Undvik endast kvitto vid bilförsäljning

Ett enkelt kvitto vid bilförsäljning är inte tillräckligt; undvik missförstånd genom att skriva ett legitimt kontrakt. Lär dig mer vad du behöver tänka på.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

För att undvika att det uppstår en tvist efter en bilförsäljning är det viktigt att det finns ett legalt köpekontrakt som noggrant innehåller vad som avtalats. Vid en eventuell oenighet är ett kvitto för din bilförsäljning inte nog i rättsliga ögon.

När du säljer din bil till viköperdinbil.se kan du känna dig trygg med vårt legala köpekontrakt för bilförsäljningen. Efter många års erfarenhet i branschen har vi ett standardavtal som vi anpassar efter vad vi kommer överens om på stationen. Utför vår onlinevärdering och få ditt slutliga försäljningspris direkt.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Kontrakt vs kvitto - sälja bil

Kvitto - bilförsäljing

Vad är ett kvitto

Vad ett kvitto är behöver egentligen ingen vidare förklaring. Det är helt enkelt en bekräftelse, eller ett avtal, på att du har köpt en viss vara eller tjänst.

Ett kvitto innehåller oftast inte så mycket mer information än vad som får plats på ett ark; exempelvis produktens namn, datum, pris och moms, vem försäljaren är, samt lite information om ånger- och bytesrätt.

Kvitto sälja bil

När det handlar om vardagliga föremål så är ett kvitto som bekräftelse på ett köp alldeles tillräckligt. Men när det handlar om köp för en större summa pengar, som för bostadsrätter eller fordon, så behöver man skriva ett mer utförligt köpeavtal. Ett sälja bil-kvitto är alltså inte lämpligt.

Vad är ett kontrakt

Ett kvitto vid bilförsäljning är inte lämpligt eftersom ett kvitto inte innehåller tillräckligt med information. Det som behövs vid en bilförsäljning är ett mer utförligt kontakt.

När man ska sälja en begagnad personbil är det viktigt att allt som är överenskommet med den tilltänkta köparen skrivs in i ett avtal.

Allt som hör till bilen, utrustning och nycklar, samt bilens skick, besiktning och körsträcka, ska finnas med i köpekontraktet. När köpekontraktet är komplett ska det även signeras av båda parter för att vara giltigt; vilket ytterligare är en skillnad från sälja bil-kvitto som inte signeras.

2. Många förväxlar kontrakt med kvitto vid bilförsäljning

sälja bil kvitto

Många som söker på webben efter ‘kvitto sälja bil’ menar egentligen köpekontrakt. Det kan tyckas överdrivet och onödigt detaljerat att skriva ett utförligt köpekontrakt för försäljningen av din gamla bil; men faktum är att gör man inte det så riskerar man att det senare uppkommer en tvist.

Även om det inte rör sig om stora summor pengar är det viktigt att vara noggrann med alla sina sälja bil-papper.

Ett utförligt och skriftligt avtal är, även om det gäller för en bil som du helst bara vill bli av med, en trygghet för både för dig och köparen. Sälja bil med kvitto kan leda till att det uppstår onödiga ifrågasättande; det är bättre att allt dokumenteras.

3. Köpekontrakt mellan privatpersoner

När du säljer en begagnad bil till en privatperson behöver ni skriva ett avtal om vad som gäller för just er bilaffär. Det kan vara svårt att hålla reda på allt som behöver finnas med och är man osäker kan det vara fördelaktigt att kontakta någon professionell.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Att skriva att bilen säljs i ‘befintligt skick’ räcker inte för att du som säljer bilen ska komma ifrån felansvar. En klausul om att bilen säljs i befintligt skick gäller inte i juridisk mening.

Även om du och köparen kommer överens och skriver in i kontraktet att inga dolda fel finns eller att köparen själv har undersökt och godkänt bilens skick, så gäller köplagen. Det vill säga att säljaren kan bli retroaktivt skyldig att åtgärda potentiella fel som uppkommit före försäljningstillfället.

Med viköperdinbil.se behöver du inte oroa dig för något som har med kontrakt eller kvitto vid bilförsäljning. Vi erbjuder en allt-i-en tjänst för bilförsäljning. Säljer du din bil till oss hjälper vi dig med allt pappersarbete och bilbyråkrati.

viköperdinbil.se nöjda kunder

4. viköperdinbil.se skriver ett legalt kontrakt åt dig

Om du vill sälja din bil snabbt, säkert och till ett bra pris ska du vända dig till viköperdinbil.se. Vi hjälper dig med alla sälja bil-papper och vi erbjuder en ingående kostnadsfri värdering av din bil online och sen en snabb kontroll av din bil på en av våra stationer.

När du vill få fram din bils värde ber vi dig ange lite information om din bil. Genom att fylla i olika detaljer om din bil relaterade till bilens värdefaktorer kan vi ge dig en fullständig bilvärdering online. När du sedan besöker oss på våra stationer runt om i Sverige har du möjlighet att sälja din bil till oss. Vi köper alla typer av bilar och tillhandahåller dessutom ett tryggare alternativ än kvitto vid bilförsäljning; ett legalt köpekontrakt.

Vanliga frågor kring kvitto för bilförsäljning

F: Vad ska ett kvitto innehålla för bilförsäljning?

S:Här gäller det att inte förväxla kvitto med ett köpekontrakt eller köpeavtal. Ett kvitto är endast en bevis på vad man köpt, när man köpt varan/tjänsten och för hur mycket. Ett köpekontrakt är mer ingående och berättar om specifika avtalspunkter.

F: Hur skriver man ett köpekontrakt när man säljer bil i befintligt skick?

S: Det är inte tillräckligt att lägga till en klausul i köpekontraktet som enbart säger att bilen säljes i befintligt skick; juridiskt sett kan du fortfarande vara ansvarig för eventuella fel och brister med bilen. Därför bör man skriva ett ingående avtal som adresserar olika beröringspunkter för bilen. Det finns olika mallar ute på nätet som man kan använda, men bäst är såklart att få professionell hjälp.

F: Hur skriver man kvitto när man säljer bil privat?

S: Ett kvitto är inte tillräckligt eftersom det endast bevisar försäljning/köp vid en viss tidpunkt och för en viss summa. Köplagen gäller även vid privat försäljning så vissa avtalspunkter vara ogiltiga. I köpekontraktet bör det specificeras exakt vad som hör bilen till vad gäller nycklar, däck, extrautrustning, miltal, bilens skick, etc. Det finns många mallar för köpekontrakt på nätet för privat bilförsäljning som du kan ladda ner, men var uppmärksam på källan så att det verkligen är ett korrekt juridiskt dokument.

 

Så här betygsätter våra kunder vår service