Vad får jag för min bil

Om du känner till värdet av din bil är du väl förberedd inför en försäljning. Innan någon köper din bil bör du beräkna bilvärdet.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

På viköperdinbil.se hjälper våra experter dig att ta fram bilens marknadsvärde. Med mer än 2 miljoner köpta bilar känner vi väl till den begagnade bilmarknaden och vet hur viktigt det är att känna till bilens värde.

Använd först vårt enkla värderingsverktyg online. Du fyller snabbt och enkelt i uppgifter om din bil i vårt formulär. Detta skickas till våra värdeirnsgexperter som återkommer till dig med ett exakt pris för din bil och du har fått svar på din fråga: "vad får jag för min bil". Efteråt bokar du bara en tid på någon av våra stationer för att sälja bilen om du vill.

Gratis värdering online

Få slutligt försäljningspris direkt hemifrån

Försäljning på begäran & snabb betalning

1. Vad får jag för min bil - vad är den värd?

Två personer som tittar på en skrapa på bilen

Är ditt bilmärke för närvarande mycket populärt på den begagnade bilmarknaden? Vilken typ av utrustning driver priset högre? Kan ett nytt ljud på din sedan vara ett tecken på en allvarlig defekt? Ska jag investera i reparationer innan jag säljer bilen?

Är du en av alla som undrar, vad får jag för min bil? För många ägare är det svårt att bedöma bilens värde, än mindre hur mycket de kan ta betalt för sin begagnade bil. Kunskaper om din bils skick ger dock både säkerhet i prisfrågan och när det gäller att förhindra framtida klagomål från en köpare.

Frågan är hur beräknas värdet på bilen. Kan du beräkna det själv? Och om så är fallet, hur och med vad?

För att beräkna ett bilvärde, finns flera möjligheter

Beräkna bilvärdet med prislista från bilhandlare

Med hjälp av prislistor från olika bilhandlare kan du att själv uppskatta bilens värde. Som namnet antyder är det en lista som innehåller fordonsmodeller samt priser. Listpriset är baserat på aktuell marknadssituation och uppdateras regelbundet.

De individuella försäljningspriserna tillhandahålls av olika återförsäljare för att ge intresserade parter information om den aktuella prissituationen på bilmarknaden.

Listpriset är, emellertid, primärt avsett för att ge dig en uppskattning, som i sin tur kan ge dig en idé om vad bilen för närvarande är värd.

Listpriset tar hänsyn till marknadssituationen samt den genomsnittliga värdeförlusten som uppstår för alla bilar på grund av tid och slitage. Vanligtvis hittar du din modell i en sådan prislista om du söker på tillverkningsåret. Enskilda faktorer, såsom skador, beaktas inte i sådana listor.

Det aktuella priset beror också på många andra faktorer, som direkt eller indirekt, påverkar en begagnad bils värde. Bilvärdet är därför ett individuellt värde, vilket kan vara annorlunda för varje begagnat fordon, även om de är samma modellvariant.

Beräkna bilvärde med en onlinevärderare

Liten blå bil under förstoringsglas

Automatiserade bilvärderare kan användas för att kostnadsfritt ta fram ett realistiskt försäljningsvärde, eftersom en sådan värdering också baseras på liknande prislistor.

Men även med den här metoden är det lämpligt att få bilvärdet bestämt av en professionell. En onlinevärdering ger dig fördelen av en första, grov uppskattning som du kan orientera dig mot när du prissätter.

Utgångspunkten för att beräkna “vad får jag för min bil”, är bilens grundvärde. Uppgifter om ålder, kilometerställning, märke och modell utgör grunden för vad fordonet är värt.

Informationen hittar du enkelt i din bilmanual, eller motsvarande. Faktum är dock att det krävs en expert om du vill få ett mer exakt beräknat värde på bilen.

Prislistan kan såklart användas men man ska ha i åtanke att den endast ger information om fordonets nuvarande marknadsvärde utan att ta hänsyn till bilens individuella skick, tillbehör och så vidare.

En mekaniker eller bilexpert kan emellertid ge dig det specifika värdet för ditt fordon, eftersom listor och onlinevärdering inte kan ersätta den expertis en yrkesverksam besitter.

