Allt du ska tänka på vid bilköp hos bilhandlare

Vad ska man tänka på vid bilköp av bilhandlare? Vi ger dig 5 handfasta tips vad det gäller att köpa din nya bil men och vad du ska göra med din gamla bil.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Det finns bilhandlare som säljer nya bilar, andra säljer enbart begagnade, vissa säljer bådadera. Fördelen med att köpa sin bil hos en bilhandlare kontra privatperson, oavsett om det är en ny eller begagnad bil, är att du är skyddad enligt konsumentköplagen

För att kunna köpa en ny bil behöver du bli av med din gamla; sälj den till viköperdinbil.se. Våra experter ger din bil en oberoende och professionell värdering helt online. Värderingen är kostnadsfri och icke-bindande; därför lönar det sig alltid att ta reda på hur mycket du kan få ut för din gamla bil.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

Att tänka på vid bilköp bilhandel

Fem saker att tänka på vid bilköp bilhandlare

Vi har listat fem saker att tänka på vid bilköp av bilhandlare.

1. Garanti vid bilköp

Köper du en ny bil av en bilhandlare så ingår nybilsgaranti. Det är även vanligt att de erbjuder fler år än grund-garantin för att locka kunder. En bilgaranti följer med bilen så när du sedan säljer bilen vidare kan nästa ägare utnyttja garantin.

Ska du däremot köpa en begagnad bil så är det inte självklart att du får garanti vid bilköpet. Ofta ingår det dock något typ garanti men du måste själv kontrollera vad som gäller för just din bil; det kan skilja sig mellan olika begagnade bilar hos samma bilhandlare. Läs igenom köpekontraktet för att se vad som gäller.

Att tänka på vid bilköp av bilhandlare: oavsett om det gäller en ny eller en begagnad bil måste du själv vara uppmärksam på vad bilhandlaren erbjuder för typ av garanti vid bilköpet.

2. Köpa begagnad bil av bilhandlare - varudeklaration

Förutom att kontrollera vilken typ av garanti du får när du ska köpa begagnad bil av bilhandlare, är det viktigt att få tillgång till varudeklarationen.

Varje begagnad bil hos en bilhandlare bör ha en tillhörande varudeklaration som visar bilens skick. Varudeklarationen ska innehålla uppgifter om dess ålder, hur långt den har gått, skatt, och om du ber om det; också uppgifter om eventuella reparationskostnader.

Ha i åtanke att en bil i genomsnitt har en livslängd på 15-20 år. Så beroende på modell, hur den har använts och hur många mil den har körts, så kan det vara bra att veta vad man kan förvänta sig när man ska köpa en begagnad bil av bilhandlare.

Att tänka på vid bilköp av bilhandlare: är att man brukar räkna på att en bil i genomsnitt kör cirka 1 250 mil per år. Tittar du på en bil som har kört närmare 25 000 mil, kan man snabbt räkna ut att den har kört en sträcka motsvarande 20 år. (25 000 dividerat med 1 250). En sådan bil håller inte många år till.

3. Köpa helt ny bil

garanti bilköp

En ny bil förlorar relativt snabbt i värde under de första åren. Det finns något i den gamla skrönan om att bilen förlorar hälften i värde så fort den lämnar bilhandlaren, även om det är en smula överdrivet.

Närmre sanningen är att en ny bil, ungefär, förlorat halva sitt värde efter de första fyra åren. Det man förlorar ekonomiskt får man förhoppningsvis tillbaka i komfort. Det många lockas av, förutom bekvämligheten av en fullt fungerande bil med service inkluderad, är att nya bilar också är mer miljövänliga.

Att tänka på vid bilköp av bilhandlare: är att det finns ett bonus malus-system för nya miljöanpassade fordon. Bonusen, på max 60 000 kronor, ges endas till nya bilar som släpper ut mindre än 60 g koldioxid per kilometer.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

4. Bilköp - inbyte av gammal bil hos bilhandlaren

Många bilhandlare erbjuder olika typer av inbyte för bilägare som vill uppgradera sin nuvarande bil. En sådan deal kan vid en första anblick verka som det smidigaste bilbytet. Här gäller det dock att vara uppmärksam på både skambud och överpris.

