången 4 år efter registreringsdatumet och därefter vartannat år.

Om din bil inte klarar besiktningen måste den repareras, för att sedan ombesiktigas innan den får köras. Om din bil blir villkorligt godkänd får du köra den till reparation, till skillnad från en bil som inte klarar besiktningen och därmed har körförbud. Att serva, reparera och hålla ett jämnt underhåll av sin bil lönar sig ofta.

Om du har en bil vars reparations och servicekostnader är för dyra kan du enkelt sälja din bil till oss. Vi värderar och köper alla typer av bilar till ett rättvist pris.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

4. Reparationerna ökar i takt med bilens värdeminskning

Även om din bil inte ska besiktigas den närmaste tiden bör du ändå reparera fel när de uppstår. En äldre, mer sliten bil löper därför större risk för att behöva lagas eller ersättas.

Bilreparationer är sällan billiga, även om din bil har ett lågt värde. Vilket betyder att du vanligtvis får betala ett högt pris för att hålla körande en bil med ett lågt värde.

Ju äldre din bil är desto mer sannolikt är det att fel kommer att hittas under besiktningen. Reparationer och service för bil kostnader blir allt högre och så småningom når man en punkt där det inte längre lönar sig att hålla igång bilen.

Om du exempelvis behöver 10 000 kronor för reparationer för att få godkänt på besiktningen, och din bil bara är värd 15 000 kronor, så kan det vara dags att fundera på att göra sig av med den.

Här ser du några exempel på vad olika reparationer för en Hyundai i30 kostar.

Ny koppling

 • Genomsnittligt pris: 6 200 kr.

Bromsar (fram och bak)

 • Genomsnittligt pris: 5 400 kr.

Stötdämpare (fram och bak)

 • Genomsnittligt pris: 7 200 kr.

Nytt batteri

 • Genomsnittligt pris: 1 070 kr.

5. Skatter, försäkring, bränsle- och service för bil-kostnader

Skatter, drivmedel, försäkring, reparationer, service och liknande avgifter är alla löpande kostnader. De betalas allteftersom de dyker upp. Om man ska försöka räkna ut vad värdeminskningen per år kostar är det svårare, mer abstrakt.

Tabellen ovan kan de dig en orienteringskostnad för hur mycket din bil förlorar i värde varje år. Men eftersom varje bil är unik, det vill säga, slits beroende på hur den används och sköts, så måste man göra en grundlig undersökning av bilen för att förstå dess riktiga värdeminskning.

6. Sälj till oss när din bils kostnad blivit för hög

Om du är osäker på vad du ska göra med din gamla bil så kan du börja med att göra värderingen online för din bil. Med vår stora kunskap om begagnade bilar och den begagnade bilmarknaden, kan vi hjälpa dig med att ta reda på vad din bil är värd.

Du fyller enkelt i uppgifter om din bil i vårt formulär. Först ber vi dig ange generell information som t.ex hur många tidigare ägare bilen har, vilken färg är bilen och dess klädsel och om en servicebok finns. I nästa steg ber vi dig svara på frågor om dess generella skick, om hur olika delar fungerar och bilen har någon skada (ny eller reparerad). Till sist blir du ombedd att ladda upp bild på bilens exteriör.

Informationen skickas till våra professionella bilexperter som kan fastställa ett slutligt försäljningpris utan att du behöver besöka oss, utan du får försäljningspriset skickat direkt till dig via e-post. Är du nöjd med priset och vill sälja din bil bokar du lika smidigt en tid för överlämning på en station nära dig via vår hemsida.

Vid ingen tidpunkt är någon av våra tjänster bindande och du kan alltså utan förpliktelse få en professionell värdering online för din bil.