Vad kostar det att äga en bil? Beräkna här!

Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Vad kostar bilen?

Vad kostar det att äga en bil? Med en kalkyl får du enkelt en överblick över vilken typ av bil du har råd med. Om du vill sälja din bil, för att finansiera ett nytt bilköp eller helt enkelt få pengar över till annat, så vändig till oss - vi köper din bil.

 • Gratis bilvärdering online
 • Få ditt försäljningspris per e-post
 • Boka tid på en station & få betalt

Vad kostar det att äga en bil: månadskostnad bil kalkyl

Vill du veta vad din bil kostar per månad eller per år? Nedan hittar du ett praktiskt uträkningsverktyg som hjälper dig att klargöra alla dina bilkostnader.

Ange (förväntade) kostnader per månad i alla fält
Månadskostnaderna är: .. kr

Årskostnaden är: .. kr

Vad kostar det att äga bil:

Kostnaden för en bil går längre än att bara köpa den. Direkt efter köpet märker du vad de verkliga bilkostnaderna är. Man märker till exempel med en sparsam liten bil att bilkostnaderna per kilometer inte är så illa, men att en tung SUV medför högre bilkostnader.

Att kartlägga kostnaderna för din bil innan du gör ett köp är mycket viktigt, men en fallgrop är ofta att glömma kostnaderna. Alla bilägare är inte medvetna om alla faktorer som påverkar bilkostnaderna.


Faktorer som påverkar vad det kostar att äga en bil

Kostnaderna beror på flera variabler. Var medveten om varje när du beräknar bilkostnader.

Kostnaden för att köpa en bil undgår ingen. Dock tillkommer det utöver bränslekostnader även kostnader för reparationer, service, försäkring, skatt, däck, och parkering. Du bör även ta den årliga värdeminskningen i beaktning.

Visste du att din personliga körstil också påverkar bilkostnaderna?
En ekonomisk körstil påverkar förbrukningen av din bil. Kör du väldigt fort, många korta turer eller långt med skavanker? Då kan detta öka förbrukningen.

Ta hänsyn till följande när du beräknar bilkostnaderna::

Skattekostnader

Fordonsskattens storlek varierar beroende på bilens ålder, vikt och mängden koldioxid-utsläpp. Generellt kan man säga att ju äldre, tyngre och ju högre CO2-utsläpp, desto högre beskattning.

För nya bilar är bilskatten relativt låg; för en del nya miljöbilar behöver man inte skatta alls de första åren. Sedan 2018 finns det även en bonus för de som köper en ny miljöbil vars CO2-utsläpp är under 60g/km.

Det är viktigt att ta med i beräkningarna hur mycket du ska betala i bilskatt eftersom det kan skilja sig tusentals kronor per år. Har du en gammal bil med hög skatt kan du på några år tjäna in de pengarna om du gör ett nyköp. En bil med hög skatt är svår att få såld på den lokala marknaden.

Dels eftersom skatterna för bilar med hög miljöpåverkan ständigt höjs. Nya, miljövänliga bilar kan dessutom få en klimatbonus om de uppfyller specifika utsläppningskrav.

  Det är tänkt att bilskatten ska betala för den slitage trafiken har på samhället. Skatten ska alltså betala för vägunderhåll, olyckor, miljöpåverkan, och liknande.

Försäkring

Precis som med de andra kostnaderna för en bil så varierar också avgifterna för försäkring. Några tusenlappar per år får man ändå räkna med att försäkringen kostar, oavsett vad man har för bil.

Det finns många sajter där man med hjälp av registreringsnummer, personnummer och annan kortfattad information om din bil kan jämföra försäkringskostnader mellan olika bolag. En uppskattad försäkringskostnad per år är cirka 4 000 kronor.

