Sälja bil till Finland - detta behöver du tänka på

Om man vill sälja en bil är man inte nödvändigtvis begränsad till Sverige. Lär dig här hur du säljer en bil till Finland.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Inom EU råder fri rörlighet av varor och det finns därför inga betydande begränsningar för att exportera en begagnad bil till Finland eller andra EU länder. Likväl är det inte det lättaste att genomföra i praktiken. Hela processen, från avregistrering till tulldeklaration tar både tid och ansträngning.

Om du vill undvika besväret erbjuder viköperdinbil.se en enkel lösning. Värdera enkelt din bil på vår hemsida och få ett fast försäljningspris skickat till din email.

Du väljer sedan om du vill sälja eller inte. Värderingen är oavsett 100% kostnadsfritt.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Varför vill man sälja eller exportera bil till Finland?

sälja bil till finland

En vanlig anledning till att man vill sälja en bil till Finland är att man har svårt att få den såld på den lokala marknaden. Speciellt när det handlar om försäljningar där man har ont om tid eller där den begagnade bilen är lite dyrare.

Faktum är att det är relativt vanligt för svenskar att exportera bil till Finland. Tyskland har länge varit det landet som exporterat mest bilar till Finland, men sedan ett tag tillbaka toppar Sverige.

Ungefär hälften av alla begagnade bilar importeras numera från Sverige. Ökningen av svenskimporterade fordon sägs vara en kombination av ett överutbud av personbilar i Sverige samt en gynnsam valutakurs.

Sälja bil till Finland

*Ungefärliga uppgifter för samtliga finska importbilar.

2. Sälja bil till Finland - skillnad på ny och gammal bil

Inom hela EU används samma klassificering för att skilja på nya och gamla bilar. Beroende på om din bil klassas som ny eller begagnad/gammal, gäller olika regler.

För ny bil inom EU gäller:

 • Får högst ha kört 600 mil eller levererats till en ny ägare inom 6 månader från första registreringsdatumet.

  Två exempel:

  Du har en bil som är tre månader gammal och som har gått 350 mil = NY

  Du har en bil som har gått 700 mil och är 4 månader gammal = NY

 • Du ska inte ta ut någon moms om du säljer en ny bil privat. Däremot kan köparen behöva betala moms i Finland.
 • I vissa fall kan du få tillbaka moms när du säljer bil till Finland. Det har att göra med exakt hur ”gammal” din nya bil är. För att ta reda på vad som gäller i just ditt fall, måste du kontakta skattemyndigheten.

För begagnad bil inom EU gäller:

 • En bil räknas som begagnad om den gått mer 600 mil eller levereras till den nya ägaren mer än 6 månader från första registreringsdatumet. Vice versa från en ny alltså.
 • Inte heller när du exporterar begagnad bil till Finland (eller något annat EU land), ska du ta ut någon moms.
 • Vid försäljning av en begagnad bil får du inte heller tillbaka moms.
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

3. Avgifter och ansvar - sälja bil Finland

Trots information som man kan stöta på i olika online forum har importavgifter avskaffats inom EU. Det betyder däremot inte att det är kostnadsfritt att sälja en bil till ett annat land.

Beroende på vilket EU land du säljer din bil till, kan du behöva betala registreringsavgift, eventuell moms och bilskatt. Kostnader som många misstar som importavgifter.

Om du ska sälja bil till Finland är det som regel den nya ägaren som betalar de ovan nämnda avgifterna. Din viktigaste uppgift är att kontakta de svenska myndigheterna för att avregistrera bilen. Detta måste du göra oavsett om det är du eller den nya ägaren som tar ut bilen från Sverige.

Du som säljare ansvarar för att:

 1. Göra en anmälan om att bilen ska avregistreras för export. Detta skiljer sig från en vanlig avregistrering.
 2. Skicka in handlingar som visar att bilen lämnat Sverige. Detta kan till exempel vara ett registreringsbevis från Finland eller en tullhandling.
 3. Skicka in samtliga registreringsskyltar. I vissa fall kan detta betyda att du eller köparen i Finland kan behöva beställa tillfälliga skyltar för att ta kunna transportera bilen ut ur Sverige.

