Vanliga tillbehör till bilen och vilka du bör investera i

Här får du veta mer om några av marknadens vanligaste biltillbehör och varför de har blivit så populära. Perfekt för dig som vill ha tips på hur du ska utrusta din bil!

28.01.19

Familj som tittar ut genom bilfönster
Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Med smarta biltillbehör kan du göra den dagliga resan till jobbet betydligt bekvämare eller få den långa bilresan med familjen att kännas betydligt mer organiserad. Dessutom finns det bra biltillbehör och styling som kan hjälpa till att göra din körning ännu säkrare. Fortsätt läsa för att ta reda på mer!

Kika på listan nedan för att lära dig mer om vilka produkter och tillbehör som finns tillgängliga för din bil på marknaden och vilka som skulle kunna göra din bilkörning ännu bekvämare och säkrare.

1. Navigering - aldrig mer vilse

De flesta bilar som tillverkas idag kommer med inbyggd GPS och navigering. Är detta inte fallet för den bilmodell du tittar på eller om du funderar på att köpa en begagnad bil kan det vara en god idé att investera i just en GPS.

En GPS hjälper dig helt enkelt att hitta rätt till platser du aldrig besökt tidigare. I stället för att använda telefonen så kan GPS:en sättas fast i en stabil ställning på en säker plats på instrumentbrädan. På så sätt slipper du riskera att den välter eller att vägbeskrivningen störs av ett inkommande samtal, och du kan fullt ut fokusera på körningen.

2. USB-laddare - viktigt tillbehör till bilen

Idag använder vi oss av en mängd mobila enheter för att få vardagen att rulla på. Mobiltelefoner, bärbara datorer, surfplattor och trådlösa hörlurar är bara några av dem.

Med en USB-laddare i bilen riskerar du inte att de laddas ur när du behöver dem som mest. En sådan kan enkelt placeras i bilens cigarettuttag och i vissa bilmodeller finns de redan inbyggda.

Vissa portabla laddare har dessutom smarta funktioner som Bluetooth för att du ska kunna koppla den till din mobiltelefon och på så sätt bl.a. se var bilen står parkerad om du råkat glömma.

3. Nät till bagageutrymmet - slipp krossade ägg

Hur många gånger har matkassarna inte vält i bagaget när du kört hem från affären? Det finns dock smarta biltillbehör som gör att du slipper detta!

Med hjälp av ett nät som du fäster i krokarna, ofta placerade på väggarna i bagageutrymmet, kommer maten hållas på plats även på de krokigaste vägarna. Dessutom är nätet enkelt att ta bort när du inte behöver det.

4. Portabel Bluetooth - bra alternativ till inbyggd Bluetooth

Lite äldre bilar kommer sällan med inbyggd Bluetooth, något som kan komma väl till hands när du vill prata i telefon eller lyssna på musik.

I Sverige är det nämligen olagligt sedan 1 februari 2018 att prata i telefon, skicka sms eller rattsurfa utan handsfree.

Med en Bluetooth-mottagare med inbyggd mikrofon som tillbehör till bilen kan du koppla upp din mobiltelefon och prata i telefon eller lyssna på musik, utan att använda händerna.

5. Säkerhetskit - ett måste att ha i bilen

Ett måste när det kommer till tillbehör till bilen är ett säkerhetskit innehållandes startkablar, varningstriangel och reflexväst. Om bilen skulle råka gå sönder eller stanna kommer dessa vara oumbärlig när du väntar på assistans eller behöver hjälp att sätta igång motorn.

Andra saker du ska ha i bilen är isskrapa och snöskyffel om vädret skulle vara kallt och snöigt när du råkar ut för bilproblem.

6. Vindrutepresenning - slipp skrapa rutorna

Ett smart biltillbehör under vinterhalvåret är en vindrutepresenning. Den fungerar helt enkelt som en filt för bilens vindruta och skyddar mot både is och snö. Perfekt för dig som ofta har bråttom till jobbet på morgonen och vill spara tid på att inte behöva skrapa rutorna.

7. Förvaringsficka för stolsryggen - håll dig organiserad

Genom att investera i smarta produkter till bilen förbättrar biltillbehör dess interiör på ett utmärkt sätt.

Du kan till exempel hitta praktiska förvaringsfickor till bilen som du hänger på stolsryggarna framför. Där i kan du förvara alltifrån dryck och mat till tidningar, solglasögon och leksaker.

Ett sådan tillbehör är perfekt när du och din familj planerar en längre bilresa och kommer ha många småprylar med er i bilen. Dessutom är de då enkla att nå för barnen som sitter i baksätet.

8. Rygg- och nackstöd - för en bekvämare körning

Förutom att biltillbehör kan vara både praktiska och förbättra säkerheten, finns det även produkter som gör körningen betydligt bekvämare.

Om du kör långa sträckor och lätt får ont i nacke eller rygg kan ett mjukt stöd vara väl värd sin investering. På marknaden finns det stöd för både svank, nacke och hela ryggen beroende på var ditt problemområde sitter.

9. Promillemätare - för att vara på den säkra sidan

Alkohol och bilkörning hör inte ihop, men vid de tillfällen när du behöver veta om alkoholen fortfarande finns kvar i blodet kommer en promillemätare ge dig ett snabbt och tillförlitligt svar.

Här ska du satsa på en kvalitativ och professionell blåsmaskin som är godkänd enligt EU-standarden EN-16280:2012 för att kunna känna dig säker på dess resultat. Mätarna är oftast små och tar därför inte upp mycket plats i bilen.

10. Solskydd - för en svalare bil

Att sätta sig i en stekhet bil som stått flera timmar i solen är inte en härlig upplevelse. Under årets varma månader kan det därför vara bra att investera i tillbehör till bilen såsom solskydd för att på bästa sätt stänga ute värmen när det är som hetast.

Starkt solljus kan också vara irriterande och skapa huvudvärk, vilket alltså går att undvika genom att fästa solskydd på fönstren i baksätet. Dessa finns tillgängliga i form av bland annat duk, skärm och film.

Sammanfattning

De vanligaste tillbehören till din bil kan alltså förbättra både teknik, säkerhet och komfort och är enkla att anpassa efter dina egna önskemål och behov.

Att investera i smarta biltillbehör kan dessutom bidra till att höja värdet på din bil när du ska sälja den vidare.