För att göra en omfattande bedömning av en bil har de ett öga på den begagnade bilmarknaden och kan därigenom realistiskt bedöma den nuvarande prisutvecklingen. Dessutom upptäcks synliga och dolda defekter av dem under undersökningen, liksom extrautrustning och specialfunktioner.

Både användningen av bilhandlares listor och värdering av en professionell är i de flesta fall förknippade med kostnader. Få dig själv en översikt över din bil först. Det är en fördel att ha en lista över de viktigaste detaljerna med din bil. Till exempel vilka reparationer och tillägg som har gjorts. Dokument från bilbesiktning och andra inspektioner är också viktiga eftersom de visar ditt bils värde.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

2. Beräkna värdet på bilen - vilka faktorer påverkar?

Den nya bilen har ytterst lågt tal på kilometermätaren och ändå har den redan från den första timmen en hög värdeminskning. Under det första året kan en ny bil förlora upp till 30 procent i värde, beroende på modellens standard- och extrafunktioner.

Därefter fortsätter det relativt måttligt. Varje år bör man dock räkna med en förlust på cirka fem-tio procent.

Vad får jag för min bil, efter till exempel 3 år? Det finns de bilar som minskar snabbt i värde, som har mindre än hälften av sitt ursprungliga pris efter bara tre år. Vilket såklart är bra för köparen - dåligt för säljaren. Att klassificera en begagnad bil enligt vissa faktorer före en försäljning kan därför spara mycket tid och samtidigt sänka de förväntningar som kan leda till besvikelse vid den senare försäljningen.

För framtiden, när du ska investera i en ny bil, är det rekommenderat att ha i åtanke hur bilens värde står sig över tid.

Vid beräkning av bilvärdet spelar en rad kriterier roll. Självklart är fordonets körsträcka, bränsle och ålder en del av det. Men utöver de grundläggande faktorerna behöver man ytterligare fordonsdata för att ta reda på det riktiga värdet. De som realistiskt vill bedöma sin bil borde inte borste från följande aspekter:

Bilmärket

En mekaniker som undersöker undersidan på en bil

Vare sig det är Volvo, Peugeot, Citroen eller BMW - varje tillverkare skapar sitt eget specifika värde. Vissa bilmärken har rykte om sig att vara särskilt pålitliga och relativt billiga i drift.

Andra bilmärken har ett lägre genomsnittligt andrahandsvärde, omryktad att ha teknik som går sönder efter en kort tid.

Faktum är att vissa tillverkare är kända för sin låga värdeminskning. Dessa inkluderar till exempel Mercedes och Audi samt Dacia och Skoda.

Modellen

Vissa modeller är mer populära och stabila än andra. Därför bör du i förväg informera dig om vilken kategori din begagnade bil tillhör. Även om stadsjeepar (SUV's) är populära i vissa delar av Sverige, har cabs, framförallt i storstäder, ett gott återförsäljningsvärde på bilmarknaden.

För vissa återförsäljare eller individer kan modellvarianter vara avgörande för resultatet av en försäljning.

Utrustningen

Medan vissa funktioner redan är inkluderade som standard på ett antal modeller - ofta specialmodeller - kan många andra tillbehör köpas extra. Den som funderar på att köpa en bil för att sedan sälja den vidare bör överväga det här ordentligt, för det är inte alla dyra tillval och funktioner som betalar sig vid en senare försäljning, eftersom köpares preferenser kan vara väldigt olika.

Luftkonditionering, servostyrning och metallfärg - sådana funktioner saknas knappast i dagens bilar. De borde finnas tillgängliga eftersom de i de flesta fall ingår i standardutrustning.

Färgen

Du älskar lila? Inget egentligen att invända mot färgen, men med ett fordon har du inte råd med några extravaganser när det gäller färg. När du köper, leta efter populära färger som svart eller silver, det kommer hjälpa dig när du planerar en senare försäljning av fordonet.

Orange och turkos är också impopulära, i mitten finns röda och blå. Valet av seriösa färger underlättar försäljningen avsevärt, eftersom en större cirkel av parter kan vara intresserade. Det kommer du märka, om inte tidigare, vid bilvärderingen där okontroversiella färger värderas högre.

