Vad kostar det att äga bil? Här är de 6 största avgifterna

Att äga en bil kostar mer än den initiala inköpskostnaden. För att undvika obehagliga överraskningar kan man göra en kostnadskalkyl inför bilköpet.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Vad kostar det att äga en bil? Kostnaden för att köpa en bil undgår ingen. Dock tillkommer det utöver bränslekostnader även kostnader för reparationer, service, försäkring, skatt, däck, och parkering. Du bör även ta den årliga värdeminskningen i beaktning.

Inför ett bilköp är det därför rekommenderat att göra en kostnadskalkyl. Med en kalkyl får du enkelt en överblick över vilken typ av bil du har råd med. Om du vill sälja din bil, för att finansiera ett nytt bilköp eller helt enkelt få pengar över till annat, så vändig till oss - vi köper din bil.

Gratis värdering online

Få slutligt försäljningspris direkt hemifrån

Försäljning på begäran & snabb betalning

vad kostar det att äga en bil

Vad kostar det att äga en bil - gör en kalkyl

Det finns ett antal olika faktorer att ta med i beräkningarna för att ta reda på, “Vad kostar min bil”. Vi har listat 6 punkter du bör ta med i din kostnadskalkyl inför bilköpet.

1. Bränslekostnader

En av de största kostnaderna med en bil är utgifter för drivmedel. Kostnaden för både bensin och diesel har stigit de senaste åren och det finns risk för fler ökningar allteftersom miljökraven skärps.

Ungefär 60 procent av priset på bensin är skatt. Svaret på, vad kostar det att äga en bil idag jämfört med för några år sen, besvaras delvis med att det är dyrare idag än för 10 år sedan eftersom det har blivit betydligt dyrare med både bensin och diesel.

År 2008 kostade en liter bensin cirka 12-13 kronor. 10 år senare, 2018, låg det genomsnittliga bensinpriset på cirka 16 kronor litern.

Detta beror inte på att värdet av kronan har förändrats. Hade bensinpriset varit kvar på samma nivå som år 1980, hade en liter bensin kostat mellan 9-10 kronor.

I din kostnadskalkyl för drivmedel ska du räkna med:

  • Hur många mil du kör per år. Tips, börja med hur långt du kör per vecka, sedan månad, och gångra det med 12.
  • Hur mycket din bil drar per mil.
  • Hur mycket ditt drivmedel kostar.
  • Antal mil x hur mycket bilen drar x priset för drivmedel = årskostnad.

Man brukar räkna med att en bil i genomsnitt kör 1 250 mil per år. I ett exempel där bilen drar 0,8 l per mil, ger det en årlig bränslekostnad på 16 000 kronor (1 250 x 0,8 x 16).

2. Kostnader för bilreparation och service

Detta varierar såklart också beroende på vilken bil du har. Bilreparation för dyrare märken och modeller brukar kosta mer att reparera än budgetbilar, eftersom deras reservdelar även är dyrare. Däremot kan en äldre bil vara mer skadebenägen och därför bli en kostnadsfälla.

Bilreparationer för äldre bilar är i vissa fall inte ekonomiskt försvarbart. Ju äldre en bil är desto oftare måste man se till att reparationskostnaderna inte överstiger bilens värde. Man räknar ofta med att en bils livslängd är 15-20 år.

Tips - innan du bestämmer dig för att göra dyra bilreparationer, utför vår värdering online för att få bilens exakta restvärde. En oberoende värdering kan hjälpa dig avgöra vilka reparationer som är vettiga att göra ur en ekonomisk synpunkt, eller om det är smartare att sälja bilen. Alla våra tjänster är kostnadsfria, så en värdering från oss är alltid lönsam.

Även kostnader för service varierar kraftigt beroende på vilken bil du har. Generellt brukar man säga att en bil behöver servas efter 1500 mil, så ungefär en gång per år.

Dyrare märken kan i vissa fall vara dubbelt så dyra att serva än budgetbilar. Även valet av verkstad, fristående eller auktoriserad, kan göra att priserna skiljer sig markant.

Här måste du göra din egen undersökning för att hitta lokala verkstadspriser för din typ av bil.

Generellt kan man räkna med att en bilmekaniker kostar cirka 1 000 kronor per timme. Bilservice kostar cirka 2 400 kronor per år.

3. Skattekostnader

Fordonsskattens storlek varierar beroende på bilens ålder, vikt och mängden koldioxid-utsläpp. Generellt kan man säga att ju äldre, tyngre och ju högre CO2-utsläpp, desto högre beskattning.

vad kostar min bil

För nya bilar är bilskatten relativt låg; för en del nya miljöbilar behöver man inte skatta alls de första åren. Sedan 2018 finns det även en bonus för de som köper en ny miljöbil vars CO2-utsläpp är under 60g/km.

Det är viktigt att ta med i beräkningarna hur mycket du ska betala i bilskatt eftersom det kan skilja sig tusentals kronor per år. Har du en gammal bil med hög skatt kan du på några år tjäna in de pengarna om du gör ett nyköp. En bil med hög skatt är svår att få såld på den lokala marknaden.

