Därför bör du undvika kvitto vid bilförsäljning

Ett kvitto vid bilförsäljning räcker inte; undvik missförstånd och sena anmälningar genom att skriva ett utförligt kontrakt. Säljer du bilen till oss ordnar vi allt pappersarbete.

För att undvika att det uppstår en tvist efter en bilförsäljning är det viktigt att det finns ett legalt köpekontrakt som noggrant innehåller vad som avtalats. Att endast skriva ett simpelt kvitto är inte att rekommendera. Använder man endast ett kvitto vid bilförsäljning riskerar man att missuppfattningar uppstår och att någon av parterna i värsta fall känner sig lurad.

När du säljer din bil till viköperdinbil.se kan du var trygg med vetskapen om att vi hjälper dig med all bilbyråkrati. Vi använder ett legalt standardavtal för alla våra bilköp som vi sedan anpassar till just din bil. Allt det som vi kommer överens om på stationen ser vi till finns med i köpekontraktet.

Onlinevärdering
Boka tid för att sälja
Gratis onlinevärdering av din bil
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Kostnadsfri
onlinevärdering

Expertvärdering på station

Sälj bara om
du vill

1. Kontrakt vs kvitto - sälja bil

Kvitto - bilförsäljing

Vad är ett kvitto

Vad ett kvitto är behöver egentligen ingen vidare förklaring. Det är helt enkelt en bekräftelse, eller ett avtal, på att du har köpt en viss vara eller tjänst.

Ett kvitto innehåller oftast inte så mycket mer information än vad som får plats på ett ark; exempelvis produktens namn, datum, pris och moms, vem försäljaren är, samt lite information om ånger- och bytesrätt.

Kvitto sälja bil

När det handlar om vardagliga föremål så är ett kvitto som bekräftelse på ett köp alldeles tillräckligt. Men när det handlar om köp för en större summa pengar, som för bostadsrätter eller fordon, så behöver man skriva ett mer utförligt köpeavtal. Ett sälja bil-kvitto är alltså inte lämpligt.

Vad är ett kontrakt

Ett kvitto vid bilförsäljning är inte lämpligt eftersom ett kvitto inte innehåller tillräckligt med information. Det som behövs vid en bilförsäljning är ett mer utförligt kontakt.

När man ska sälja en begagnad personbil är det viktigt att allt som är överenskommet med den tilltänkta köparen skrivs in i ett avtal.

Allt som hör till bilen, utrustning och nycklar, samt bilens skick, besiktning och körsträcka, ska finnas med i köpekontraktet. När köpekontraktet är komplett ska det även signeras av båda parter för att vara giltigt; vilket ytterligare är en skillnad från sälja bil-kvitto som inte signeras.

2. Många förväxlar kontrakt med kvitto vid bilförsäljning

sälja bil kvitto

Många som söker på webben efter ‘kvitto sälja bil’ menar egentligen köpekontrakt. Det kan tyckas överdrivet och onödigt detaljerat att skriva ett utförligt köpekontrakt för försäljningen av din gamla bil; men faktum är att gör man inte det så riskerar man att det senare uppkommer en tvist.

Även om det inte rör sig om stora summor pengar är det viktigt att vara noggrann med alla sina sälja bil-papper.

Ett utförligt och skriftligt avtal är, även om det gäller för en bil som du helst bara vill bli av med, en trygghet för både för dig och köparen. Sälja bil med kvitto kan leda till att det uppstår onödiga ifrågasättande; det är bättre att allt dokumenteras.

3. Köpekontrakt mellan privatpersoner

När du säljer en begagnad bil till en privatperson behöver ni skriva ett avtal om vad som gäller för just er bilaffär. Det kan vara svårt att hålla reda på allt som behöver finnas med och är man osäker kan det vara fördelaktigt att kontakta någon professionell.

Gratis onlinevärdering av din bil
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Att skriva att bilen säljs i ‘befintligt skick’ räcker inte för att du som säljer bilen ska komma ifrån felansvar. En klausul om att bilen säljs i befintligt skick gäller inte i juridisk mening.

Även om du och köparen kommer överens och skriver in i kontraktet att inga dolda fel finns eller att köparen själv har undersökt och godkänt bilens skick, så gäller köplagen. Det vill säga att säljaren kan bli retroaktivt skyldig att åtgärda potentiella fel som uppkommit före försäljningstillfället.

Med viköperdinbil.se behöver du inte oroa dig för något som har med kontrakt eller kvitto vid bilförsäljning. Vi erbjuder en allt-i-en tjänst för bilförsäljning. Säljer du din bil till oss hjälper vi dig med allt pappersarbete och bilbyråkrati.

viköperdinbil.se nöjda kunder

4. viköperdinbil.se skriver ett legalt kontrakt åt dig

Om du vill sälja din bil snabbt, säkert och till ett bra pris ska du vända dig till viköperdinbil.se. Vi hjälper dig med alla sälja bil-papper och vi erbjuder kostnadsfria värderingstjänster, både online och på våra stationer.

Börja med att göra en onlinevärdering för att få en första uppskattning av din bils värde. När du sedan besöker oss på våra stationer runt om i Sverige har du möjlighet att sälja din bil till oss. Vi köper alla typer av bilar och tillhandahåller dessutom ett tryggare alternativ än kvitto vid bilförsäljning; ett legalt köpekontrakt.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Väldig proffsig och trevlig personal och smidigt att sälj
Elisabeth N. | Kållered | Toyota AYGO, 2006 23.09.2019
Bra service, snabbt och smidigt!
Sofia R. | Malmö | Skoda Fabia, 2008 31.05.2019
Mycket nöjd, även om det var svårt att nå stationen då jag behövde meddela sen ankomst (lång väntetid i växel samt att jag inte fick tydligt besked om det var någon ide att komma alls pga förseningen). Nu löste stationen det på bästa sätt ändå, alla eloge till dem...
Mats F. | Uppsala | Volvo V 70, 2014 23.10.2018