Motorn

Turboladdad husvagn, stapplande körning i en lyxig Benz? Det passar inte ihop och sänker värdet avsevärt. Den gyllene medelvägen är vanligtvis bäst - en motor som är lämplig för bilen är det bästa alternativet.

Naturligtvis betyder det också att din sportbil ska visa en stark prestanda - allt annat är inte särskilt kul, varken för dig eller en potentiell bilköpare.

Generellt kan man säga att ju kraftigare motorn, ju högre blir det uppskattade värdet. Speciellt när det gäller en tekniskt innovativ motor som en EcoBoost-motor, som är installerad i många Ford-modeller, eller till och med en elmotor. Detta har vanligtvis en positiv effekt på en begagnad bils värde.

Skicket

Den begagnade bilen är bara två år gammal, men har flera bucklor och repor? Ett sådant fordon kan få en hög värdering online, men den får ett sämre värde när den är på plats på stationen och ska värderas.

Den som äger en bil, vars underhåll är dåligt skött, bör säkerställa bättre intryck och ett snyggt utseende före försäljningen. Men inte bara externa avvikelser kan påverka värdet negativt.

Inredningen är också en viktig faktor för värdet: rengjorda golvmattor och handtag, avlägsnad lukt och klädsel utan fläckar - detta ökar bilens värde mycket.

Investera inte stora summor pengar i stora reparationer eller förändringar strax före försäljningen. Repor och bucklor är däremot vanligtvis lätta att fixa och även mindre reparationer kan vara värt att göra i många fall. Insatsen bör nödvändigtvis vara i förhållande till det förväntade försäljningspriset. Om det redan är klart att besiktningen inte kommer godkännas, lönar det sig inte längre att reparera en gammal bil.

3. När ska jag senast sälja min bil?

Man kan märka skillnad på ett fordons ålder från dag till dag: skada på karossen, slitage på växellådan eller slitna bromsar och däck är vanligt. Om du inte har tillräckligt med pengar för underhåll eller om reparationskostnaden inte längre står i proportion till fordonets värde, bör du överväga att sälja.

Dock vet inte många bilägare vilken tid som är bäst att sälja sina begagnade bilar.

I grund och botten är försäljning lämplig senast efter tre år, eftersom yngre begagnade bilar är extremt populära och värdeminskningen ännu inte har nått sin topp.

Statistiskt sett är den optimala försäljningsperioden höst och vinter. Det europeiska genomsnittspriset för begagnade bilar är högst mellan november och januari.

4. Vad får jag för min bil efter tre år?

När man ska avgöra bilens värde beror det inte bara på ålder och körsträcka, men också på märke, modell, motor och klass. För alla bilklasser är värdeminskningen med en årlig körsträcka på 1 500 mil under det första året cirka 24 procent.

Ur en ekonomisk synvinkel är de närmaste två åren inte längre en allvarlig förlust. Efter tre år ser sakerna väldigt olika ut dock.

Här har värdet för många fordonsmodeller redan halverats. Den största förlusten på en begagnad bils värde nås vid denna tidpunkt och köparen drar ofta nytta av ett idealiskt prisförhållande. I vilka använda bilmodeller är värdet retention högst, du kan se här:

De 10 bästa modellerna med högsta värdenivå

 1. Land Rover: 100,0%
 2. Porsche: 99,9%
 3. Dacia: 93,2%
 4. Mini (BMW): 92,9%
 5. Jeep: 91,5%
 6. BMW: 87,9%
 7. Audi: 87,1%
 8. Skoda: 86,5%
 9. Suzuki: 86,3%
 10. Subaru: 85,4%

*Uppskattade Europeiska priser

Det begagnade bilköpet börjar redan med valet av rätt märke. Om du har ett värdestabilt fordon, betalar sig detta också när du senare ska beräkna bilvärde och sälja den.

Om du vill behålla värdet på din begagnade bil så långt som möjligt bör du vara uppmärksam på regelbunden vård. Var noga med att dokumentera alla inspektioner och underhåll i servicehäftet.