  De faktorer som påverkar hur dyr din försäkring är:

  • Vilken typ av bil du har: dyr bil = dyrare försäkring
  • Din olyckshistorik: Tidigare olyckor = dyrare försäkring
  • Vilken sorts täckning och självrisk du väljer: ju mer du är villig att betala vid tillfälle av olycka = dyrare försäkring
  • Din ålder: Ung = dyrare försäkring
  • Vilket jobb du har: riskfyllda jobb = dyrare försäkring
  • Var du bor: bor du i ett tätbefolkat område eller i ett område med mycket brottslighet = dyrare försäkring

Kostnader för bilreparation och service

Detta varierar såklart också beroende på vilken bil du har. Bilreparation för dyrare märken och modeller brukar kosta mer att reparera än budgetbilar, eftersom deras reservdelar även är dyrare. Däremot kan en äldre bil vara mer skadebenägen och därför bli en kostnadsfälla.

Bilreparationer för äldre bilar är i vissa fall inte ekonomiskt försvarbart. Ju äldre en bil är desto oftare måste man se till att reparationskostnaderna inte överstiger bilens värde. Man räknar ofta med att en bils livslängd är 15-20 år.

Även kostnader för service varierar kraftigt beroende på vilken bil du har. Generellt brukar man säga att en bil behöver servas efter 1500 mil, så ungefär en gång per år.

Dyrare märken kan i vissa fall vara dubbelt så dyra att serva än budgetbilar. Även valet av verkstad, fristående eller auktoriserad, kan göra att priserna skiljer sig markant. Här måste du göra din egen undersökning för att hitta lokala verkstadspriser för din typ av bil.

  Tips - innan du bestämmer dig för att göra dyra bilreparationer, utför vår värdering online för att få bilens exakta restvärde. En oberoende värdering kan hjälpa dig avgöra vilka reparationer som är vettiga att göra ur en ekonomisk synpunkt, eller om det är smartare att sälja bilen. Alla våra tjänster är kostnadsfria, så en värdering från oss är alltid lönsam.

Bränslekostnader

En av de största kostnaderna med en bil är utgifter för drivmedel. Kostnaden för både bensin och diesel har stigit de senaste åren och det finns risk för fler ökningar allteftersom miljökraven skärps.

Ungefär 60 procent av priset på bensin är skatt. Svaret på, vad kostar det att äga en bil idag jämfört med för några år sen, besvaras delvis med att det är dyrare idag än för 10 år sedan eftersom det har blivit betydligt dyrare med både bensin och diesel.

  I din kostnadskalkyl för drivmedel ska du räkna med:

  • Hur många mil du kör per år. Tips, börja med hur långt du kör per vecka och sedan månad
  • Hur mycket din bil drar per mil. Hur mycket ditt drivmedel kostar.

Värdeminskning

Sist, men långt ifrån minst, måste du räkna med vad din bil förlorar i värde varje år. Detta är något man måste räkna med när man gör en kalkyl för “vad kostar det att äga en bil”. Om du vill köpa en helt ny bil måste du tyvärr räkna med att den förlorat ungefär halva sitt värde redan efter dess första fyra år.

Balansgången mellan vad kostar min bil i drift + vad du kan få för den vid försäljning = vad kostar det att äga en bil.

Värdeminskningen är ofta där de största felräkningarna uppstår. Som ovan nämnts, är det inte ovanligt att nya bilar sjunker med tiotusentals kronor per år.

Köper du däremot en begagnad bil kan den efter några år i din ägo var svårsåld eftersom den känns omodern eller rent av är gammal och sliten, och därför också minskar stort i värde.

  Vänd dig till viköperdinbil.se om du vill ta reda på vad din bil är värd. Få snabbt och enkelt en oberoende, personlig och icke-bindande expertvärdering helt online.

