Suvens utveckling

Det finns olika åsikter om suvens ursprung och dess första modell. Det enda vi säkert vet är att dess produktion startade i mitten av 1900-talet och att orginalkonceptet inte har något att göra med dagens ändamål och användning.

16.04.2019

Vit stadsjeep som åker på en väg
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Veni, vidi, vici - Så har suven erövrat världen

Den första daterade användningen av denna fordonstyp är av den amerikanska armén från andra världskriget. Frågan är, vad hände med dessa militärfordon och varför är de idag en av de mest sålda bilmodellerna i världen, med syfte och användning så långt från dess ursprungliga?

För att kunna besvara frågan är det nödvändigt att gå tillbaka en bit i tiden. Efter att den ursprungliga Jeep’en skapades och användes av den amerikanska armén under andra världskriget upptäcktes den av American Motors Corporation (AMC).

AMC upptäckte att bilmodellen även kunde vara användbar för resten av befolkningen. De flesta i befolkningen under 1940-50-talet jobbade i jordbrukssektorn och var vid denna tid inte vana vid stadsliv, suven skulle därför göra deras liv enklare.

Förutom det fokuserade AMC även på att presentera suven, i Sverige även kallad stadsjeep, som ett utmärkt alternativ till traditionella bilar. Dock var det inte bara amerikanerna som upptäckte potentialen för den typen av fordon till den allmänna befolkningen.

År 1948 fanns även den brittiske Land Rover’n på marknaden. Några år senare, år 1954 började den Japanska rikspolisens bil, Land Cruisern, som är en typ av stadsjeep att kommersialiseras.

stadsjeepens, suvens, stadsjeepens utveckling

Stadsjeepen kommer till Europa

Även om suven vi den här tiden redan var populär var det inte förens på 90-talet som den verkliga trenden startade. Suven blev under den här tiden både amerikanarnas och asiaternas förstahandsval för bilköp. Under den här tiden blev Jeep Cherokee det som anses vara den första suven av moderna mått, förklarar Robert Casey från Henry Ford museet.

Annorlunda såg det dock ut i Europa. Historiskt sett har Européerna inte fattat tycke för den här typen av bil i samma utsträckning som resten av världen. En möjlig förklaring kan vara att för européerna, med mer urbaniserade miljöer och svårare tillgång till parkering, var en bil i så stora dimensioner det sista de behövde.

Så vad har förändrats under senaste åren, som har lett till att suven numera är en av de mest efterfrågade bilmodellerna?

Vi kan tillskriva det vårt moderna sätt att leva. Vissa förare började kräva solida och säkra bilar i kombinationen med rymligt inre utrymme och lastkapacitet, ledde till att den steg i popularitet. Av de anledningarna, tillsammans med det attraktiva i att ha en annorlunda bil till ett konkurrenskraftigt pris, har gjort att suven, under en kort tid ökat i popularitet.

Såpass mycket att suv-klassen numera är den snabbast växande i Europa. Även andra kända märken, som inte tidigare hade bilar av detta slag, har börjat tillverka stadsjeepar av olika slag.

Suven 2019

En suv 2019 är gärna miljöanpassad, om bilköparna får välja. Bland den nya generationen suv är de mest populära är varianterna laddhybrid- och hybrid suven. De förväxlas ofta men det finns en distinkt skillnad.

  1. Hybrid suv: En hybrid suv körs på en kombination av el och bränsle.
  2. Plug in hybrid suv: En suv laddhybrid är det de på engelska kallar plug-in-hybrid-suv. Det är en typ av bil som kan köras helt på el under kortare sträckor eftersom de har ett större batteri än en hybrid suv.

Suven som tidigare fått kritik för sin höga bränsleförbrukning och höga koldioxidutsläpp utvecklas idag i modeller som har mindre miljöpåverkan - utan att tumma på dess unika säljpunkter: bekvämlighet och rymlighet.

Allt tyder på att stadsjeepen är här för att stanna.