5. Vad får jag för bilen efter en olycka?

Lite sorglöshet i trafiken och olyckan är snabbt framme. Oavsett om den är självförvållad eller orsakad av ett annat fordon, spelar det mest roll för försäkringen.

För den med skadad bil är besväret i förgrunden, eftersom det egna fordonet i värsta fall har drabbats avsevärda skador, vilket väsentligt minskar bilens värde.

I grund och botten görs en åtskillnad mellan mindre skador som innefattar bucklor och repor samt den totala tekniska och ekonomiska skadan. Vid en totalskada är den begagnade bilen skrot. Det går inte reparera och bilvärdet är noll.

Med en omfattande skada är reparationer inte ekonomiskt värda, eftersom restvärdet är lägre än de beräknade reparationskostnaderna. Återstående värde bestäms av en expert vid en olycka.

6. Vad kan jag få för min bil om den har motorskador?

Om olyckan har orsakat motorfel kan detta variera beroende på olyckans omfattning. Om väsentliga komponenter i motorn, som påverkar bilens funktion, har skadats vid en olycka är reparationer vanligtvis inte lönsamma.

Verkstadskostnaderna överstiger ofta bilvärdet; den begagnade bilen förklaras som en total ekonomisk förlust.

Om du har välbevarade dokumenterade bevis på reparationer och regelbundet underhåll, till exempel utbyte av slitna delar, kan det i senare försäljningssamtal användas som bevis och argument mot prissänkning.

7. Bilvärdering utan registrering?

En mekaniker som undersöker en bil

Om du har kommit fram till att sälja din begagnade bil är en fordonsbedömning väsentlig för att ta reda på; “vad får jag för min bil”. Problemet här är att många bara erbjuder en värderingstjänst mot en engångs- eller en månadsavgift.

Detta har ofta en avskräckande effekt på många bilägare. Faktum är att det också finns en variant där du gratis kan beräkna bilvärdet utan registrering; viköperdinbil.se!

Värderingen från viköperdinbil.se är en prisuppskattning online, som du i anslutning till också kan få en personlig värdering på en av våra stationer. Värdet som bestäms online baseras på aktuella marknadsdata, med vilka fordonsvärdet statistiskt beräknas på några sekunder.

Denna bedömning täcker emellertid inte bilens individuella tillstånd, någon specialutrustning eller tillbehör.

Vår kunniga personal kommer i detalj att undersöka och ta hänsyn till enskilda egenskaper av din bil för att kunna ge dig ett priserbjudande. Detta görs utan några avgifter.

Med oss undersöks alla typer av begagnade bilar gratis. Oavsett tillverkare eller skick kan vi erbjuda en okomplicerad bilförsäljning.

Slutsats

Dra nytta av vår kostnadsfria bilvärderingsservice genom att använda vår onlinevärdering. Boka sedan en tid där vi mer detaljerat undersöker din bil och kan ge dig ett försäljningserbjudande.

Vår service för att beräkna en bils värde

 • Kostnadsfri onlinevärdering
 • Icke-bindande bilvärdering av våra experter på stationen
 • Möjlighet att sälja direkt
 • Du behöver inte oroa dig för någonting efter försäljningen
 • Alla formaliteter tas över av oss

Att hitta hur man bäst beräknar bilvärdet och vilka faktorer som spelar en nyckelroll i det här fallen, verkar vid den första anblicken inte vara lätt. Men får du en översikt över din egen begagnade bil är värderingen inte längre en stor utmaning.

viköperdinbil.se erbjuder dig med de två kostnadsfria värderingarna ett snabbt, okomplicerat och idealiskt tillfälle ett säkert sälja din bil. Att ta reda på, “vad får jag för min bil”, har aldrig varit så lätt!

Så här betygsätter våra kunder vår service

Mycket proffsigt och välskött!
Ulrik K. | Helsingborg | Volvo XC 60, 2017 20.09.2019
Smidigt, snabbt och trevlig personal! Svårt att hitta nått att klaga på!
Jonas F. | Solna | BMW 3er, 2007 22.08.2019
Snabbt och smidigt.
Sven Erik L. | Uppsala | Volvo V 40, 2015 25.07.2019