Vad kostar det att äga en bil: spara in på bilkostnaderna

Att räkna ut vad det kostar att äga en bil kan ibland bli skrämmande då kostnaderna ofta är högre än förväntat. Vill du därför spara på bilkostnaderna? Läs våra spartips:

 • Använd bilen mindre. Ibland är cykeln eller kollektivtrafiken lika snabb. Bra för plånboken och bra för miljön!
 • Se till att du har bra däcktryck. Studier visar att när däcken inte är ordentligt pumpade förbrukar bilen 5 % mer bränsle.
 • Kör inte för fort. Förutom risken för böter förbrukar din bil mycket mer bränsle i höga hastigheter.
 • Har du inte använt din bil på ett tag? Ställ av bilenså att du inte behöver betala skatten.
 • Se alltid till att du servar din bil i tid. Reparationer är nästan alltid dyrare än underhåll.
 • Samåk. Genom att dela körning med andra sparar du många mil.
 • Kör säkert och följ reglerna. Genom att följa reglerna slipper du kostsamma böter och du är mindre benägen att orsaka skada.
 • Fundera på hur mycket du verkligen behöver din bil och om du kanske klarar dig utan den. Genom att sälja din bil har du färre fasta kostnader
vad kostar det att äga en bil

Kostar det för mycket pengar att äga en bil?

Om du vill sälja din gamla bil inför ett nyköp, eller helt enkelt upptäckt att bilen blivit för dyr, kan du vända dig till viköperdinbil.se. Vi köper olika typer av bilar, av alla åldrar, modeller och skick. Våra tjänster är alltid gratis och icke-bindande, du behöver aldrig känna något säljtvång.

För att ta reda på vad en bil är värd erbjuder viköperdinbil.se en kostnadsfri värderingstjänst. Värderingen hjälper dig få fram ett riktigt pris för både en bil som du vill köpa eller sälja.

Genom att använda dig av vår onlinevärderingstjänst får du en professionell värdering online utan att förbinda dig till något.

Om du vill få reda på det verkliga värdet av en bil fyller du själv enkelt i uppgifter om din bil på vår hemsida. Uppgifterna rör sig om hur många tidigare ägare bilen haft, vilken färg den har, typ av bilklädsel och sen vidare detaljer om dess skick och utrustning. All information skickas till våra experter som då kan fastställa ett försäljningspris för din bil. Du får priset skickat via e-post och väljer själv sedan om du vill sälja eller inte.

Fördelar med viköperdinbil.se:

 • Gratis bilvärdering online
 • Ett icke-bindande priserbjudande för din bil
 • Mer än 15 stationer runtom Sverige
 • Snabb och säker betalning
 • Vi sköter allt administrativt pappersarbete, inkl. ägarbytet

På så sätt blir du av med alla de där irriterande kostnaderna för din bil och du får pengarna överförda direkt till ditt bankkonto!

Så här betygsätter våra kunder vår service

Allt fungerade smidigt och jag kunde inte bli nöjdare!

Det var en snabb och smidig bilaffär. Inga som helst problem.

Vanliga frågor om vad kostar det att äga en bil

F: Hur räknar jag med kostnader för däck?

S: Kostnader för däckslitage kan vara värt att ta med i sin bilbudget. Dels behöver du både sommar- och vinterdäck, och allt eftersom de slits behöver du köpa nya. Ett nytt däck kostar cirka 1 000 kronor. Håll koll på mönsterdjupet både på vinter- och sommardäcken! När dina däck faller utanför det tillåtna mönsterdjupet kan du få böter om du blir stoppad av polis.

F: Vad kostar en bil i månaden?

S:Det går tyvärr inte att svara på det allmänt eftersom kostnader för försäkring och bränsle varierar kraftigt. Det finns även stora skillnader i servicekostnader för olika bilmärken. Du bör även räkna på hur mycket du kör med bilen och ta dess värdeminskning i beaktning. Vi hjälper dig reda ut allt här!

F: Hur beräknas värdet för min bil?

S: Värdet för din bil bestäms utifrån värdeminkning för din bilmodell, marknadsvärdet och ditt fordons skick. Värdeminskningen är värdet på din bil i perfekt skick och utan ett avvikande miltal. Marknadsvärdet bestäms utifrån efterfrågan på din bilmodell och typ av modell. Skicket på din bil indikerar i slutändan det faktiska värdet på din bil. Begär ett kostnadsfritt och icke bindande försäljningspris nu och upptäck vad din bil faktiskt är värd.Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Få exklusiva experttips om bilar

När du anmäler dig godkänner du samtidigt de allmänna användarvillkoren samt vår sekretesspolicy .