Vad du behöver veta om bilskatt för gammal bil

Det är inte lätt att privat sälja en äldre bil som är dyr i drift, speciellt om den har hög bilskatt. Har du just en sådan, vänd dig till oss - vi köper din bil.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Bilskatten baseras på dess vikt, ålder och koldioxidutsläpp. Således kan man som regel säga att bilskatt för en gammal bil är högre än för en ny.

Lägg dessutom till att en äldre bil vanligtvis har högre bränsleförbrukning, dyrare försäkring och är mer skadebenägen, blir det sammanlagt höga driftskostnader.

Om du funderar på att sälja en äldre kostsam bil är det dessvärre lättare sagt än gjort. Få privatpersoner är intresserade av att köpa äldre, bränsle- och pengaslukande bilar. Med viköperdinbil.se kan du dock enkelt sälja en sådan bil. Vi köper din bil oavsett ålder.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Bilskatt - en kort introduktion

bilskatt för gammal bil

Hur skatter beräknas är generellt ett ganska komplicerat ämne. Och bilskatten är inget undantag. Förenklat kan man säga att bilskatten i Sverige är tänkt att betala för alla de skador som trafiken orsakar i samhället.

Det inkluderar allt från negativ miljöpåverkan, slitage på vägar, till buller och olyckor.

Summan för en bils skatt avgörs således av hur mycket bilen ifråga belastar samhället. En ny miljöbil har därför lägre skatt än ett äldre tyngre fordon av större modell. Bilskatten för en gammal bil är ofta högre än för en nyare modell.

Exakt hur detta beräknas kan vi lyckligtvis lämna åt datorer idag; via Transportstyrelsens tjänster får man enkelt all information man behöver om fordonsskatt.

Bilskatten betalas alltid i förskott, vanligtvis en gång per år om inte totalsumman överstiger 3 600 kronor. Om du har en hög bilskatt, alltså en skatt på mer än 3 600 per år, portioneras den ut på tre delbetalningar.

Tiden för din bils skattebetalning avgörs med hjälp av sista siffran i registreringsbeviset. Det är alltid den som står som ägare för en bil den månad då skatten ska betalas som är betalningsskyldig.

Exempel: Om din totala skatt är 3 700, och ditt registreringsnummer slutar på 9, ska du delbetala summan på februari, juni och oktober.

2. Djupdykning - försäljning och bilskatt för gammal bil

Som tumregel kan man säga att ju äldre bil, ju högre bilskatt. På senare år har bilens miljöpåverkan spelat en allt mer avgörande roll för skattens storlek. Det betyder att om du har en äldre bil, med höga koldioxidutsläpp, kan du råka ut för en relativt hög bilskatt.

En gammal bil kräver vanligtvis mer och oftare reparationer, förbrukar mycket bränsle, samt har högre försäkringskostnader vilket tillsammans med en hög bilskatt gör bilen dyr i drift.

salja bil skatt

Om du har upptäckt att din gamla bil blivit för dyr i drift kanske du börjar fundera på en uppgradering. Försäljning av bil med höga omkostnader är dock inte det lättaste.

En äldre bil med hög bilskatt kan vara svår att sälja; inte bara för att den är dyr att äga utan för att många numera vill ha miljövänligare alternativ. Gemene mans miljöångest försvårar din försäljning av bil av äldre modell till privatpersoner och bilhandlare.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Att tänka på om man överväger privatförsäljning

Sälja bil, skatt och omkostnader - var beredd på att få svara på frågor om ämnet när du säljer en bil privat. Eftersom det numera finns kostnadsfria onlinetjänster där man kan få fram fordonsinformation, inklusive bilskatt för en gammal bil är det bättre att köra med raka puckar med intresserade bilköpare. Det tjänar alla parter på.

Om du direkt är öppen med att bilen är dyr i drift, inklusive skatt, försäkring och bränsleförbrukning, sparar tid du genom att slippa möta spekulanter som senare avviker.

Risken för att en försäljning av en gammal bil drar ut på tiden är ändå relativt stor - det är onödigt att slösa tid på att bjuda in folk till sin privata sfär som senare drar sig ur.

Om du enkelt vill sälja en bil av äldre modell är viköperdinbil.se det bästa alternativet. Vi köper många typer av bilar, oavsett ålder, skick, och skattemängd. Utför vår värdering online idag och få möjligheten att sälja din bil inom 24 timmar. Betalningen sker omgående och säkert till ditt bankkonto.

3. Sälja bil och skatt - två varianter

När man pratar om att sälja bil och skatt kan man mena två saker; antingen fordonsskatt eller skatt på vinstbeloppet. Skillnaden är att fordonsskatten är konstant, den betalas varje år av den som äger bilen, medan vinstskatten betalas (om nödvändigt) endast vid ett enstaka försäljningstillfälle. Men vem betalar?

Vanlig bilskatt

Den som står som ägare för en bil när fordonsskatten ska betalas är också betalningsskyldig. Om bilskatten inte betalas är bilen olaglig att köra. Detta gäller även om bilen har obetald skatt från tidigare år.

Skatten måste alltid vara betald om man lagligt vill använda bilen, oavsett om du vill sälja bilen senare samma månad eller år.

I normalfall får du en betalningsavi på posten i mitten av den månad då du ska betala bilskatten. Detta är dock inte alltid fallet, ibland kommer post på villovägar, så bilägare måste själva ha koll när skatten senast ska betalas.

Skatt på vinstbelopp från bilförsäljning

Säljer du en bil och går med vinst kan du behöva skatta på en del av beloppet. Här är det dock inte lika klara besked som för fordonsskatten. Du måste själv hålla reda på när du behöver skatta.

I Sverige får man sälja enstaka personliga varor för ett belopp på max 50 000 kronor per år utan att behöva skatta. Om den total vinsten av en försäljning överstiger 50 000 kronor behöver man ta med det i en inkomstdeklaration.

Via skatteverkets olika e-tjänster får du enkel information om vad som gäller i ditt fall.

I vanliga fall är inte denna skatt något man behöver tänka på när man säljer en gammal bil eftersom beloppet brukar vara under den skattefria maxgränsen.

4. Sälj din bil till oss - vi köper din gamla bil

försäljning av bil

Är de höga kostnaderna för din bil inte längre rimliga? = Sälj din bil till oss.

Har du svårt att hitta en köpare till din gamla bil? = Sälj din bil till oss.

Vill du sälja din bil snabbt, säkert och till ett bra pris? = Sälj din bil till oss.

Vi gör försäljning av bilen enkelt.

Detta är våra fördelar:

  • Gratis prisuppskattningstjänst.
  • Gratis professionell oberoende värdering online.
  • Alla bilar är välkomna, oavsett ålder, skick och modell.
  • Alla våra tjänster och erbjudanden är gratis och icke-bindande.
  • En snabb, säker och okomplicerad bilförsäljning.
  • Vi sköter all administration; juridiskt kontrakt och avregistrering.
  • Snabb och säker banköverföring av betalningen.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Trevlig och proffsig kontakt på plats. Allt funkade jättebra, är jättenöjd!
Mattias S. | Västerås | Volvo XC 70 2011 01.12.2022
Proffsigt bemötande
Markus L. | Örebro | Volvo S 80 2007 16.11.2022
Väldigt smidigt med allt utom tidsbokningen, snålt med tid och svårt att få någon station i närheten.
Jan P. | Linköping | Renault Megane 2019 24.09.2022