Bilhandlare kan locka med ett överpris för din gamla bil för att sedan ta ett överpris också för den nya. Eller i värsta fall, att du får ett för lågt pris för den gamla bilen samt att bilhandlaren också tar ett överpris för den nya.

Det man ska räkna på i inbytes-affärer är mellanskillnaden. Ta först reda på vad din nuvarande bil är värd, helst av en oberoende expert. Gör sedan research på vad den nya bilen är värd. I vissa fall kan priset skilja sig markant mellan olika bilhandlare. Det kan hända att när du har räknat ut totalpriset och mellanskillnaden för den kombinerade affären, att det är bilhandlaren och inte du som tjänar mest.

Bilköp - separat försäljning

köpa begagnad bil av bilhandlare

Det många kommer fram till är, för att få ut mesta möjliga från båda bilaffärerna, både försäljning av den gamla bilen samt inköp av den nya, är att de bör hållas separat. Det lönar sig ofta ekonomiskt att sälja den gamla bilen till någon annan än den du köper den nya bilen av.

Genom att sälja och köpa separat kan du väga erbjudanden mot varandra. Ju mer du kan få ut av den gamla bilen, desto mer ekonomiskt svängrum har du också för nyköpet. Och om du inte låser dig fast vid en bilhandlare, kan du också jämföra bilpriser för den nya bilen och därefter välja det erbjudande som ger dig mest.

Att tänka på vid bilköp av bilhandlare: är att de ofta betalar mindre för en gammal bil. Undersök därför noggrant var du kan få ut mer för bilen.

5. Sälj din gamla bil till viköperdinbil.se

Det finns många saker att tänka på vid bilköp av bilhandlare. Men det vi brukar säga är; ett lyckat bilköp grundar sig i en lyckad försäljning av den gamla bilen. Det lönar sig att undersöka var du kan få mest för din gamla bil. Ju mer du får ut av den gamla bilen desto mer kan du kosta på dig vid köpet av din nya.

Om du vill sälja din bil till ett rättvist pris ska du vända dig till viköperdinbil.se. Eftersom vi baserar alla priserbjudanden på en oberoende värdering av din bil, kan du vara säker på att du inte blir lurad.

Du kan enkelt göra en värdering och få fram ditt slutliga försäljningspris direkt online genom att fylla i vårt värderingsformulär här på hemsidan. Det går verkligen snabbt och vi ber dig att klicka i svaren på frågor om din som t.ex. hur många tidigare ägare har bilen haft, vilken färg är den, vilken typ av bilklädsel, finns slitage och mer om specifika delar skick. I sista steget ber vi dig ladda upp några bilder på bilen.

Våra experter kan sedan med hjälp av de uppgifter du angett om bilens olika värdefaktor fastställa ett slutligt försäljningspris som du får skickat via e-post.

Boka därefter en tid på en av våra stationer för att överlämna bilen och sälja till försöljningspriset du redan fått. Besöket på stationen tar cirka 30 minuter då vi gör en snabb kontroll av de uppgifter du angett online och du är välkommen att ställa frågor till våra experter på plats. Våra medarbetare ger dig raka besked, tar hand om allt administrativt runt försäljningen, och ser till att du kommer nöjd ur bilaffären.

Så här betygsätter våra kunder vår service

Jag är jättenöjd.och fick i princip det pris bilen värderades till.vi är nöjda med bemötandet och kaffet var gott.vi sålde bilen en fredag och på måndagseftermiddagen satt pengarna på kontot.tack
therese j. | Sollentuna-Edsberg | Ford C-Max 2014 18.01.2023
Andra bilen jag sålde där, fungerar enkelt och rättvist
Marianne G. | Gävle | Audi A4 2011 08.11.2022
Ett trevligt och professionellt bemötande.
Jasmin V. | Jönköping | Volvo V 50 2008 18.09.2022