Innan alla tre delar är uppfyllda, det vill säga inskickade till de svenska myndigheterna, kommer du att stå kvar som ägare för bilen.

Det kan ställa till problem eftersom en bil som fortfarande är registrerad i Sverige inte kan registreras i något annat land. Du som står registrerad på bilen är dessutom skyldig att betala både bilskatt och bilförsäkring. Vilket är tråkiga utgifter för en bil man inte själv nyttjar.

Ytterligare problem uppstår naturligtvis också om köparen gör några överträdelser med bilen, eftersom du fortfarande står som juridiskt skyldig för den.

exportera bil till finland

4. Kontrakt vid export av bil till Finland

Liksom vid alla privata bilaffärer, är det även viktigt när du exporterar bil till Finland att försäljningskontraktet mellan dig och köparen är korrekt. Det finns många utsatta moment vid en försäljning utomlands, inte minst när det kommer till betalning, och man bör ta det säkra före det osäkra för att minska risken för bedrägerier.

Se därför till att du har koll på vem köparen är, att du kan lita på att denne är vem hen säger sig vara, för att försäljningskontraktet ska vara giltigt.

Detta är de viktigaste uppgifterna som försäljningskontraktet bör innehålla:

 • Fullständiga namn och adresser på båda parter
 • Pass/ID-nummer för köparen
 • Datum och tid för leverans av fordon
 • Uteslutning av felansvar

Notera också att hela processen, från att du själv avregistrerar och att få handläggningstid hos de finska myndigheterna kan ta flera veckor.

5. Alternativ till att sälja bil till Finland: viköperdinbil.se

Att sälja bil till Finland är förknippat med en hel del ansträngning och potentiella risker. Sälj din bil till viköperdinbil.se istället. Vi köper bilar till bästa möjliga pris. Hur kan vi göra det? Jo, genom oberoende bilvärderingar och tillgång till ett stort internationellt nätverk.

Alla bilar kan värderas enkelt och professionellt via vår hemsida. Du fyller själv i uppgifter om din bil i vårt värderingsverktyg; det är allmän information om färg, bilklädsel, bilens skick och utrustning. Ladda även upp ett foto på bilens exteriör. Baserat på dessa uppgifter skickar vi dig ett försäljningspris direkt online som är giltigt i 4 dagar.

Vi är Europas största uppköpare av bilar och genom vårt internationella nätverk kan vi ofta erbjuda ett högre pris än det du kan få lokalt. Är du nöjd med vårt priserbjudande så bokar du bara en tid på en station nära dig för att överlämna bilen.

När du säljer din bil till oss överför vi bekvämt betalningen till ditt konto och tar naturligtvis hand om allt pappersarbete. Dessutom är alla våra tjänster 100% gratis för dig, oavsett om du väljer att sälja till oss eller inte.

Vanliga frågor och svar om att sälja bil till Finland

F: Hur fungerar moms när man exporterar bil till Finland?

S: Beroende på om din bil klassas som ny eller begagnad när du vill exportera den så kan det vara möjligt att få tillbaka momsen. Det gäller bilar som klassificeras som nya enligt EU:s regelverk saom i vissa fall kan ge tillbaka momsen. Skatteverket vet bäst i dessa fall.

F: Hur säljer jag en bil till Finland?

S: Läs mer om processen här ovan, men väldigt kortfattat behöver du registrera bilen för export med Tullverket och Transportstyrelsen. Detta innebär att fylla i formulär, skicka in handlingar och bevis om att bilen lämnat landet samt registreringskyltarna.

F: Vad kostar det att importera bil från Sverige till Finland?

S: Om du som bilägare ska exportera en bil så är det i regel köparen i Finland som står för eventuella avgifter som registreringsavgifter och bilskatt. Rena importavgifter har avskaffats inom EU.