Dels eftersom skatterna för bilar med hög miljöpåverkan ständigt höjs. Nya, miljövänliga bilar kan dessutom få en bonus på upp till 60 000 kronor om de släpper ut mindre än 60 gram CO2 per kilometer.

Det är tänkt att bilskatten ska betala för den slitage trafiken har på samhället. Skatten ska alltså betala för vägunderhåll, olyckor, miljöpåverkan, och liknande.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

4. Försäkringskostnader

Precis som med de andra kostnaderna för en bil så varierar också avgifterna för försäkring. Några tusenlappar per år får man ändå räkna med att försäkringen kostar, oavsett vad man har för bil.

Det finns många sajter där man med hjälp av registreringsnummer, personnummer och annan kortfattad information om din bil kan jämföra försäkringskostnader mellan olika bolag. En uppskattad försäkringskostnad per år är cirka 4 000 kronor.

De faktorer som påverkar hur dyr din försäkring är:

  • Vilken typ av bil du har: dyr bil = dyrare försäkring
  • Din olyckshistorik: Tidigare olyckor = dyrare försäkring
  • Vilken sorts täckning och självrisk du väljer: ju mer du är villig att betala vid tillfälle av olycka = dyrare försäkring
  • Din ålder: Ung = dyrare försäkring
  • Vilket jobb du har: riskfyllda jobb = dyrare försäkring
  • Var du bor: bor du i ett tätbefolkat område eller i ett område med mycket brottslighet = dyrare försäkring

5. Däck och andra övriga kostnader

Kostnader för däckslitage, parkeringsavgifter, besiktning och andra “små” avgifter kan vara värt att ta med i sin bilbudget. Var för sig kanske är det möjligtvis små, men sammanlagt kan de göra avtryck på din personliga ekonomi.

Däckkostnader brukar vara den största utgiften i denna grupp. Dels behöver du både sommar- och vinterdäck, och allt eftersom de slits behöver du köpa nya. Ett nytt däck kostar cirka 1 000 kronor.

Det viktigaste, för båda däck-typerna, är att ha koll på mönsterdjupet.

När dina däck faller utanför det tillåtna mönsterdjupet kan du få böter om du blir stoppad av polis.

6. Värdeminskning - vad kostar min bil

Sist, men långt ifrån minst, måste du räkna med vad din bil förlorar i värde varje år. Detta är något man måste räkna med när man gör en kalkyl för “vad kostar det att äga en bil”. Om du vill köpa en helt ny bil måste du tyvärr räkna med att den förlorat ungefär halva sitt värde redan efter dess första fyra år.

Balansgången mellan vad kostar min bil i drift + vad du kan få för den vid försäljning = vad kostar det att äga en bil.

Värdeminskningen är ofta där de största felräkningarna uppstår. Som ovan nämnts, är det inte ovanligt att nya bilar sjunker med tiotusentals kronor per år.

Köper du däremot en begagnad bil kan den efter några år i din ägo var svårsåld eftersom den känns omodern eller rent av är gammal och sliten, och därför också minskar stort i värde.

Vänd dig till viköperdinbil.se om du vill ta reda på vad din bil är värd. Få snabbt och enkelt en oberoende, personlig och icke-bindande expertvärdering helt online.

7. Fyll i vår tabell

Sälj din bil till viköperdinbil.se

Om du vill sälja din gamla bil inför ett nyköp, eller helt enkelt upptäckt att bilen blivit för dyr, kan du vända dig till viköperdinbil.se. Vi köper olika typer av bilar, av alla åldrar, modeller och skick. Våra tjänster är alltid gratis och icke-bindande, du behöver aldrig känna något säljtvång.

bilreparation - vi köper din bil

För att ta reda på vad en bil är värd erbjuder viköperdinbil.se en kostnadsfri värderingstjänst. Värderingen hjälper dig få fram ett riktigt pris för både en bil som du vill köpa eller sälja.

Genom att använda dig av vår onlinevärderingstjänst får du en professionell värdering online utan att förbinda dig till något.

Om du vill få reda på det verkliga värdet av en bil fyller du själv enkelt i uppgifter om din bil på vår hemsida. Uppgifterna rör sig om hur många tidigare ägare bilen haft, vilken färg den har, typ av bilklädsel och sen vidare detaljer om dess skick och utrustning.

Slutligen laddar du upp en bild på bilen och skickar all information till våra experter som då kan fastställa ett försäljningspris för din bil. Du får priset skickat via e-post och väljer själv sedan om du vill sälja eller inte.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Mycket proffsigt o härlig personal. Bra pris för bilen
Åsa B. | Norrköping | Mazda CX-3, 2016 27.04.2022
Jag är oerhört nöjd. Allt gick smidigt och proffsigt.
Göthbergs El A. | Gävle | Audi A6, 2013 17.09.2019
ni är helt superbra på allt.
Joey Luc L. | Västerås | Audi TT, 2015 19.08.2019