Hur gör man för att bäst sälja bil privat?

Att sälja bil privat visar sig ofta vara mer komplicerat än man först trott. Ett enklare alternativ är istället att sälja den direkt till viköperdinbil.se.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Det är mycket som kan gå fel när man ska sälja sin bil privat. Annons ska skrivas, spekulanter skall träffas, och betalning ska överenskommas. Dessutom bör man vara vaksam för att inte råka ut för bedrägerier – som kan visa sig dyra.

Vill du istället göra det enkelt för dig själv och undvika onödigt huvudbry kan du vända dig direkt till viköperdinbil.se.

Till oss kan du sälja din bil snabbt, enkelt och säkert. Gör en gratis onlinevärdering och få ett försäljningspris för din bil direkt online.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

3 problem som kan uppstå när man ska sälja bil privat

För att lotsa dig genom vad som först kan verka som en hel del krångel, kommer här ”sälja bilen privat att tänka på” topp tre lista.

Två personer som står vid en bil och lämnar över bilnyckeln

1. Bilannonser privat

Värdera bilen

Det första stora arbetet vid en privat bilförsäljning är att skapa en eller flera annonser. Det finns flertalet hemsidor och appar som låter dig lägga upp försäljningsannonser.

Beroende vart du bor och hur den begagnade-bilmarknaden ser ut i din stad, kan det även vara ett alternativ att köpa annonsplats i lokaltidningen.

Svårigheten är just att försöka välja var det är bäst för just din bil att annonseras. Ofta landar man i att det mest fördelaktiga är att skapa flera olika annonser, både online och offline.

Mekaniker undersöker en bil

Nästa svårighet med att skapa en försäljningsannons brukar vara att beräkna den begagnade bilens värde på ett rättvist sätt. På viköperdinbil.se erbjuds du en gratis bilvärdering när du vill veta exakt vad din bil är värd.

Vår genomgående onlinevärdering av din bil tar hänsyn till en rad olika värdefaktorer att ta reda på det verkliga värdet av bilen. Med bara några få steg och efter du laddat upp ett foto på din bil får du snabbt ett försäljningspris från oss på mejlen.

Problemet som uppstår när vi själva ska värdera vår egen bil är att vi tenderar att vara undermedvetet partiska. Det är dessutom få lekmän som besitter tillräcklig kunskap för att kunna värdera en bil rättvist.

Det som händer när vi felvärderar, oftast övervärderar, är att det i värsta fall kan resultera i att ingen hör av sig på annonserna. Uppenbara saker som bilmärke, modell och registreringsår skall tas med i prisberäkningarna för värdet.

Och för att göra det ytterligare mer komplicerat, påverkas även priset på din bil av det aktuella marknadsläget samt framtidsprognoser, bilens utrustning, körsträckan, fordonshistoria inklusive repor och reparationer, och så vidare.

Vill du få hjälp med att värdera din bil är du varmt välkommen att använda vår onlinevärdering. I vårt värderingsverktyg anger du information om din bils generella skick och utrustning samt laddar upp en bild på din bil. Därefter, skickar vi ett slutligt försäljningspris för din bil till dig via e-post. Våra värderingstjänster är naturligtvis icke-bindande och 100% kostnadsfria. Du väljer själv om du vill sälja till oss eller inte.

Skapa annons

Ska du sälja bilen privat gäller det som ovan nämnt att välja rätt marknadsplats för att sedan kunna skapa en attraktiv annons. Utbudet online är stort både när det gäller marknadsplatser och bilannonser.

För att få uppmärksamhet gäller det att lägga extra krut på att ta snygga bilder på bilen samt på att författa en informativ och “säljande” text. En annons med suddiga eller få bilder, eller med undermålig fordonsbeskrivning, uppfattas ofta som oseriös och kan avskräcka potentiella köpare.

Ju högre pris man vill ha för sin bil, desto mer utförlig och professionell bör annonsen vara.

Väljer du däremot att sälja din bil direkt till viköperdinbil.se så slipper du allt vad som har med annons att göra. Vi har Europas största nätverk av intresserade köpare och kan därför alltid erbjuda dig ett attraktivt pris för din bil. Vi hjälper dig helt enkelt att sälja din bil genom att köpa din bil!

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Två personer som skakar hand framför en bil

2. Spekulanter

När annonsen väl är publicerad, online eller i en tidning, är det också viktigt att finnas tillgänglig när spekulanter vill höra av sig. Att köpa en bil är för dem allra flesta en stor investering och det är naturligt att man som köpare har många frågor.

Många vill ha en egen bil, med tillhörande frihet, men det är inte alla som hör av sig som har de nödvändiga medlen för ett bilköp.

Det är inte ovanligt att man som säljare får lägga mycket tid på att korrespondera, både via e-post och telefon, med potentiella köpare som senare visar sig vara mindre seriösa i sitt intresse.

