Vad du måste tänka på när du skriver köpekontrakt för bil

Vid både köp och försäljning av en bil är köpekontrakt viktigt. För en trygg och lönsam affär finns det därför vissa saker du behöver tänka på.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Även om du inte behöver kontakta en jurist finns det information som är nödvändig att inkludera i ett försäljningskontrakt. Annars finns risken att antingen du eller köparen blir missnöjd eller känner sig lurad.

Ett bättre alternativ är att sälja bilen till oss – viköperdinbil.se. Vid en bilförsäljning till oss tar vi hand om försäljningskontraktet och ser till att det blir en trygg, snabb och lönsam affär för dig. Du får en kostnadsfri och icke-bindande värdering hos oss, vid slutet av ditt besök kan du få möjlighet att säga de magiska orden: ”köp min bil”.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Att skriva kontrakt vid bilköp

Bilköp

Oavsett om du står som säljare eller köpare till en bil ska köpekontrakt, eller försäljningskontrakt som det också kallas skrivas. Ett kontrakt vid bilköp sätter ramar och regler för vad som gäller för just er affär.

Att skriva kontrakt med en erfaren säljare eller köpare, eller genom att själv vara påläst, gör det både tryggare och smidigare.

Mellan privatpersoner kan det vara svårt att sälja bilen på ett sätt som gynnar bägge parter; samtidigt är det dessa bilköp som medför en känsla av ”win-win” och därför bör eftersträvas.

Sälj din bil med ett köpekontrakt som är tydligt och som gynnar er båda. På detta sätt får du betydligt bättre kontroll än om du förlitar dig på muntliga överenskommelser, även om en sådan enligt lag också är bindande.

2. När du ska sälja din bil

Att hitta en seriös köpare kan vara svårt men är viktigt för att sälja bilen på ett tryggt sätt. Det kan vara klokt att undersöka den andra parten som ska göra ett bilköp genom att ställa några frågor. Har den erfarenhet av bilköp, vill personen upprätta ett försäljningskontrakt för bilen och har denne gjort det tidigare?

3. Varför är det viktigt med ett försäljningskontrakt?

Ett försäljningskontrakt för en bil utgör den bindande delen i affären och kommer ligga till grund vid eventuella tvister. Om inget försäljningskontrakt utformas gäller köplagen.

Enligt köplagen kan köpet hävas om köparen upplever att den inte blev informerad om eventuella fel på bilen. Priset kan även reduceras eller så blir du skyldig att åtgärda felen. Det medför alltså vissa risker att sälja bilen till privatpersoner utan kontrakt.

Ett bil-kontrakt innehåller uppgifter om både säljaren och köparen. Det bör även finnas uppgifter om bilen, så som modell, medföljande utrustning och bilens skick. En viktig punkt att ha med, oavsett om du använder en färdig mall eller upprättar ett eget bil-kontrakt, är ”säljarens åtaganden”.

Under denna punkt kan ni komma överens om vilka åtaganden du som säljare har, till exempel att något ska repareras innan försäljningen.

Utöver det som ni kommer överens om där, kan inte köparen göra anspråk på brister beträffande bilens skick. I ett försäljningskontrakt för en bil ska ni även bestämma hur betalningen ska ske.

Tänk på att administrativa misstag kan bli onödigt kostsamma eller komplicera affären. Använd hellre färdiga mallar än att göra upp affären muntligt genom löften. Helst av allt bör ett bil-kontrakt som anpassas specifikt för ditt bilköp utformas.

4. Bil - köpekontrakt och ägarbyte

Vid en bilaffär ska ett ägarbyte registreras hos Transportstyrelsen. I praktiken kan det ske via webben, Transportstyrelsens app eller via registreringsbeviset.

Som säljare är du ansvarig för fordonet fram till ägarbytet är godkänt, varför du även bör kontrollera trafikförsäkringar. Har köparen inte svenskt personnummer kan du behöva bifoga kopior på personens pass eller identitetskort.

Ett ägarbyte medför alltid en viss osäkerhetsfaktor och vissa krav på den som ska sälja bilen. Se därför till att vara påläst och att din köpare ger ett trovärdigt intryck.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

5. Slipp det administrativa - sälj din bil till oss

För att kringgå allt extra arbete som en försäljning kan innebära väljer vissa att kontakta en bilhandlare. I regel tar bilhandlarna hand om ägarbyte och försäljningskontrakt för bil, men å andra sidan får du ofta sämre betalt och blir kanske tvungen att välja en av bilhandlarens bilar i ett byte.

Vill du få bättre betalt än hos bilhandlaren och slippa göra ett byte, men ändå undvika det administrativa, kan du sälja din bil till oss istället.

Sälj din bil till oss och slipp allt krångel. Vi ordnar allt vid försäljningen av din bil; köpekontrakt, värdering, betalning, ägarbyte och försäkringsfrågor. Vi köper din bil och ser till att du får en bekväm, trygg och seriös försäljning.

6. Vi köper din bil - stressfritt för dig

Vi köper din bil med köpekontrakt, värdering och avregistrering kostnadsfritt. viköperdinbil.se erbjuder dig enkla lösningar helt gratis. Men redan innan din kontakt med oss får du många fördelar.

Med hjälp av vårt värderingsverktyg online kan du skapa dig en bild av bilens värde. Baserat på grundläggande information om din bil får du direkt ett slutligt försäljningspris.

Vår onlinevärdering är helt kostnadsfri och icke-bindande. Väljer du att gå vidare ser vi till att vårt bilköp ger dig mer pengar i fickan, men även mer komfort.

Vid en försäljning till oss kan vi lova en trygg procedur, ett legalt och korrekt kontrakt vid bilköp, och en bilförsäljning utan administrativt krångel för dig.