Dags för nytt bilköp? Lär dig våra bästa knep för en bra affär

Vid ett nytt bilköp måste man överväga; hur säljs den gamla bilen bäst och även, är det bäst att köpa en ny eller en begagnad bil.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Är det dags att göra en uppgradering av den gamla bilen? Behöver familjen en extrabil för att få vardagen att gå ihop? Oavsett anledning, här tipsar vi om hur du kan göra ett smart bilköp och en lyckad försäljning av den gamla.

Att tänka på vid bilköp, oavsett ny eller begagnad, är andrahandsvärdet. Ta reda på så mycket som möjligt för att undvika en stor förlust.

Hos viköperdinbil.se får alla bilar en kostnadsfri, oberoende och icke-bindande värdering. Våra experter räknar ut din bils andrahandsvärde, oavsett dess ålder, modell eller skick. Dessutom, helt online!

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

bilköp i bilhall

1. Bilköp - sälj din gamla bil först

När du ska köpa en ny bil behöver du först bli av med den gamla. Vanligtvis betyder det, att ju mer du får ut för din gamla bil, desto mer pengar har du över till köpet av den nya.

Du kan välja att sälja din gamla bil privat, via någon annonssajt. Detta är ofta lika med en utdragen process där du får träffa många pratglada intressenter i din privata sfär och förhandla om priset med lika många.

att tänka på vid bilköp

Ett annat alternativ är att sälja bilen till den bilhandlare där du ska köpa din nya bil. Vad man ska ha i åtanke är dock att i en inbytes-affär är det ofta bilhandlaren och inte du som går mest plus.

En bilhandlare kan erbjuda ett högt pris för din gamla bil, vilket initialt verkar bra, men ofta upptäcker man att de sedan vill ha ett högt pris även för den nya bilen. Vilket sammanlagt betyder att hela affären blir mindre ekonomiskt lyckad för dig.

Det går ofta att spara mer pengar genom att sälja sin gamla bil och sedan köpa sin nya bil, separat.

Få ut maximalt av din bil - viköperdinbil.se

När du ska köpa eller sälja en bil ska du tänka på vad som blir bäst för dig. Om du vill sälja din bil snabbt, säkert och till ett bra pris ska du vända dig till viköperdinbil.se.

Vi tar emot och värderar alla typer av bilar, även de som är svårsålda privat på den lokala marknaden och inte heller kvalificerar för inbyte hos bilhandlare. Tack vare vårt stora handelsnätverk i Europa kan vi erbjuda ett attraktivt pris för de flesta bilar.

2. Bilköp - ny bil

Det största som talar emot ett nybilsköp är såklart kostnaden. En ny bil kostar mer än en motsvarande begagnad. Sen ska man också räkna med, utöver ett högre inköpspris, att en ny bil i runda slängar förlorar mer än halva sitt värde efter fyra år.

Andrahandsvärdet är ofta betydligt lägre än det originalpris man får betala hos bilhandlaren.

Att köpa en ny bil ska inte ses som en ekonomisk investering, snarare en investering i komfort och säkerhet. Det som talar för ett nybilsköp är just det, du får en bil med nya finesser, bättre säkerhet, bekvämlighet, garanti och du slipper besikta den de närmaste åren.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Nybilsköpare är ofta intresserade av ny teknik som kommer med nya bilar. Dels teknik för att koppla samman hemelektronik med bilen; exempelvis inbyggda Ipad-stöd i baksätet eller smidiga lösningar för att koppla samman telefonen med bilen.

Den andra teknik-fördelen med nya bilar är att säkerheten förbättras. Nya bilar har tekniska säkerhetssystem bestående till exempel av döda-vinkeln hjälp, autobroms och backkamera.

Andra nybilsköpare är intresserade av nya typer av bilar, som inte fanns på marknaden för några år sedan. Intresset för elbilar, hybridbilar och bilar som helt enkelt har lägre bränsleförbrukning och mindre skadliga utsläpp, ökar för var dag.

Andrahandsvärde av nya bilar

smart bilköp

Att tänka på vid bilköp är andrahandsvärdet. Du kan få mycket för pengarna om du köper en ny bil - men av förra årets modell. Många bilhandlare rear ut tidigare årsmodeller och här finns det utrymme att göra riktiga kap, både vid inköpet och i det långa loppet.