När man lägger ut bilannonser privat måste man också vara beredd på att få besök av främlingar i sin privata sfär. Spekulanter kommer vilja titta på bilen, undersöka den, och även få provköra den.

Man får helt enkelt agera som en bilhandlare när man vill sälja sin bil. De allra flesta som vill köpa bil privat kommer att vilja besöka dig på kvällar och helger, normalt din fritid.

För att lyckas som en privat bilförsäljare gäller det att alltid försöka vara öppen för frågor och besök. Är man inte det riskerar man nämligen att de väljer att köpa en annan bil.

Har du en bil med några år på nacken är det tyvärr heller inte ovanligt att du får möta många spekulanter och att försäljningen drar ut på tiden. Ibland veckor, ibland månader.

Det är alltid en balansgång mellan å ena sidan att presentera bilen i sitt absolut bästa skick, och å andra sidan att inte försköna den för mycket. Med andra ord, framställer du bilen i allt för god dager riskerar du att göra tilltänkta köpare besvikna när de själva ska undersöka bilen.

Men är du alldeles för öppen och ärlig med en begagnad bils möjliga skavanker riskerar du att avskräcka potentiella köpare snabbare än nödvändigt. I dessa avgöranden är sunt förnuft din bästa vän.

3. Sälja bil privat betalning och bedrägerier

Betalning

När du har funnit den rätta köparen är det dags att börja prata betalning. Du som säljare bör vara uppmärksam på att det finns ohederliga aktörer där ute som kan försöka fuska med betalningen på olika sätt. Och tyvärr är detta med säker betalning något som ofta utelämnas i texter som man hittar när man söker på nätet “sälja bilen privat att tänka på”.

Vår erfarenhet är att man bör vara på sin vakt om allt som handlar om att sälja bil privat betalning. Just för att minska risken för bedrägerier.

Många nya betalningsmetoder, som Western Union och Paypal, kan vara osäkra eftersom du som säljare inte vet om det finns täckning för beloppet. Det är nämligen relativt lätt att förfalska digitala kvitton.

Person som sitter i en bil med en tom plånbok

Bedrägerier

En oroväckande trend är också att andra typer av bil-bedrägerier ökar. Motormännen, Sveriges största konsumentorganisation för bilister, varnar för att det finns många bedragare som skriver på privatannonser.

Privatpersoner kan presenteras med kontrakt som till synes verkar seriösa, ofta med ett erbjudande om att “sälja” sin bil till en bilhandlare, för att sedan upptäcka att det hela var bluff och båg.

Privatpersoner har skrivit på “kontrakt”, lämnat över bilen, och sedan väntat på en betalning som aldrig kommer.

För att undvika att bli bestulen på bilen är det därför avgörande att aldrig lämna ifrån sig bilnycklarna och bilen förrän betalningen är genomförd. Det är också fördelaktigt att undersöka de referenser en spekulant lämnar. Är det en seriös referens, eller är referensen en släkting eller liknande?

Detta med referenser bör man även ha i åtanke tidigare under försäljningsprocessen. Det kan vara bra att vara vaksam över vem man bjuder hem till sig. Tänk på att de som kommer och tittar på din bil även får tillgång till personliga upplysningar om dig.

För att ytterligare minska risken för bedrägerier när man ska sälja bil privat bör betalningen helst ske på ett bankkontor. När man ska sälja bil privat är avtalet även en risk faktor. Se därför till att vara så utförlig som möjligt för att slippa att osäkerhet.

Vi rekommenderar även att aldrig acceptera någon form av avbetalningsplan mellan dig och den tilltänkta köparen.

4. viköperdinbil.se - det överlägsna sättet att sälja sin bil

Har du svårt att få sålt bilen och funderar på att acceptera en privat avbetalningsaffär bara för att bli av med bilen, överväg då istället att sälja bilen direkt till oss på viköperdinbil.se. Vi tar emot alla typer av bilmärken, modeller, och årgångar.

Fördelen är inte bara att du slipper allt administrativt krångel, du får även en snabb och riskfri affär. viköperdinbil.se ordnar även ett professionellt kontrakt och betalningen sker alltid med säker banköverföring.

Vi vågar påstå att vår tjänst är det överlägsna sättet för dig att säkert, snabbt, och enkelt få sålt din bil. Både vår värderingstjänst online och våra rådgivningstjänster ute på stationerna är 100% kostnadsfria. Efter att du värderat din bil med vårt onlineverktyg får du ett priserbjudande direkt online och du kan sälja din bil till oss om du önskar.

viköperdinbil.se värdesätter insyn i alla led och uppmanar våra kunder att jämföra det prisanbud vi har gett. Det viktigaste för oss är att du känner dig trygg och nöjd med försäljningen. Därför hjälper vi dig även med allt pappersarbete, vi ordnar kontraktet och vi överför snabbt betalningen för köpet av din bil till ditt bankkonto.

Så här betygsätter våra kunder vår service