De 5 värsta misstagen när du säljer din bil

Funderar du på att sälja din bil? Läs i så fall först om de 5 vanligaste misstagen folk gör.

13.03.2018

Man frustrerad med bil
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Att sälja en bil är svårare än det verkar: först gäller det att hitta rätt köpare - snabb, pålitlig - sedan ordna med blanketterna och få betalt. Men det är så mycket som kan gå fel. Här är de vanligaste misstagen folk gör när de säljer sin bil.

Nr 1 - Bilen snyggas inte till ordentligt

Misstag: Bilen är ostädad eller dåligt skött.

Snabb lösning: Prova att städa och tvätta bilen, kolla mindre skador och gör ditt fordon tilltalande.

Smutsig bil

Innan du säljer din gamla bil, måste du lägga upp en annons någonstans. Eller så går du till en bilhandlare, eller så säljer du online. Du måste få din bil att se bra ut. Du behöver bra bilder, men spekulanter vill också se den i verkligheten. Dåligt underhåll gör att bilens verkliga värde underskattas.

Nr 2 - Fel prissättning på bilen

Misstag: Bilens pris är antingen för högt eller för lågt, utan ordentligt underlag för prislappen.

Snabb lösning: Det hjälper mycket att använda en gratistjänst för bilvärdering online.

Att sätta ett pris på en bil är mycket svårt: ett mycket högt pris ger få potentiella köpare, ett lågt pris innebär en ekonomisk förlust och kanske massvis med ivriga köpare som vill göra ett kap.

I prissättningen måste du väga in hur långt bilen har gått, efterfrågan, om den har servats regelbundet, standardutrustningen och även karossens färg. Om du inte vet vad du ska sätta för pris så kan du kolla liknande annonser på internet eller få en gratis värdering, antingen online eller från en expertmekaniker.

Balansera pengar och bil

Nr 3 - Din annons är inte tillräckligt informativ

Misstag: Annonsen är för kort eller ofullständig. Bilderna är få och annonsen är så vag att den verkar vilseledande.

Snabb lösning: Ta bilder framifrån och bakifrån, inuti och på motorn; skriv allt som potentiella köpare behöver veta, såsom servicehistorik, utbytta delar och mätarställning.

Målet med varje annons måste vara att visa bilen och få med all nödvändig information. Om du har få bilder eller annonsen är ofullständig, kommer potentiella köpare inte att kunna bilda sig en uppfattning om bilens skick. Det första man måste nämna är förväntat pris.

Med de många gratistjänster som finns bör det vara lätt ordnat. Ett annat vanligt misstag är att inte nämna service, mätarställning och alla relevanta uppgifter som skulle hjälpa köpare att avgöra om din bil är värd att investera i eller inte.

Nr 4 - Att inte ha pappren i ordning

Misstag: Du har inte alla papper redo i tid. Potentiella köpare förlorar tilliten eller måste vänta så länge att de tappar intresset.

Snabb lösning: Förbered alla papper och blanketter som behövs vid försäljningen.

Tack vare internet går det lätt och snabbt att lägga upp en annons. Därför väntar man sig att det ska gå snabbt också när köpet ska genomföras. När köparen är på plats är det vanligt att säljaren inte har service- och registreringsdokument med mera redo, vilket gör att köparen kan uppfatta säljaren som opålitlig.

Stress sith laptop

Köparen kanske inte är beredd att vänta om den har räknat med att affären ska gå snabbt och smidigt. Slarv är ett stort misstag som får många köpare att dra sig ur.

Innan bilnycklarna lämnas över bör alla dokument vara i ordning: såväl bilens historik som köpekontrakt med mera.

Nr 5 - Att inte skydda sig mot bedrägeri

Misstag: Att inte vara med under provkörningen. Att godta checkar eller betalningar från tredje part. Att skriva på papper för tidigt eller för sent.

Snabb lösning: Var med under provkörningen. När alla papper är påskrivna och bilen är såld, tar du bara emot betalningen via banköverföring.

Anledningen till att du vill sälja bilen är kanske behov av pengar. Det gör förstås att man som bilägare riskerar att bli bedragen: se alltid till att formaliteterna respekteras.

Gör klart i förväg för köparen att du vill se dennas körkort eller ID-kort, att pengarna finns på kontot och att priset är bestämt. När köparen infinner sig är det dags för provkörning: låt aldrig någon köra iväg med din bil eller testa bilens mekanik på egen hand.

Andra vanliga misstag är att ta emot checkar (som kan sakna täckning), att ta emot betalningar från tredje part (en köpare kan agera täckmantel för någon med tvivelaktiga affärer) och att ta betalt i kontanter (sedlar kan vara förfalskade). Vad händer efter att du har sålt bilen?

Betala med check

Ni börjar med att skriva på köpekontraktet tillsammans, sedan meddelar du myndigheterna och försäkringsbolaget att bilen har en ny ägare. Det viktigaste för att undgå att bli bedragen är att vara vaksam.

Att sälja en bil på egen hand kan visa sig vara en utmaning, och många bilägare går i fällor och gör de här vanliga misstagen. Att sälja en bil behöver inte nödvändigtvis vara komplicerat, då många hemsidor låter dig sälja din bil enkelt utan att du behöver bekymra sig om annonser, pappersarbete eller kontroller för säkerhets skull.