Bilsemester: 8 tips innan du reser iväg

Följ våra 8 tips för att förbereda din bil och se till att allt fungerar före din färdresa.

26.04.2019

Liten gul bil med packning på taket, under texten 8 tips för en lyckad bilsemester
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Många svenskar väljer bilsemester framför alternativ som tåg och flyg. Och det är lätt att förstå; det är få färdmedel som kan mäta sig med den frihet som bilen ger. En bilsemester har hel enkelt många fördelar, både praktiska och äventyrliga.

  • Du kan resa med hela familjen ombord.
  • Du slipper släpa runt på bagage.
  • Under resan kan du pausa när som helst och så ofta du vill.
  • Flera delmål kan planeras längs vägen.
  • Under högsäsongen är en resa med bil billigare än att boka en flygbiljett.
  • En bilresa ger utrymme för äventyr och frihet som få andra transportmedel gör.

Med tanke på alla dessa positiva aspekter ska vi dock inte glömma att ingen bil är vaccinerad mot oväntade trafikolyckor, motorfel eller allmänt bil-krångel.

För att minimera risken att bilen lämnar dig på vägen, kommer här 8 tips för en lyckad bilsemester.

Infographic som visar 8 punkter att tänka på innan man reser iväg på bilsemester

1. Serva bilen

Det viktigaste för en lyckad bilsemester är såklart att bilen fungerar. För att minimera risken för bilhaveri kan du med fördel gå igenom din bil före avfärd. Speciellt om du ska iväg på en längre tur, långt ute på landsbygden eller utomlands.

Det lättaste är att besöka en verkstad för att serva bilen men du kan också göra en självkontroll, om du har kunskapen, för att försäkra dig om att den klarar resan. Dessa aspekter är de viktigaste:

  • Byt ut slitna delar
  • Kontrollera motorn
  • Byt olja
  • Kontrollera bromsbelägg
  • Se över däcktrycket
  • Hjulbalansering
  • Kolla om det finns rost på avgassystemet

Även om en service brukar kosta runt 1000–2000 kr kan det löna sig om utdelningen är en lugn bilsemester.

2. Packa smart & säkert

Packa lätt, upptäck mer! Tänk över vad du behöver ha med dig för att resan ska bli bekväm, både plats och under bilresan - ta inte med mer än nödvändigt.

Tänk även på att lasta bilen säkert, tungt bagage ska packas längst ned i mitten av bilen och inte vid ryggstödet där det riskerar att flyga fram vid inbromsning. Försök även att undvika att ha mycket löst i bilen, av samma anledning.

Glöm inte att packa med dig solglasögonen! Ska du på bilsemester behövs solglasögon inte bara för soliga dagar på stranden eller i backen, kör du i motljus behöver du dom också.

3. Viktiga dokument

Se till att du tar med körkort, ID och registreringsbevis när du åker på bilsemester.

Även om polisen nuförtiden kan slå upp det mesta om dig och din bil direkt på plats är det fördelaktigt att ta med registreringsbevis och andra viktiga dokument på resan. Ska du på bilsemester utomlands är det ett krav för att kunna styrka att bilen är din.

4. Bilförsäkring

Dubbelkolla vad du har för täckning på din bilförsäkring - speciellt om du ska på bilsemester utomlands. Skulle bilen börja krångla längs med vägen är det smidigt om man vet vad försäkringen kan hjälpa till med.

5. Nödutrustning

Ta förslagsvis med varningstriangel, däckspray och första hjälpen-kit om du mot förmodan skulle råka ut för en olycka.

Får du en punktering som är större än 2 mm hjälper inte däckspray och då kan ett nedpackat reservhjul var bra till hands. Men i dagens mobilsamhälle brukar det ordna sig även om man väljer att lämna reservhjulet hemma.

Se över din resväg, om du ska på bilsemester utomlands eller i områden utan tätbebyggelse, kan du behöva öka nödutrustningen. Många länder har krav på att viss nödutrustning finns i bilen. De gula västarna i Frankrike är ett känt exempel; där är det är lag på att alla bilar har en reflexväst.

6. Ventilationssystem

Kontrollera att luftkonditionering och uppvärmning fungerar! En resa med besvärande värme eller kyla (beroende på säsong) är alltid obekvämt.

7. Dryck och snacks

Ta med lite vatten och tilltugg i bilen för att öka komforten under resan. Det är även smart, i tillfälle om du skulle råka fastna i bilen en längre stund; i bilkö, snöstorm eller om bilen går sönder.

Även om du har en smartphone, glöm inte att batteriet kan laddas ur eller att du kan hamna i områden där det inte finns någon täckning. För säkerhetsskull, kan du ta med dig en gammal hederlig pappers-vägkarta. Det brukar gå att köpa på de flesta bensinmackar och pressbyråer.

Tips – För att slippa urtrist motorvägskörning – välj mindre vägar och stanna ofta. Kanske finns det något att upptäcka!

Hund som tittar ut genom fönstret på en gul bil

Avslut

En bilsemester kan bli det härliga, fria, underbara äventyr som du föreställt dig, men det kan också sluta i mycket bekymmer och problem om du inte har kontrollerat bilen i förväg.

Kom ihåg att resan ska vara ett nöje och inte bara en transport! Ofta blir resan trevligare om man låter den ta sin tid – utan stress. En bilsemester blir som regel roligare om man tar sig tiden att stanna ofta.