Satsa på att hitta en kvalitets-bil istället för att stirra dig blind på senaste modellen, för att göra ett smart bilköp. Ibland är de nyaste modellerna även bäst-i-test, ibland är förra årets modeller bättre.

Läs biltester och kolla på andras omdömen. Om bilen funnits ett tag på marknaden är det också större chans att det finns fler omdömen från andra som redan köpt den.

När det sen väl är dags att uppgradera bilen på nytt, är du välkommen att få en gratis bilvärdering online på vår hemsida. Du fyller i generella uppgifter om olika värdefaktorer för bilar, t.ex. färg, antal tidigare ägare, extrautrustning och skick, och utifrån de uppgifter du tillhandahåller fastställer våra experter ett försäljningspris för din bil. Du får alltså en oberoende värdering av din bils andrahandsvärde.

3. Bilköp - begagnad bil

En svensk Sifo-undersökning från 2017 visade att hälften av de som deltog i studien var oroliga i samband med ett köp av en begagnad bil. Känslan av att man blir lurad vid ett begagnat bilköp, vare sig det är från en privatperson eller en traditionell bilhandlare, skapade oro hos många.

Oron grundar sig för de flesta i en bristande bilkunskap. För att kunna värdera och prissätta en bil behöver man ha stor kunskap om både bilar och bilmarknaden.

Har man svårt att värdera en bil rättvist får man också problem när man ska avgöra om priset på den bilen man är intresserad av är rimligt. Den dissonansen gör att många känner skepticism inför ett begagnat bilköp och betalning som hör till.

En begagnad bil kan man köpa både av privatpersoner och bilhandlare. Här får du själv undersöka vart du kan få mest för pengarna utan att tumma på säkerheten.

Säkerhet i form av kontrakt, betalning och bilens värde. Både köp hos bilhandlare och vid privata bilköp är betalning alltid känsligt, eftersom man varken vill bli lurad eller utsatt för bedrägeri.

Andrahandsvärde av begagnade bilar

Fördelarna med ett köp av en begagnad bil är såklart att du kan få mycket för pengarna. Speciellt om du köper en nyare begagnad bil.

Hittar du en bil som endast har några få år på nacken, få mil körda, och är i ett allmänt gott skick, har du dragit en vinstlott. Du får en relativt ny bil som även står sig bra på marknaden när du vill sälja den vidare.

Även när det handlar om att köpa en begagnad bil så är research a och o. Undersök vad du verkligen får ut av köpet, även i det långa loppet för att få till ett smart bilköp.

4. Sälj din bil till viköperdinbil.se

bilköp betalalning

Det vi rekommenderar, oavsett om du ska köpa en sprillans ny eller en begagnad bil, är att göra din research och att sälja din gamla bil separat. För att få det allra mesta av båda affärerna ska man inte låsa sig fast vid en bilhandlare eller traditionella försäljningsmetoder.

I många fall så är grunden för ett bra bilköp en lyckad försäljning av den gamla bilen. Ju mer du får ut av din gamla bil, desto mer ekonomiskt svängrum har du för det nya köpet.

Det lönar sig alltid att få sin bil oberoende värderad inför en försäljning för att få reda på hur mycket du kan få för den.

Hos viköperdinbil.se gör våra experter en värdering åt dig kostnadsfritt och utan någon förpliktelse. Vi är intresserade av att köpa alla typer av bilar och vår affärsidé är att göra bilförsäljning så enkel som möjlig för våra kunder.

Ju nöjdare kunder, ju bättre för oss. Över en miljon européer har redan sålt sin bil till oss, ska du bli nästa?

Så här betygsätter våra kunder vår service

Mycket smidigt från början till slut. Fick det pris jag blev erbjuden från början. Inget krångel alls
Raymond C. | Norrköping | Volvo XC 60 2013 18.01.2023
Jättenöjd. Budet jag fick via hemsidan stod fast när jag kom till inlämningsstället. Kontrollen gick snabbt och smidigt och jag fick pengarna dagen efter.
Johan H. | Malmö | Toyota Avensis 2003 08.11.2022
Supernöjd ...snabbt smidigt ....pengarna inom 3 dagar
Fia R. | Hisings Backa | Mercedes-Benz CLA-Klasse 2018 18.09.2022